Kłótnie w związku. Trudności z dziećmi. Stres w pracy, brak czasu na cokolwiek, a tu jeszcze pranie trzeba rozwiesić…
I chociaż teoretycznie wiemy, że relacje z bliskimi potrzebują skutecznej komunikacji, otwartości na drugiego człowieka i pracy z własnymi emocjami, to w praktyce… bywa różnie.
Aga Rogala, terapeutka rodziców, którą na Instagramie obserwuje prawie 130 tysięcy użytkowników, co środę wysyła swoim subskrybentom maile, które pomagają im radzić sobie z codziennością. "Poukładaj to sobie w głowie" zawiera najlepsze z nich oraz dodatkowe teksty napisane specjalnie do książki. Do czytania przy porannej kawie, aby pomyśleć w ciągu dnia o tym, co nas uwiera, a co cieszy w naszych związkach i rodzinach.
Zainspiruj się, skorzystaj z prostych narzędzi i… poukładaj to sobie w głowie!
„To książka, która sprawi, że przestaniemy czuć się jako rodzice samotni. Samotni w zmaganiach, osamotnieni w kolejnych porażkach, których doświadczamy, a o których nie wszyscy mówią głośno. To książka, która sprawi, że poczujemy się bardziej kompetentni, pewni siebie i śmiali w budowaniu relacji ze swoimi dziećmi. To życzliwa i niezwykle konkretna książka. Trzyma mocno za rękę, jak dobra koleżanka czy zaufany psycholog".
Marta Iwanowska-Polkowska, psycholożka i coachyca, autorka książki „#nażyć się. Jak zacząć nażywać się dziś, pamiętać o tym jutro i już nigdy o sobie nie zapomnieć”
„Jakie to szczęście, że poproszono mnie o recenzję tej książki, bo już po trzeciej stronie wiedziałam, że wpadłam jak śliwka w kompot, a Aga Rogala zyskała nową wierną fankę. Pokochałam to, w jak przystępny, barwny, praktyczny i inspirujący sposób autorka pisze o sprawach, które dotykają istoty naszego życia. Chciałam podkreślić co drugie zdanie i natychmiast wysłać cytaty i fragmenty znajomym. To, o czym pisze autorka, nie tylko inspiruje i porusza, ale też – co absolutnie doceniam i szanuję – jest bardzo praktyczne i zorientowane na działanie. Przy całym naszym zabieganiu ta przystępność i długość kolejnych odcinków sprawiają, że można nawet przy braku czasu pięknie nakarmić się smacznym kąskiem inspiracji i mądrości”.
Martyna Broda, certyfikowana trenerka biznesu oraz coacherka, autorka serii „Jesteś kimś wyjątkowym”
Kup Poukładaj to sobie w głowie. 100 maili do Ciebie o rodzicielstwie i partnerstwie w ulubionej księgarni
Oceny książki Poukładaj to sobie w głowie. 100 maili do Ciebie o rodzicielstwie i partnerstwie
383 użytkowników ma tytuł Poukładaj to sobie w głowie. 100 maili do Ciebie o rodzicielstwie i partnerstwie na półkach głównych- Chcę przeczytać 211
- 2025 10
- 2024 7
- Poradniki 4
- Przeczytane w 2026 2
- Psychologia 2
Cytaty z książki Poukładaj to sobie w głowie. 100 maili do Ciebie o rodzicielstwie i partnerstwie
Przerwa. Pauza. Powrót do równowagi. Powiedzieć komuś „daj mi chwilę do namysłu", „oddzwonię do ciebie", „potrzebuję chwili, żeby to sprawdzić" to nie jest grzech nieudzielenia pomocy tonącemu. Jeśli dasz sobie chwilę i przyjrzysz się sytuacji, najpewniej zobaczysz, że jedyną osobą, która tu walczy o życie, jesteś ty.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poukładaj to sobie w głowie. 100 maili do Ciebie o rodzicielstwie i partnerstwie
Działalność pani Agnieszki śledzę w social mediach od dawna i od zawsze bardzo sobie cenię treści i wiedzę przez nią przekazywane. Tym bardziej z entuzjazmem oczekiwałam jej książki.
Niestety, tym razem się zawiodłam.
Założenie książki wydawać by się mogło bardzo interesujące - zbiór przemyśleń na tematy dotyczące rodzicielstwa, partnerstwa, po prostu życia, ubrane w maile do samej siebie.
Idealne by w codziennym pośpiechu przeczytać jeden czy dwa.
