Semka... się gotuje
Wydawnictwo: Zysk i S-ka publicystyka literacka, eseje
512 str. 8 godz. 32 min.
- Kategoria:
- publicystyka literacka, eseje
- Wydawnictwo:
- Zysk i S-ka
- Data wydania:
- 2016-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-01-01
- Liczba stron:
- 512
- Czas czytania
- 8 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377857908
- Tagi:
- Piotr Semka kulinaria gotowanie eseje
Piotr Semka, znany publicysta i dziennikarz, tym razem w nowej roli uczestnika książkowej wyprawy dookoła globu śladem aromatów, smaków i tradycji kulinarnych. Przygotujcie się na pełną wdzięku opowieść o marokańskich tażinach, amerykańskiej miłości do rumu, wspaniałej meksykańskiej fajicie i daniach przyrządzanych przez alzackie praczki. A wszystko to okraszone przepisami i bezcennymi wskazówkami Autora, jakich pułapek unikać podczas przygotowywania potraw.
To nie jest tylko książka kucharska, to poemat o radości życia. Z szeroko otwartymi oczami na różnorodność i piękno świata.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 6
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Doskonałe gawędy na tematy kulinarne i około kulinarne. Autor zabiera nas w różne zakątki świata (głównie Europy),opisując tamtejsze tradycje kulinarne, zwyczaje, przysmaki, czy wreszcie flagowe dla danego regionu potrawy. Od likieru z rokitnika, poprzez świńskie uszy na Litwie, gumbo cajuńskie, Kaiserschmarren, po kluski śląskie i żubrówkę.
Felietony "Zjedz raz w życiu" Piotra Semki w "Do Rzeczy" zawsze bardzo chętnie czytałem, ba, od nich zaczynałem czytać ten tygodnik. Panie Piotrze, jeżeli Pan to czyta - Pan wróci z tym cyklem...
Z autorem można się zgadzać lub nie do co poglądów politycznych natomiast - jeżeli chodzi o mnie - zgadzam się z nim w 100% jeżeli idzie o przesłanie niniejszej książki.
Bardzo dobrze ujął to Ludwik Lewin w przedmowie:
"Piszący o jedzeniu dzielą się na dwa rodzaje. Są tacy, dla których jedzenie jest wszystkim. Ich świat jest bardzo nieciekawy. Drugi rodzaj to ci, którzy wiedzą, że w jedzeniu jest wszystko - od polityki do psychiki, poprzez pasje, tradycje, wiarę. Semka jest wśród nich[...]"
Jednym zdaniem - oto książka o kulturze, jedzeniu i nie tylko. Bardzo gorąco polecam.
Doskonałe gawędy na tematy kulinarne i około kulinarne. Autor zabiera nas w różne zakątki świata (głównie Europy),opisując tamtejsze tradycje kulinarne, zwyczaje, przysmaki, czy wreszcie flagowe dla danego regionu potrawy. Od likieru z rokitnika, poprzez świńskie uszy na Litwie, gumbo cajuńskie, Kaiserschmarren, po kluski śląskie i żubrówkę.
więcej Pokaż mimo toFelietony "Zjedz raz w życiu"...
Piotr Semka jest znanym i nieco kontrowersyjnym dziennikarzem i publiscystą.
Książka jest zbiorem wspomnień, swoistą mapą podróży kulinarnych i nie tylko. Wraz z autorem w pozycji można odkrywać ciekawe zakątki świata. A najlepiej opisuje ją blurb: "To nie tylko książka kucharska, to poemat o radości życia." (okładka)
Książka oprawiona w twardą oprawę i solidnie przygotowana. Wewnątrz znajdziecie kolorowe kartki drukowane na papierze fotograficznym, w środku spodziewajcie się nie tylko niesamowitych przepisów, ale także historie, opisy miejsc świata.
Kulinarny przewodnik Piotra Semki podzielony jest na cztery części, z których każda reprezentuje inną porę roku.
Swoją podróż Semka rozpoczyna wiosną, Szczególne miejsce w tej części zajmuje Wielkanoc, Są więc przeisy na barnka z ciasta czy paschę. Semka zabiera nas po świętach do Włoch, gdzie opowiada o najlepszej fritacie, zachwyca się szparagami i zdradza najlepszy do nich sos. Jest też coś słodkiego, bo znajdziemy tu przepis na murzynka Ale nie tylko jedzenie ma tu swoje wyjątkowe miejsce, bo wśród opowieści Semka raczy nas także pomarańczowym trunkiem .
W tej części przypadł mi do gustu felieton zatytułowany "Słoik - to brzmi dumnie" gdzie autor ukazuje genezę słoikowego jedzenia,
Semka pokazuje nie tylko jedzenie ale i produkty, szczególnie ciekawie wypadają opisy delikatesów i sklepów zza wschodniej granicy.
W lecie menu Semki jest nieco inne, dominują tu orzeźwiające sałatki owocowe ale i soczyste drinki. Semka latem znów zabiera czytelników do słonecznej Italii ale i odwiedza Łotwe pokazując jej regionalne przysmaki.
Nie ma prawdziwej jesieni bez grzybów i tu cały szereg przepisów, które zdecydowanie przypadły mi do gustu. Ale i swoje miejsce mają tu warzywa, które latem zamyka się w słoiku a jesienią z rozrzewnieniem te słoiki sie otwiera. Nie można zapomnieć o imieninach Marcina i tradycyjnie pojawiającej się na stole gęsi.
Zimą kuchnia jest nieco treściwsza, opowieści zapadają w pamięć na dłużej. Jest więcej czasu na przygotowanie potraw, więc i one są nieco bardziej wymagające, toteż pojawiają się aromatyczne i ciepłe dania, a część z nich stanowią zapiekanki.
Książka Piotra Semki to świetne wydanie, które powinen mieć każdy fan dobrej kuchni, ceniący wpływy kuchni świata. Ten zbiór opowieści i przepisów naprawdę zabiera w świat kulinarnych wspomnień, myśli i dobrego smaku.
Piotr Semka jest znanym i nieco kontrowersyjnym dziennikarzem i publiscystą.
więcej Pokaż mimo toKsiążka jest zbiorem wspomnień, swoistą mapą podróży kulinarnych i nie tylko. Wraz z autorem w pozycji można odkrywać ciekawe zakątki świata. A najlepiej opisuje ją blurb: "To nie tylko książka kucharska, to poemat o radości życia." (okładka)
Książka oprawiona w twardą oprawę i solidnie...