Onyx & Ivory
- literatura młodzieżowa
- Rime Chronicles (tom 1)
- Onyx & Ivory
- Jaguar
- 2019-03-13
- 2019-03-13
- 2018-05-15
- Paulina Braiter-Ziemkiewicz
- fantastyka dla młodzieży magia
- Inne
Nazywają ją Zdrajczynią Kate. To przydomek, który Kate Brighton odziedziczyła po ojcu, po tym, jak próbował zabić arcykróla Rime.
Wypędzona z szeregów szlachty Kate pracuje jako kurierka pocztowa. W tym fachu mogą przetrwać tylko najlepsi i najszybsi z jeźdźców, bo kiedy zapada noc, na świat wychodzą gadźce – mordercze bezskrzydłe smoki. Na szczęście Kate ma sekret, który zapewnia jej przewagę. Jest dzikunką, władającą zakazaną magią, która pozwala jej wpływać na umysły zwierząt.
I właśnie ta magia doprowadza ją do miejsca, gdzie gadźce za dnia dokonały masakry całej karawany, z której ocalał tylko Corwin Tormane, syn króla. Jej pierwsza miłość, chłopak, którego poprzysięgła zapomnieć po tym, jak skazał jej ojca na śmierć.
Teraz, gdy ich drogi znów się skrzyżowały, Kate i Corwin muszą zapomnieć o przeszłości, by stawić czoło nowemu zagrożeniu i jeszcze mroczniejszym siłom, budzącym się w królestwie.
„»Onyks & Ivory« to porywająca opowieść o potworach, magii i miłości” – Susan Dennard, autorka bestsellerowej „Truthwitch”.
Oficjalne recenzje
Zdrajczyni, książę i magia
Magia jest jednym z ulubionych motywów, po jaki sięgają pisarze. Daje wiele możliwości i dzięki niej można nie tylko urozmaicić powieść, ale też nagiąć pewne zasady, nie tylko te związane z fizyką. Pojawia się w bardzo wielu książkach, przedstawiana jest w różny sposób i odmieniana przez różne przypadki. Zdaje się, że magia w powieściach została już wyczerpana na tyle, że nic nowego w tej materii nie da się wymyślić. Interesująca fabuła wciąż jednak może sprawić, że kwestia nadprzyrodzonych mocy nie będzie nudna, a wręcz doda coś do całokształtu historii. Jak więc wypada powieść „Onyx & Ivory” na tle reszty książek z gatunku fantasy?
Kate pracuje jako królewska kurierka. Bycie kurierem nie jest najbezpieczniejszą profesją, bowiem gdy zapada zmrok, na powierzchnię wychodzą potwory zwane gadźcami, a spotkania z nimi przeżywają tylko najlepsi jeźdźcy. Choć nie jest to życie, jakie Kate chciałaby wieść, to pozwala jej ono jednak choć na czas misji kurierskich zapomnieć o swojej przeszłości, o tym, że jej ojciec omal nie zabił króla. Zdaje się jej, że rzeczywiście będzie w stanie egzystować jakoś w społeczeństwie, jednak nadchodzi dzień, w którym spotyka księcia Corwina, który skazał jej ojca na śmierć. Od tego momentu ich losy ponownie się ze sobą splatają i oboje muszą odłożyć na bok bolesne wspomnienia na rzecz obecnych wydarzeń mających wpływ na przyszłość królestwa.
Powieść została podzielona na trzy części, a narracja prowadzona jest z perspektywy dwóch osób – Kate i Corwina. Sama fabuła, choć osadzona w świecie fantasy z elementami magii, nie wnosi żadnych nowości, nie ma czegoś, co w jakimś stopniu nie byłoby już wcześniej przedstawione w powieściach z tego gatunku. Atakujące potwory czy konspiracyjne podziemie osób parających się nielegalną magią – podobne motywy już gościły na wielu kartkach różnych książek. Choć autorka sięga po znane schematy, jej powieść czyta się szybko i przyjemnie. Dzieje się tak za sprawą dobrze zbudowanych postaci, nie tylko tych pierwszoplanowych, będących jednocześnie narratorami, lecz również pobocznych. Czytelnik dostaje szeroką gamę charakterów, które w mniejszy bądź większy sposób wpływają na główne postaci. Również świat wykreowany przez autorkę jest całkiem rozbudowany i solidny. Sama historia ma bardzo wiele wątków – oprócz borykania się z wydarzeniami z przeszłości, jest tu również kwestia rywalizacji między braćmi czy też rewolucji przygotowywanej przez tzw. dzikunów, którzy posługują się nielegalną magią. Choć ilość motywów pojawiających się w powieści jest dosyć duża, nie sposób się w tym pogubić, bowiem autorka bardzo dobrze je poprowadziła.
