Wierzytelności w firmie rozliczenie VAT
Publikacja przedstawia zasady rozliczenia w VAT obrotu wierzytelnościami firmowymi, zarówno po stronie wierzyciela, dłużnika jak i nabywcy tych wierzytelności. Wierzytelność (u wierzyciela) oraz dług (u dłużnika) mogą stanowić przedmiot obrotu gospodarczego. Sprzedaż własnej wierzytelności nie podlega VAT. Nabywca również nie rozlicza podatku, gdy jest to trudna wierzytelność. W innym przypadku, według aktualnego stanowiska organów podatkowych, nabywca wierzytelności powinien opodatkować swoją usługę stawką 23%. Wierzytelności mogą być również przedmiotem aportu. Mogą być też przedmiotem umowy powierniczego przelewu wierzytelności oraz umowy faktoringu. Możliwości prawnych jest wiele.