Obcy powiew wiatru

- Pascal
- literatura polska saga rodzina wojna
- Saga nadmorska (tom 1)
- literatura polska saga rodzina wojna
Wielopokoleniowa, pasjonująca saga o rodzinie, która po wojennej zawierusze odnalazła swoje miejsce na ziemi w Ustroniu Morskim.
Marcjanna Zielczyńska żyje beztrosko – spędza czas z przyjaciółkami, marzy o wielkiej miłości, planuje swoją przyszłość. Kiedy zaczyna się wojna, wszystko się zmienia.
Świat, który znała i kochała, przestaje istnieć. Dziewczyna musi opuścić swoje rodzinne strony i wyruszyć w podróż w nieznane, aby odnaleźć nowy dom.
Wzruszająca opowieść inspirowana losami tysięcy Kresowiaków, którzy z dnia na dzień utracili coś o wiele cenniejszego niż majątek – spokój i miejsce do życia.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Trzeba żyć tak, żeby nie żałować, kiedy przyjdzie nam odejść.
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [91]
Poruszająca powieść historyczna o tułaczych losach Kresowiaków.Autorka korzystając z wiedzy historycznej przeplata fakty z fikcją literacką.Powieść czyta się jednym tchem co świadczy o bardzo dobrze napisanej książce wciągającej z wielkim ładunkiem emocjonalnym.Są w tej powieści sceny przejmujące wzruszające,jest miłość, ból,przemoc, okrucieństwo,gniew,żal.Jest to powieść...
więcejSmutna i wzruszająca opowieść o losach młodej dziewczyny i jej rodziny, którzy zostają zmuszeni uciekać z domu, którym jest dla nich Wołyń przeżywają straszne chwile w czasie wojny bolszewickiej. O tym jak takie wydarzenia kształtują ludzki charakter.
Pokaż mimo toZapraszam:
Trylogia pokazująca kolejne pokolenia kobiet, z których każda nosi w sobie odmienne doświadczenia. Żyły w różnych czasach.
więcejCzasach wojny.
Czasach PRL-u.
Czasach współczesnych.
Każda musiała się zmierzyć z innymi przeciwnościami. Jednak historia każdej z nich urzeka do głębi i wzrusza. Trzy kobiety, które szukały szczęścia. Jednak czy je znalazły o tym dowiecie się czytając...
Marcjanna to dziewiętnastoletnia dziewczyna, która właśnie zdała maturę i tak naprawdę nie wiem, co chce w życiu robić. Miszka wraz z rodzicami na Kresach wśród Ukraińców i Żydów, którzy świetnie się ze sobą dogadują. Na wakacje jeździ do dziadków na wieś. Sielanka kończy się, gdy w 1939 roku tereny zajmują najpierw Niemcy, a później Rosjanie.
więcejPewnego dnia dziewczyna...
Na początku nie mogłam się połapać kto jest kim ale jak się "oswoiłam" z bohaterami to nie mogłam przestać czytać. Polecam!
Pokaż mimo toZ trudem dobrnęłam do połowy, z dalszą częścią dałam już sobie spokój.
więcejPierwsze 200 stron to głównie marzenia młodych dziewczyn o znalezieniu kochającego męża, rozpacz z powodu nieszczęśliwej miłości oraz żal, że koleżanka ma już narzeczonego i przez to za chwilę przestanie być najbliższą przyjaciółką. Przedwojenna sielanka, a później wojenna codzienność stanowi tutaj...
Przeciętna, nie zachwyca, choć czyta się dość dobrze, prosta w swoim rodzaju.
Pokaż mimo toHistoria Marcjanny dorastającej w Lubomiu na Wołyniu przed wybuchem wojny, spędzającej wakacje u rodziców matki na wołyńskiej wsi. Życie Rosjan, Ukraińców i Polaków. Wojna zmienia wszystko. Nie wiadomo, kto jest wrogiem, kto przyjacielem, komu można zaufać. W Lubomi co chwila zmienia się władza, polska, ukraińska, radziecka. Kiedy wojna dobiega końca rodzina Marcjanny wie...
więcejSłaby początek książki czytając dalej jest jeszcze gorzej ta książka nie ma nic więcej do zaoferowania. Strata pieniędzy... szkoda był materiał na dobrą historię(obyczajową) z II Wojną Światową w tle. Nie-widać tu "atutów" autorki.