To, co poniekąd drażni w powieści, to wątek miłosny. Mamy tu do czynienia z motywem „miłości z przeszłości”, który niestety nie został rozegrany zbyt dobrze. Ciężko jest zrozumieć kroki podjęte przez Kate czy Corwina, ich nagłe wybuchy namiętności czy też ignorowanie siebie nawzajem. O ile nie da się nic zarzucić postaciom na tle całej fabuły powieści, o tyle akurat w tym aspekcie pisarka sobie nie do końca poradziła, choć romans między drugoplanowymi postaciami wyszedł autorce całkiem zgrabnie. Sam wątek, choć troszkę niedopracowany, nie psuje jednak przyjemności z czytania książki.
„Onyx & Ivory” to powieść osadzona w gatunku fantasy, która posiada ciekawe kreacje bohaterów oraz wartką akcję. Choć nie odkrywa przed czytelnikiem niczego nowego w świecie magii, to wciąż czyta się ją przyjemnie i szybko, a bohaterowie wzbudzają sympatię w czytelniku. Pomimo paru wad, stanowi bardzo dobrą rozrywkę i jest godna polecenia każdemu, kto uwielbia motywy nadprzyrodzonych mocy bądź szuka książki, która wprowadzi go do gatunku fantasy.
Edyta Tomaszewska
Trzymająca w napięciu młodzieżówka fantasy. Świetnie wykreowany świat zaskakuje nas kilkoma fantastycznymi elementami. Obywatele królestwa to nie tylko zwykli ludzie, są też tacy, którzy władają magią i zwie się ich dzikunami. Dzikuni nie są agresywni i wrogo nastawieni do reszty społeczeństwa, ale król i tak powołał specjalną inkwizycję celem ich odnalezienia i likwidacji. Nic więc dziwnego, że starają się oni jak najmniej rzucać w oczy i nie korzystają z magii. Ustalenie kolejności sukcesji w tym królestwie też nie jest takie, do jakiego przywykliśmy. Następcą tronu nie zostaje pierworodny syn, prawo do rządzenia trzeba sobie wywalczyć poprzez zwycięstwo w określonych próbach, o których decyduje magiczny uror. Na mieszkańców czyha też wróg zewnętrzny: gadźce. Początkowo atakują tylko nocą, później niebezpieczeństwo zjawia się także w trakcie dnia. Zarówno główni bohaterowie, jak i postacie drugoplanowe są bardzo dobrze scharakteryzowani i bardzo ich polubiłam. Świetnie się bawiłam odkrywając odpowiedź na pytanie, czy Kate i Corwin odnajdą drogę do siebie i pokonają wspólnego wroga pomimo tragedii, która rozdzieliła ich w przeszłości. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ początku książka bardzo mi się podobała, świat był naprawdę dobrze napisany, bohaterowie również. Potem jednak, kiedy udali się oni do pałacu całość zaczęła się trochę zlewać. Mimo intryg, plot twist i pięknego świata, nie uważam tej książki za coś cudownego. Jednak absolutnie nie żałuję, że ją przeczytałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaki trochę Atak Tytanów, tylko zamiast tytanów są gadźce, a zamiast Erena jest Kate.
Okładka od czapy, podobnie jak i tytuł.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze 100 stron to 10/10, nie przeszkadzał mi nawet brak wątku głównego. Potem robi się nudno, do tego tłumaczka uczepia się słów: ów, owy, owszem, nadużywając ich do granic możliwości, co drażni niemiłosiernie. Rekordzistą jest tutaj rozdział 8.
Okładka od czapy, podobnie jak i tytuł.
To naprawdę przyjemna fantastyka z ciekawym światem, interesującą fabułą i fajnymi postaciami. Ma wątek romantyczny, ale nie jest dominujący i jest naprawdę dobrze ograny. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Spodziewałam się kolejnej YA-owej papki, a dostałam wciągającą historię i świetną rozrywkę. Szkoda że nie wydano u nas drugiego tomu. Może jeszcze jest na to szansa? Chciałabym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie polecam fanom ,,Gołębia i węża", ,,Cienia i kości" i ,,Próby Ognia", ,,Onyx and Ivory" utrzymana jest w podobnym klimacie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna książka osobiście nie przepadam za fantazjami ale ta historia była piękna i na pewno zapadnie mi w pamięci na bardzo długi czas ❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa tą pozycję natknęłam się przypadkiem i nie żałuje.
