Matki i córki

Patronaty LC

Książki autora

„Matki i córki” Ałbeny Grabowskiej to trudna i bolesna historia prababki, babki, matki i córki, które zmagają się z przeszłością. Reprezentują cztery pokolenia kobiet mierzących się z problemami, które odciskają na nich piętno, kształtują je jako kobiety, wpływają na postrzeganie świata i dalsze wspólne życie. Prababka Maria w przypływie romantycznych wyobrażeń podążyła za mężem na Sybir. Jej córka Sabina uciekła z piekła obozu koncentracyjnego Ravensbrück, w którym dokonywano eksperymentów medycznych na kobietach. Wnuczka Magdalena po utracie ukochanego została samotną matką w czasach PRL-u. Najmłodsza – Lila - stara się zrozumieć kim jest, przełamując panujące w domu milczenie, które przykrywa pokłady kłamstw i niedomówień łączących starsze pokolenia jej rodziny.

W domu Lili zawsze były tylko kobiety. Nie było śladu po rodzinnych pamiątkach. O mężczyznach się nie mówiło, wszelkie pytania odczytywano jako nietakt. Lila dorastała w domu bez bliskości. Poszukiwanie swojej tożsamości, korzeni i poskładanie historii jej rodziny stało się dla niej obsesją, wokół której budowała swoje życie.

Autorka zgrabnie przechodzi między przeszłością a teraźniejszością, pokazując nam po kawałku cztery linie czasowe, w których żyją bohaterki. Porusza temat tego jaką rolę ma poznanie swojego dziedzictwa w budowaniu swojej tożsamości. Jaki wpływ ma na nas rodzinny bagaż psychiczny? W jaki sposób przełamać schemat dziedziczenia traumy? Powieść wzrusza, skłania do wysłuchania historii do końca przed wydaniem opinii. Jej koniec daje nadzieję na przełamanie schematu dziedziczenia traumy, zaakceptowanie trudności i przełamanie strachu przed bliskością. Dopiero koniec historii sprawia, że zaczynamy rozumieć ten ciąg trudnych doświadczeń. Wartościowa podróż, którą polecam.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo wciągająca. Ciekawie poprowadzona historia 4 pokoleń Polek.

Bardzo wciągająca. Ciekawie poprowadzona historia 4 pokoleń Polek.

Moje pierwsze spotkanie z autorką wypada dobrze,. Lekko napisane że pozwala czytać jednym tchem ,nie nuży i nie męczy. Historia czterech kobiet opowiedziana przez pryzmat historii Polski. Maria wybiera się z ukochany na syberię , tam ciężko im się żyję ,i dziecko w drodze.Sabina podczas drugiej wojny zostaje wysłana do obozu dla kobiet ,ponieważ umie grać na skrzypcach to jakoś się udaje przeżyć ,a tam zachodzi w ciążę i to z kim ... Magdalena to już czasy PRLu, poznaje chłopaka który marzy o paszporcie ,co prowadzi do tragedii , i też ciąża.Lila to już czasy współczesne , ta w rozkmince ,gdzie mężczyźni w jej rodzinie ,jaka tajemnica za tym się kryje.

więcej Pokaż mimo to

"Matki i córki" to książka o trudnych losach czterech kobiet, córek i matek. Najstarsza z nich - prababka, wyjechała za ukochanym na Syberię, gdzie doświadczyła trudów życia na wygnaniu bez rodziny i bogactwa. Jej córka słynna skrzypaczka, trafiła do niemieckiego obozu koncentracyjnego. Z kolei jej córka pomimo, że nie przeżyła takich dramatów jak jej matka i babka, została porzucona i oszukana. I ostatnia z kobiet, poszukująca sensu w zachowaniach jej prababki, babki i matki. Zdecydowała się na studiowanie psychologii żeby odkryć tajemnicę ukrytą w zachowaniach jej rodziny.

1911

Na półkach: , , , ,

Cudowna książka.
Pani Ałbena pisze tak,że na prawdę potrafi zaciekawić czytelnika .Świetnie napisała historię z życia czterech kobiet-prababki,babki,matki i córki.Utkała ją ze wspomnień i odkrywanych powoli tajemnic.
Każda z kobiet żyła w trudnych,burzliwych czasach\,każdą skrzywdził mężczyzna,każda została matką i samotnie wychowywała córkę i choć ich losy w jakim sensie się powieliły ,to każda tworzy inną,własną ,niezwykłą historię.
Historię smutną,pełną bólu i traumatycznych przeżyć.
Historię inną niż wydawałoby się na początku.
Świetna,wzruszająca i trudna powieść.
Powieść,która wbija w fotel.

Cudowna książka.

więcej Pokaż mimo to

Dawno nie natrafiłam na tak mądrą i ważną pozycję. Mocna, dobitna i wciągająca. Zostanie ze mną na długo. Polecam nie tylko kobietom.

Z początku wydawało mi się, że nie znajdę "wspólnego języka" z tą historią i jej bohaterkami. Jednak z czasem nie wyobrażałam sobie, że nie poznam jej do końca. Cztery pokolenia matek i córek, które miały do opowiedzenia własną historię, nie najłatwiejszą i często bolesną. Większość niejasności wyjaśnia się na końcu, Lecz mam jeden żal do autorki, że najmniej poznałam najmłodsze pokolenie ostatnią córkę),z którą jestem można powiedzieć rówieśniczką.
Muszę przyznać, że niektórych zwrotów akcji kompletnie się nie spodziewałam. Według mnie bardzo interesująca lektura.

więcej Pokaż mimo to

Książka nieprzewidywalna, wciągająca, szczera do bólu, boleśnie chłodna i momentami irytująca. Opowieść o rodzinie, w której są same kobiety. Ojcowie, dziadkowie i inni męscy przedstawiciele rodu zniknęli w dziwnych okolicznościach i dziwnym trafem nikt o nich nie mówi. Prababka Maria, Babka Sabina, Matka Magdalena i Córka Paulina – wszystkie te kobiety opowiadają historię swojego życia. Każda z nich jest oparta w innych czasach i kulturze. Każda z nich niesie historię i cierpienie, które zmieniło ich życie na zawsze. Oczywiście tajemnica została wyjawiona i to była totalna zawałka. POLECAM

więcej Pokaż mimo to

Wciągająca, dobrze skrojona powieść. 3 linie czasowe, każda bohaterka barwna. Takie sagi rodzinne lubię :)

Wciągnęła mnie ta opowieść dopiero po kilkudziesięciu stronach. Cztery kobiety – cztery pokolenia i cztery różne historie, opowiadane naprzemiennie, stąd może wydawać się, że panuje w niej chaos. Mnie jednak bardziej przeszkadzała „obecność” prababki i babci z zaświatów. Najmłodsza z kobiet – Lilka – żyjąca z piętnem dziecka niekochanego uwikłana jest w tajemnice, których rozwiązanie ma pozwolić jej oswoić codzienność, odnaleźć tożsamość i korzenie oraz przezwyciężyć strach przed bliskością.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać