Tylko gdy pada deszcz

Okładka książki Tylko gdy pada deszcz autora Joanna Jagiełło, 9788376726151
Okładka książki Tylko gdy pada deszcz
Joanna Jagiełło Wydawnictwo: Wydawnictwo Literatura Seria: Plus Minus 16 literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Plus Minus 16
Tylko gdy pada deszcz
2019-10-01
2019-10-01

Kup Tylko gdy pada deszcz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tylko gdy pada deszcz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tylko gdy pada deszcz

Mama Zuzi i ojciec Kuby znają się dość krótko, jednak postanawiają zamieszkać razem i się pobrać. Ich dzieci nie są tym zachwycone, zwłaszcza Kuba, który dotychczas mieszkał z matką, jednak choroba kobiety postąpiła tak do przodu że trafiła ona do szpitala, a chłopak jest zmuszony wprowadzić się do ojca. Jednak sytuacja zmienia się na wspólny obozie surfingowym między ta dwójką pojawiają się uczucia, które postanawiają stłamsić.

Czy tej dwójce uda się żyć w zgodzie pod jednym dachem i wyprzeć uczucia? Czy tak szybki ślub ich rodziców był dobrym pomysłem?

Ta dwójka ma bardzo skomplikowane relacje rodzinne, rodzice nie zdają sobie sprawy jak wielki wpływ wywierają ich decyzje i sekrety na relacje i życie ich dzieci.

Spodziewałam się lekkiego romansu młodzieżowego z deszczem w tle, a dostałam pełną emocji, przejmującą opowieść o złożoności ludzkiej natury. Ta książka przypomina by nie oceniać nikogo po pozorach, bo nie wiemy co tak naprawdę przeszedł, jak wiele trudnych rzeczy wydarzyło się w jego życiu. Lektura skłania do refleksji, sądzę że poruszy ona nie tylko młodzież, a i dorosłych.

~ współpraca barterowa @wydawnictwoliteratura

"Tylko gdy pada deszcz" Joanna Jagiełło

Oststnio brakuje mi czasu na czytanie. Za dużo mam innych obowiązków.
Długo zeszło się z tym tytułem, mimo iż książka jest lekka i zdania pochłania się w ekspresowym tempie.

Zacznijmy od tego, że na warsztat bierzemy książkę, która na pierwszy rzut oka wydaje się typową młodzieżówką, ale porusza dość trudny temat patchworkowej rodziny i uczuć młodych ludzi. To pozycja, która pewnie znajdzie swoich fanów wśród osób w wieku mniej więcej szesnastu lat.

Książka opowiada o Zuzi i Kubie, którzy w dniu ślubu ich rodziców, stają się przyszywanym rodzeństwem. Nie są tym specjalnie zachwyceni, co jest zrozumiałe. Rodzice, chcąc ich chyba zintegrować, wysyłają na obóz surfingowy do Jastarni. No i tam, jak to często bywa w tego typu historiach, między Zuzą a Kubą coś zaczyna iskrzyć. To uczucie jest dla nich obojga dość zagmatwane, więc postanawiają coś z tym zrobić.

No cóż, to jest taka książka, która ma swoje plusy i minusy.
Zuza to dość energiczna i otwarta bohaterka, która potrafi opowiadać o swoim życiu bez ogródek.
Kuba z kolei mierzy się z własnymi problemami, zwłaszcza z poważną chorobą matki, co czyni go postacią nieco bardziej skomplikowaną.
Oboje, jak na swój wiek, mają sporo na karku i autorka stara się to pokazać. Ich nastoletniość objawia się czasem w irytujących, pretensjonalnych zachowaniach, ale to też element, który wpisuje się w realizm.

Książka dość sprawnie porusza kwestie rodzin patchworkowych i problemów młodych ludzi, co jest plusem. Wątek ojca Kuby, który z pozoru idealny okazuje się kimś innym, pokazuje, że pozory mylą. To ciekawe, jak autorka stara się przedstawić trudne sytuacje bez zbędnego lukrowania.

Jeśli chodzi o relację między Zuzą a Kubą, to jest ona nudna. Czasem wydaje się przegadana, a chemia między bohaterami nie zawsze jest przekonująca, co sprawia, że ciężko jest im kibicować. Nie było w tym jakiegoś porywającego zaangażowania.

Młodsi czytelnicy, szczególnie ci w wieku bohaterów, mogą znaleźć w niej coś dla siebie i utożsamić się z problemami. Jeśli szukacie czegoś do szybkiego przeczytania z nutą dramatu i realiami młodzieżowego życia, to możecie dać jej szansę.

"Tylko gdy pada deszcz" Joanna Jagiełło

Oststnio brakuje mi czasu na czytanie. Za dużo mam innych obowiązków.

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Literatura*

Opis tej książki, był bardzo ciekawy i założyłam, że historia powinna mi się spodobać, jednak już po przeczytaniu kilku pierwszych stron wiedziałam, że nie do końca jest to, to czego oczekiwałam, ale jeszcze miałam nadzieję, że wraz z biegiem fabuły będzie lepiej, było ale tylko momentami. Lektura z działu literatury młodzieżowej, realistyczna, piętnująca niektóre zachowania, nazywająca problemy po imieniu, pełna wartości i niestety troszkę niedopracowana.