I niestety ta forma jest największym mankamentem książki, według mnie. Bowiem nie każdy temat da się z sensem poruszyć na 2 czy 3 stronach. I to czyni książkę bardzo nierówną, ponieważ w trakcie czytania niejednokrotnie miałam uczucie niemiłego zaskoczenia, gdy po przewróceniu kartki pojawiał się nowy temat, a nie kontynuacja wątku. Tak, jakby temat urwał się wpół zdania i był li tylko "liźnięty".
Wielka szkoda zmarnowanego potencjału.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, tym razem się zawiodłam.
Ta książka to zbiór felietonów. Ciekawych, inspirujących, dających do myślenia. Nie jest to książka, którą się czyta "na raz", raczej należy ją sobie dawkować. Za to idealnie nadaje się w miejsca, gdzie się na coś/kogoś czeka. Krótkie rozdziały, których czytanie nie zabiera dużo czasu, a potem można pewne kwestie przemyśleć. Jest nawet miejsce na notatki:) Warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjne, krótkie rozdziały faktycznie układające w głowie.
Naprawdę warto.
Rewelacyjne, krótkie rozdziały faktycznie układające w głowie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę warto.
Czytałam długo. Ale ta pozycja ma formę krótkich listów, refleksji o byciu rodzicem, partnerem, o radzeniu sobie ze stresem, emocjami i natłokiem spraw.
I co ciekawe- trudno się z nimi nie zgodzić.
To się wydaje takie proste.
A często nie jest. Bo coś tam coś tam;)
Ta pozycja układa w głowie, pod warunkiem że ta głowa jest otwarta na układanie które powoduje dyskomfort bo przecież ciężko myśli się o sobie jako o przyczynie bądź paliwie problemów.
Ale myślę że przełknięcie tej gorzkiej pigułki pomoże mi być lepszym rodzicem.
Zachęcam by samemu sprawdzić i poukładać sobie w głowie.
Warto
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI ta forma, jedno,dwustronicowych maili bardzo mi odpowiadała bo dawała przestrzeń na swoje prsemyslenia i rozważania.
I co ciekawe- trudno się z nimi nie zgodzić.
To się wydaje takie proste.
A często nie jest. Bo coś tam...
Książkę powinien przeczytać każdy rodzic, partner, nauczyciel. Książka nadaje nową perspektywę często z wykorzystaniem metody TSR. Napisana dla zwykłych ludzi, bez patosu, z humorem a zarazem refleksją. Dla lepszego zrozumienia tematu podane są przez autorkę przykłady.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna...spostrzeżenia w punkt!!gorąco polecam!!zarówno dla rodziców, jak i dla par.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka! Idealna na prezent dla par czy rodziców małych lub większych dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziałalność Pani Agnieszki ma zaszczyt i tak nie boje się tego powiedzieć ... mam zaszczyt śledzić już od bardzo dawna. Jako pedagog, który również pracuje z rodzinami i dziećmi, często korzystam z jej filmów i porad. Warte uwagi, warte zatrzymania się, warte posiadania. Książka do, której się wraca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDroga Mamo! 🌸 Nie samymi książkami dla dzieci żyje człowiek 🤭
Warto też zadbać o siebie ♥️
Aga Rogala, jak to mówi, jest terapeutką rodziców. Właśnie w tej publikacji zebrała najlepsze e-maile wysłane w ramach swojego newslettera. Niektóre teksty powstały specjalnie na potrzebę książki.
Tematy poruszane w mailach są o rodzicielstwie, partnerstwie, komunikacji, emocjach, szacunku, s3ksi3, kłótniach, dziadkach, bałaganie i nie tylko.
Każdy znajdzie tu cos dla siebie.
Ta książka idealnie sprawdzi się dla zabieganych mam.
Nie musicie czytać jej w całości. Możecie przeczytać jeden z rozdziałów, do porannej kawy, a potem resztę dnia rozmyślać nad danym tematem 🤩
Każdy ma tylko 2-3 strony.
Droga Mamo! 🌸 Nie samymi książkami dla dzieci żyje człowiek 🤭
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto też zadbać o siebie ♥️
Świetna książka, pomagająca spojrzeć na wiele aspektów i problemów z innej strony. Napisana w ciekawym lekkim stylu mailów pisanych do szczególnego grona osób. Polecam każdemu, kto chce ulepszyć swoją codzienność, komunikację i zrozumienie najbliższych.