Anioł z Auschwitz
- 2014-10-28
- Mateusz Grzywa
- II wojna światowa nazizm Auschwitz miłość przeżycie
- Inne
Opowieść o miłości i walce o przeżycie. Nic nie mogło rozdzielić Christophera i Rebekki: ani jej wyrodni rodzice, ani nawet narzeczony, z którym wróciła do domu po ucieczce do Anglii. Lecz gdy do sielankowej wyspy Jersey dociera II wojna światowa, nazistowscy najeźdźcy, realizując Ostateczne Rozwiązanie Kwestii Żydowskiej swojego Führera, wywożą Rebeccę na kontynent.
Gdy naziści deportują Christophera i jego rodzinę do ojczystego kraju – Niemiec, w desperackiej próbie ratowania ukochanej zgłasza się na ochotnika do szeregów SS. Rozpoczyna służbę w Auschwitz, gdzie sprawuje nadzór nad pieniędzmi skradzionymi ofiarom, które zginęły w komorach gazowych. Poszukując Rebekki, musi nie tylko ukrywać podwójną tożsamość, ale i walczyć o własną duszę. W koszmarnym świecie Auschwitz Christopher pilnuje przepływu rzeki splamionych krwią pieniędzy, dzięki czemu staje przed nieoczekiwaną szansą. Czy starczy mu sił i odwagi, by zaakceptować nowy los, który na zawsze może zmienić nie tylko jego życie, ale i wielu innych ludzi?
- 1 099
Całkowity bullshit, autor chyba nie za bardzo przyłożył się do wyszukania jakiejkolwiek informacji na temat abozów zagłady. Mnóstwo zakłamań historycznych i robienie z nazistów, osób zmuszonych do brania udziału w holokauście. Beznadzieja. Brak słów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakłamuje rzeczywistość!!!
Zakłamuje rzeczywistość!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie czytajcie tego.... Sam bzdury!! Gorsze niż „Tatuażysta z Auschwitz”!!!!
Nie czytajcie tego.... Sam bzdury!! Gorsze niż „Tatuażysta z Auschwitz”!!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera wiele przekłamań historycznych co wprowadza w czytelnika w błąd.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPełna przekłamań historycznych, szkodliwa książka. Robienie z tragedii Auschwitz jedynie tła do opowieści miłosnej jest paskudne i buduje fałszywy obraz faktycznego piekła na ziemi, którym obóz bez cienia wątpliwości był.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeraża mnie ilość komentarzy, które traktują tę książkę jako źródło wiedzy historycznej. Ta książka to źródło SZKODLIWYCH I NIEDORZECZNYCH TREŚCI, które budują przekłamany obraz obozów koncentracyjnych.
Przyczynia się także do OSKARŻANIA POLAKÓW O UDZIAŁ W HOLOKAUŚCIE.
Jeśli komuś nie odpowiada forma podręcznika, to jest wiele innych wartościowych książek (np."Człowiek w poszukiwaniu sensu", opowiadania Borowskiego) czy kanałów historycznych - chociażby Historia bez Cenzury.
Polacy nie są wymienieni wśród narodowości więźniów (choć stanowili wpierw najliczniejszą, a później drugą w kolejności ich grupę),ale nie zabrakło ich w książce - pojawiają się tam w roli SS-Mannów.
Puryści językowi niech wybaczą mi caps locka w niektórych fragmentach, ale mam świadomość, że nie każdy czyta całość recenzji, a nóż taki zaznaczony tekst wpadnie komuś w oko i ów potencjalny czytelnik nie przyłoży się do nabijania kolejnych zer na kontach osób maltretujących pamięć o ofiarach Zagłady. Odsyłam do świetnej opinii z kanału Rozczytani.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyczynia się także do OSKARŻANIA POLAKÓW O UDZIAŁ W HOLOKAUŚCIE.
Aż we mnie się z gniewu przelewa, gdy widzę kolejne "dzieło" typu "Tatuażysta z Auschwitz", które tylko szerzy kolejne ogromne brednie na temat II Wojny Światowej, a ludzie, którzy chcą zacząć uczyć się na temat obozów, łykną z tej książki na przykład to, iż to Polacy pomagali dokonywać największych zbrodni, lub, że Kapo, to jeden z Niemieckich stopni oficerskich. Książka ta, jest obrzydliwie krzywdząca, oraz moim zdaniem, godna wycofania ze sprzedaży.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkąd ta zatrważająco wysoka ocena książki, która nie powinna zostać wydana? Zapewne z braku świadomości. Popularność tej książki na polskim rynku woła o pomstę do nieba. Otóż to pseudodzieło nie ma nic wspólnego z rzeczywistością i rozpowszechnia kłamstwa historyczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toczemu to cos ma ocene 7?
czemu to cos ma ocene 7?