Po ślubie rodziców, Kuba i Zuza staja się przyszywanym rodzeństwem. Początkowa niechęć szybko ustępuje sympatii, a z czasem uczucia obojga nastolatków zaczyna przekraczać stosunki koleżeńskie. Oboje czują do siebie ogromne przywiązanie, jednak są zdecydowani, żeby wzajemnie się unikać dla dobra rodzinnych relacji. Jednak napięta sytuacja nie występuje wyłącznie u nastolatków, bo związek ich rodziców również nie jest tak udany jakby chcieli.

Każdy zna powiedzenie, że punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. W tej powieści jest to dobitnie pokazane, zwłaszcza różnorodność oceny wydarzeń przez dzieci i ich rodziców. Historia pokazuje nam, ze rodzice chcą dobrze, jednak w tych chęciach brakuje rozmowy ze swoimi dziećmi. Z koeli młode pokolenie widzi tylko skutki tych działań, znają jedną perspektywę, dopiero gdy sprawy przybierają dramatycznych obrotów dowiadują się szczegółów. Kuba i Zuza walczą nie tylko z własnymi uczuciami ale i poniekąd z rodzicami, oceniają ich działania, widzą że coś nie gra, ale nikt z nimi nie rozmawia, to młodzi dorośli, którym rodzice niestety serwują emocjonalny mętlik.

Mam bardzo mieszane uczucia co do tej lektury. Niesie ona ze sobą wiele wartości a na podstawie treści zarówno młodzież jak i dorosły czytelnik może utworzyć wiele wniosków. Opisane są tutaj sytuacje życiowe, pokazane jest że każdy popełnia błędy, i że nigdy nie jest za późno na ich naprawianie, autorka pokazuje też że pędzenie za złudnymi marzeniami, nie koniecznie doprowadzi do tego czego się chciało. Z drugiej strony mam wrażenie, że książka jest niedopracowana, wiele wątków jest bardzo ogólnych, niektóre nawet wydawały mi się niepotrzebnie wprowadzone. Fabuła mnie frustrowała a momentami irytowała, zaczynając od tego że w sumie niewiele się tutaj działo, a bohaterowie walczyli z własnymi uczuciami i niezrozumiałym działaniem własnych rodziców, ja też nie do końca rozumiałam co ci rodzice wyprawiali, mam do nich wiele zastrzeżeń, pokazana jest tutaj też swego rodzaju patologia społeczna, mianowicie brak rozmowy z dziećmi, a nawet pomiędzy małżonkami, ja w ogóle nie ogarniam o co w tym związku chodziło, dla mnie ich zachowanie jest jeszcze bardziej niedojrzałe niż tych zagubionych nastolatków. Brakuje mi tutaj dopieszczenia fabularnego, większej ilości konkretów i szczegółów, jak dla mnie było tutaj za mało jakiejkolwiek akcji, czegoś co pociągnęło by fabułę i pozwoliło się w nią wkręcić. Zakończenie też mnie nie usatysfakcjonowało, bo pozostawiło wiele pytań bez odpowiedzi i ja mam wrażenie, że jest urwane.

Niestety trochę przemęczyłam tę lekturę, koncepcja na nią była naprawdę ciekawa, ale samo wykonanie pozostawia już sporo do życzenia. Lektura poprawna, bez większego efektu wow i bez polotu, nie potrafiłam się przekonać ani do fabuły ani do samych bohaterów, brak tutaj dopracowania, szkoda zmarnowanego potencjału. Sytuację ratują zamieszczone w środku wartości, realizm i pokazywanie problemów. Może być, ale mogło być zdecydowanie lepiej.

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem Literatura*

166 użytkowników ma tytuł Tylko gdy pada deszcz na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Tylko gdy pada deszcz na półkach dodatkowych

Okładka książki Inka i Filip wkraczają do akcji Joanna Jagiełło, Tomek Kozłowski
Inka i Filip wkraczają do akcji Joanna Jagiełło, Tomek Kozłowski
Okładka książki Święty Mikołaj. Misja specjalna Agata Dobkowska, Joanna Jagiełło
Święty Mikołaj. Misja specjalna Agata Dobkowska, Joanna Jagiełło
Okładka książki Na tropie tajemnic. Antologia opowiadań detektywistycznych Iwona Banach, Joanna Maria Chmielewska, Justyna Drzewicka, Tomasz Duszyński, Joanna Jagiełło, Agnieszka Jeż, Jacek Łukawski, Alek Rogoziński, Małgorzata Starosta, Marcel Woźniak
Okładka książki Wielkie Trio i tajemnica Stonehenge Joanna Jagiełło, Katarzyna Kołodziej
Wielkie Trio i tajemnica Stonehenge Joanna Jagiełło, Katarzyna Kołodziej
Joanna Jagiełło
Joanna Jagiełło
Absolwentka anglistyki UW. Współpracowała z miesięcznikami „Perspektywy” i „Cogito”. Jest redaktorką podręczników do języka angielskiego. Ma dwie córki: szesnastoletnią Julkę i sześcioletnią Basię, które są dla niej nieustającą inspiracją i źródłem wiedzy o świecie. Lubi polską prozę i szwedzkie kryminały, hiszpańskie kino oraz podróże z plecakiem i aparatem.

Okładka książki Porozmawiajmy o pierwszej miłości Anna Bellon, Anna Dąbrowska, Augusta Docher, Małgorzata Falkowska, K.N. Haner, Kim Holden, Katarzyna Berenika Miszczuk, Elżbieta Rodzeń, Daria Skiba

Cytaty z książki Tylko gdy pada deszcz