Po trochu
- 2017-06-10
- 2019-01-01
- dzieciństwo wspomnienia opowieść
- Inne
Najlepsze historie ze swojego życia zawsze opowiada się po trochu, po kawałku, to zwykle jakieś urywki, fragmenty. Ktoś coś zapamiętał i z tej pamięci rodzą się najpiękniejsze opowieści. Zupełnie tak, jakby siąść z przyjacielem i zacząć mu opowiadać: o sobie, o dzieciństwie na wsi, o Mamie, a jeszcze bardziej o Tacie, o wujkach, ciotkach, kuzynach. W takich chwilach chodzi o to, by mówić normalnie – bez zadęcia, bez patosu, bez wstydu: o pierwszych widzianych pożarach, o stratach, które przygotowują nas na kolejne odejścia, o czarach, o sikaniu na stojąco, o wsi, o „fuszkach życia”, o tym, że Mama mogłaby być Stingiem, a nie jest tylko dlatego, że jej się nie chce.
I właśnie tak, jak w zwykłym życiu, o najważniejszych sprawach, i o tych całkiem zwyczajnych, które zna każdy – mówi się w Po trochu.
Ależ pozytywnie zaskoczyła mnie książka Pani Weroniki Gogoli. Zupełnie nie tego się spodziewałam. Takie nic, takie cienkie coś, a tu tyle wspomnień, sentymentów, prozy życia. Od razu napiszę, że warto przeczytać „Po trochu”, choćby tylko dlatego, że to taki słodko-gorzki rozweselacz. To dobra lektura, przy której sobie trochę odpoczniemy od tego co zazwyczaj czytamy. Czytajcie :)
I noście czerwone wstążeczki lub inne dodatki – odbijają złe uroki ;) Surtupurtu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie wiem, co napisać...
są to wspomnienia po latach o wszystkim i niczym i o każdym, kto wtedy żył
ale czy mają głębię? czy ta powieść ma coś, dzięki czemu zapamiętasz ją na dłużej? Czy znajdziesz tu coś, co cię zachwyci?
trudno mi ocenić, rejony Biecza i Gorlic znam świetnie. Potok też i orzechy laskowe zbierałam... i znam mentalność ludzi z tamtych rejonów, ale czytałam PO TROCHU, jakbym oglądała narysowany rysunek przez dziewczynkę, która tam dorastała... i chyba na długo mi ten rysunek w pamięci nie zostanie. nawet ze ściany szybko spadnie..
nie wiem, co napisać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tosą to wspomnienia po latach o wszystkim i niczym i o każdym, kto wtedy żył
Swojska, bardzo sentymentalna, pełna wspomnień historia opisana z perspektywy kilkuletniej (potem nastoletniej) dziewczynki mieszkającej we wsi gdzieś między Tarnowem a Nowym Sączem.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo opowieści o rodzinie, o postrzeganiu świata oczami dziecka, o życiu, którego się jeszcze nie rozumie i drodze, żeby je zrozumieć, często poprzez bolesne doświadczenia.
Polecam.
Wieś Olszyny gdzieś koło Biecza, ale też jest tu wujek z Sącza, jest Tarnów, Tuchów, są Gorlice. Sympatyczny powrót do dzieciństwa, do ludzi i do języka tamtego regionu. Warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudna.
Cudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakie troszkę pisanie dla pisania. Opowieść o dzieciństwie, właściwie to wspomnienia. Nie umniejszając pisarce wiele osób po tej lekturze może usiąść i spisać to co pamięta ze swojego dzieciństwa. I to w sumie może być bardzo dobre następstwo przeczytania tej książki :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNostalgiczna, zdaje się nieco autobiograficzna podróż, oparta głównie na scenach niż głównej linii fabularnej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie to było dobre!
Jakie to było dobre!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByło i o życiu i o umieraniu. Pochłonęłam tę książkę, a ona pochłonęła mnie. Było szczerze i lekko, chociaż słodkie wspomnienia przeplatały się z tymi trudnymi. Chcę więcej!
To taka książka... z jakimiś wspominkami z dzieciństwa, każdy znajdzie coś ze swojego, a nawet może całkiem dużo, (bo jestem chyba podobny rocznik..) i "och jej, też tak miałem/am!" ale... w sumie nic z tego nie wynika. Ten niby motyw przewodni, śmierć, to jest tam wstawiony bardzo na siłę, żeby coś było niby głębszego, a tak naprawdę chodzi żeby sobie popisać o tych wspominkach z dzieciństwa - no nie mogę się oprzeć wrażeniu, że tylko o to chodziło. I przyznaję, to chwyci, bo wielu ludzi może się zidentyfikować, wielu miało podobne dzieciństwo, wielu ma sentyment ;) i moim zdaniem tylko na tym bazuje książka. Można to przeczytać, nawet jakośtam wciąga... ale niewiele wnosi ;) Sentymentalnym., takim którzy lubią się unurzać w swoich wspomnieniach z dzieciństwa i urodzili się w latach '80 (przynajmniej tych późnych, może jeszcze wczesne '90 też się łapią),polecam, całej reszcie... polecam poszukać czegoś, co wniesie jakąś realną wartość do życia ;) (ale spoko, nie każda książka musi).
(czytana/słuchana: 14-15.03.2024, Legimi)
3-/5 [6/10]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dyskretna, ale też szczera książka. Niby to było, ale tutaj jest jakoś inaczej. Polecam.