Historia spokojnie nabiera tempa i bardzo przyjemnie się ją czyta. Nie mam zastrzeżeń. Bohaterowie mają swoje charaktery i nie są płascy.
Jedyny minus tej książki - niestaranny i błędny druk.
W moim wydaniu, czasami gubiły się linijki. To co powinno być w następnej było jeszcze w dialogu co potwornie myliło.
Dodatkowo na kilku stronach tusz zyskał "cień" co również utrudniało czytanie. Oczywiście nie wspomnę o pogiętych wewnętrznie stronach, wygląda to tak, jakby zagięta już kartka trafiła do druku.
Myśli bohaterów w połowie przestawały być pisane kursywą i wracały do nie pochylonego tekstu.
Wydawnictwo Jaguar mnie rozczarowało. Spodziewałam się po was lepiej wydanej książki.
Na tą pozycję natknęłam się przypadkiem i nie żałuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna historia pełna tajemnic i spisków. Kate żywiołowa i uparta dziewczyna, po śmierci ojca porzuca dawne życie i zostaje królewską kurierką, ale przeszłość jest równie szybka co ona. Corwin książe Rime, spotyka swoją dawną miłość całkiem przypadkiem i tak rozpoczyna się ich przygoda.
Historia spokojnie nabiera tempa...
Ciekawa, wciągająca i porządna historia.
Ciekawa, wciągająca i porządna historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka po prostu dobra. Fajnie napisana, szybko się czytało. Akcja wciąga. Bohaterowie ciekawi choć nie oryginalni. Szkoda, że drugi tom nie został wydany w Polsce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZazwyczaj sięgając po tytuł, raczej robimy to, mając nadzieję, że będzie zaskakująca lub po prostu – w jakikolwiek sposób nam się spodoba, większym lub mniejszym stopniu. Zdarzają się jednak takie tytuły, gdzie niektóre aspekty pomimo tego, że nas zainteresują, to ostatecznie nie mamy zapału do doczytania jej do końca. I właśnie taki los przytrafił się u mnie z powieścią „Onyx & Ivory”. Pomimo tego, że ja raczej nie nastawiam się jakoś specjalnie przed czytaniem, to tutaj możliwe, że podświadomie trochę za dużo oczekiwałam po niektórych opiniach, że jest to cudowna opowieść i dlaczego tak mało się o niej mówi i może na początku zaznaczyłam może fragment lub dwa, jednakże… im dalej, tym bardziej nie miałam ochoty jej czytać, co przyczyniało się do rozpoczynany przeze mnie innych książek. Ostatecznie moja przygoda zakończyła się na równiej połowie, po tym jak aż do bólu dało się przewidzieć, co tak naprawdę może wyjść na jaw na końcu książki, po pewnej scenie Corwina. No i samo przetłumaczenie nazwy magii dzikich, na magię dzikunów. Był nawet moment, kiedy to sięgnęłam po e-book w języku angielskim, czyli w moim przypadku ostateczna ostateczność. Wtedy czytało mi się odrobinę lepiej, mogąc ignorować niektóre nazwy zastępując je ich angielskimi odpowiednikami, jednak tu już wkracza moje spojrzenie techniczne – niektóre zdania nie powinny być u nas zapisane tak, jak zostały ukazane w książce. Teraz się może już odrobinę zbyt czepiam, jednak niektóre zdania, które u nas zdawały się dla mnie być za krótkie, jakby pisane przez osobę, która w tamtym momencie cierpiała na czkawkę, w rzeczywistości niektóre zdania były tak naprawdę w oryginale jedną wspólną całością. I choć nie miałam wglądu od początku w oryginał, to jednak ten fragment mi wystarczył, by porzucić moje czytanie dwujęzyczne. „Onyks & Ivory” nie okazał się dla mnie porywającą opowieścią o potworach, magii i miłości, a także (z tego co słyszałam),idealną powieścią dla fanów Leigh Bardugo. I choć nie ukrywam na początku zaczynała mnie intrygować magia ludu Katie, to jednak ani to, ani wszelkie próby, na które czekały młodego księcia, nie zachęciły mnie do poznania zakończenia tej opowieści.
Zazwyczaj sięgając po tytuł, raczej robimy to, mając nadzieję, że będzie zaskakująca lub po prostu – w jakikolwiek sposób nam się spodoba, większym lub mniejszym stopniu. Zdarzają się jednak takie tytuły, gdzie niektóre aspekty pomimo tego, że nas zainteresują, to ostatecznie nie mamy zapału do doczytania jej do końca. I właśnie taki los przytrafił się u mnie z powieścią...