Głosy z zaświatów

- Seweryn Zaorski (tom 2)
- Mroczna strona
- 2020-01-29
- 2020-01-29
Seweryn Zaorski stara się na nowo ułożyć sobie życie, kiedy do zakładu patomorfologii w Żeromicach zaczynają trafiać ciała małych dzieci z okolicy. Nikt nie potrafi rozwiązać zagadki śmierci młodych ofiar, nic bowiem nie wskazuje na to, by zostały zamordowane. Seweryn jest jednak przekonany, że może stać się głosem tych, którzy mówią już jedynie z zaświatów.
Kto i dlaczego zabija niewinne dzieci? I jaki związek ma to z tajemniczymi wiadomościami, które Zaorski zaczyna otrzymywać?
Tymczasem Kaja Burzyńska musi zmierzyć się nie tylko z komplikującym się życiem rodzinnym, ale także z upiornym wołaniem tych, których ma na sumieniu.
I tych, którzy domagają się sprawiedliwości…
Kup Głosy z zaświatów w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Głosy z zaświatów
Sprawnie i poprawnie
W 2019 roku Remigiusz Mróz całkiem udanie rozpoczął nowy cykl powieściowy z Sewerynem Zaorskim w roli głównej. W tomie pierwszym, zatytułowanym „Listy zza grobu”, wykreował bardzo interesującego bohatera, patomorfologa, oraz dość ciekawą – choć nieco zagmatwaną – historię. Szczególnie mocny punkt utworu stanowiły córki Zaorskiego – urocze, bystre i wygadane. Licząc na podobne wrażenia, sięgnęłam po kolejną część, czyli „Głosy z zaświatów”, która jest wyraźnie powiązana z „Listami…”.
Tym razem nasz bohater zostaje wezwany jako konsultant. Sprawa jest niepokojąca: ofiara to dziewczynka, a przyczyna śmierci stanowi zagadkę dla patologów i policjantów. Wkrótce zamordowanych dziewczynek przybywa, a Zaorski ciągle jest w centrum uwagi i podejrzeń, bo na przykład otrzymuje dziwne i tajemnicze wiadomości. W dodatku – jak nietrudno się domyślić – to właśnie on wpada na właściwe tropy, czym zamiast wzbudzania podziwu stawia kolejne znaki zapytania co do swojej osoby. Wokół Zaorskiego stale wydarza się coś nietypowego, a cała historia kryminalna oczywiście ma drugie dno.
Przede wszystkim docenić należy, że Remigiusz Mróz sięga tym razem po naprawdę trudną tematykę. Jednym z istotnych wątków jest sprawa tzw. dzieci Zamojszczyzny, czyli ofiar zbrodniczej nazistowskiej akcji z czasów drugiej wojny światowej. Jak możemy się dowiedzieć ze źródeł historycznych, Niemcy wysiedlili wówczas z Zamojszczyzny około trzydziestu tysięcy polskich dzieci. Część z nich była skazana na śmierć (zwłaszcza w obozach koncentracyjnych),a niektóre – uznane pseudonaukowo za osoby z właściwymi cechami rasowymi – germanizowano. Te fakty przewijają się przez fabułę, przypominając nam o ważnych wydarzeniach historycznych.
Kolejnym poważnym (ale czy naprawdę tutaj koniecznym?) tematem w książce jest pedofilia wśród duchownych. Sposób przedstawienia tego problemu jest w „Głosach z zaświatów” drastyczny i obrzydliwy. Remigiusz Mróz jest zresztą znany z tego, że nie oszczędza ani swoich bohaterów, ani czytelników do nich przywiązanych. Niestety zdarzenia związane z wątkiem pedofilskim oraz to, do czego doprowadzają, pozostawiają niesmak. Czy taki był zamysł autora? Trudno ocenić.
„Głosy z zaświatów” to książka napisana sprawnie i poprawnie, ale raczej nie poprawi wam humoru, nie napełni was optymizmem, nie podniesie na duchu. Przeciwnie – dominuje w niej nastrój minorowy, jest przygnębiająca, a zakończenie bardzo mnie rozczarowało. Pozbycie się jednej z postaci uważam za autorski strzał w stopę – bez niej nie wróżę sukcesu ewentualnej kolejnej części cyklu. Poza tym pewne elementy pogmatwanej układanki nie zostały logicznie uzasadnione, jednak aby nie zdradzać kluczowych punktów fabuły, nie mogę napisać, które z nich mam na myśli. Powieść Remigiusza Mroza przypomina jednak o sprawach ważnych, a dla wielu osób z pewnością będzie udaną historią kryminalną: fabuła nie nuży, akcja toczy się żwawo i – jak przystało na tego autora – nie brakuje zaskakujących zwrotów akcji.
Aleksandra Dolęga
Oceny książki Głosy z zaświatów
11530 użytkowników ma tytuł Głosy z zaświatów na półkach głównych- Przeczytane 9 976
- Chcę przeczytać 1 445
- Posiadam 1 105
- 2020 234
- 2020 196
- 2021 150
- 2022 87

OPINIE i DYSKUSJE o książce Głosy z zaświatów
Bardzo dobra... ale mocna..
Bardzo dobra... ale mocna..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna jest ta seria, choć poruszane tematy bardzo trudne. Wspaniały warsztat literacki sprawia, że książka jest nieodkładalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka budzi bardzo silne emocje, momentami czułam niesamowity niesmak, nawet obrzydzenie. Tak duże, że aż rozważałam niedoczytanie książki. W posłowiu autor nieco jednak złagodził moje podejrzenia wobec niego o próbę bycia "modnym" i budowaniu fabuły na próbie przypodobania się pewnej grupie osób.
Fabuła jest poprowadzona ciekawie. Takiego zakończenia się nie spodziewałam. Warto ją przeczytać, ale nie powrócę do niej nigdy.
Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy odnośnie historii najnowszej i jej wpływu na współczesnych ludzi. Przytoczono ciekawe badania, które warto poznać w całości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła jest poprowadzona ciekawie. Takiego zakończenia się nie...
Druga z serii utrzymana w tej samej formie. Z jednej strony wydaje się , że właśnie na tym polega seria, z drugiej spodziewałem się trochę lepszej fabuły. A może to moje oczekiwania są trochę na wyrost. Lubię prozę Remigiusza Mroza i może dla tego będę czytał dalej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem jak ocenić tą książkę. Z jednej strony fabuła jest lepiej poprowadzona jak w 1 części, rozwiązanie zagadki jest nie do odgadnięcia, a bagaż emocji ogromny; z drugiej strony niektóre kwestie budzą we mnie niesmak, a nawet złość (chociaż autor załagodził trochę moje emocje w posłowiu). Ogólnie jestem na tak, warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągająca książka. Dużo emocji i rozwiniętej fabuły.
Bardzo wciągająca książka. Dużo emocji i rozwiniętej fabuły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam książkę na raz bo inaczej nie byłabym w stanie spać. Była bardzo intensywna i wręcz wyczerpującą. Historia Ady rozwaliła mnie na milion kawałków. Czuje się bardzo zmasakrowana emocjonalnie, jednakże ten tom był wart przeczytania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest drugą część serii i nie da się jej zrozumieć bez przeczytania tej pierwszej. Jak to zwykle u Mroza - wciągnęła mnie absolutnie i zajęła tylko 3 dni (w tym jedna zarwana noc).
W pewnym momencie stała się trochę skomplikowana i aż z nadmiarem akcji, ale pewnie spowodowane jest to właśnie szybkim tempem czytania. Nie zdążyłam pomyśleć nad jednym wątkiem, a książka już była w połowie następnego. Ale to właśnie dlatego tak dobrze się ją czyta. Akcja jest szybka i bez zbędnych opisów, dramatów czy wyolbrzymien.
Nie mogę się doczekać sięgnięcia po kolejną część 😊
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pewnym momencie stała się trochę skomplikowana i aż z nadmiarem akcji, ale pewnie spowodowane jest to właśnie szybkim tempem czytania. Nie zdążyłam pomyśleć nad jednym wątkiem, a książka już...
Pierwsza książka od dawna, która wywołała we mnie wiele emocji w tym łez.
Bardzo mocna książka, która na pewno zapadnie w pamięci na długi czas przez niektóre elementy w niej występujące
Pierwsza książka od dawna, która wywołała we mnie wiele emocji w tym łez.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwszym tomie byłam sceptycznie nastawiona do wzięcia się za kolejne książki tej serii (zbyt dużo wątku miłośnego),tu na szczęście nie było to aż tak odczuwalne przez co można było się skupić na innych elementach, gdzie autor zrobił świetną robotę ;)
Bardzo mocna książka, która na pewno...
Seweryn próbuje na nowo ułożyć sobie życie bez Burzyńskiej i bez pracy. Gdy zostają odnalezione zwłoki małej dziewczynki zostaje poproszony o pomoc w ustaleniu przyczyn śmierci. Jednak nie jest to łatwe i wszyscy uważają, że to śmierć naturalna. Seweryn twierdzi inaczej, a bardzo szybko pojawiają się nowe trupy i nic nie jest oczywiste.
Kolejny cel na ten rok to zakończyć wszystkie rozpoczęte serie. Trochę się ich nazbierało i wybór padł na drugi tom jednej z serii Remigiusza Mroza. No i przełamał złą passę w moim czytaniu. Jakie to było genialne. Książka nie należy do krótkich, a muszę przyznać, że pochłonęłam ją w jeden wieczór i trochę zarwałam nocy. Ale zdecydowanie dla niej warto. Zresztą to jest ten styl autora, który uwielbiam. Z każdym rozdziałem trudniej odłożyć książkę na półkę.
Jeszcze większej brutalności i emocji dodaje wątek księdza, którego wszyscy uwielbiają. Dziwne tylko, że bohater nie wyczuł jak podstępna to jest osoba. Ale mimo makabrycznego zakończenia jego życia muszę stwierdzić, że satysfakcjonuje mnie taki jego koniec.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny cel na ten rok to zakończyć...