Dobra matka

- Agata Górska i Sławek Tomczyk (tom 2)
- Czwarta Strona
- 2016-06-15
- 2016-06-15
- literatura polska
Czy wiesz, co może się stać, gdy nie pilnujesz swojej prywatności?
W Lesie Kabackim zostaje zastrzelona młoda kobieta, matka kilkuletniej dziewczynki. Niedługo po tym w podobnych okolicznościach ginie druga kobieta – także matka. Obie ofiary nieustannie dzieliły się prywatnością swoją i swoich dzieci. Tuż przed śmiercią każda z nich otrzymała tajemniczą wiadomość o treści „bądź dobrą matką”.
Policjanci Agata Górska i Sławek Tomczyk prowadzą skomplikowane i wielowątkowe śledztwo, podczas którego odkrywają wiele brudnych tajemnic sprzed lat. Poza schwytaniem seryjnego mordercy starsza aspirant Agata Górska będzie musiała zmierzyć się także ze swoją przeszłością…
Intrygujący i niezwykle wciągający kryminał, od którego trudno się oderwać.
Nieoczywiste rozwiązanie zagadki i zwrócenie uwagi na problem współczesnych czasów
Pokaż mimo toW Warszawie giną młode matki. Na krótko przed śmiercią kobiety dostały ostrzeżenie od sprawcy w formie maila o treści: "bądź dobrą matką". W trakcie śledztwa okazuje się, że kluczem do rozwiązania zagadki są dzieci ofiar. Czy Agacie I Sławkowi uda się rozwiązać zawiłe śledztwo?
W międzyczasie do szpitala w ciężkim stanie trafia Lena Dobosz, znajoma Agaty z dawnych lat. Po odzyskaniu przytomności prosi Górską, by przyniosła jej pewien przedmiot...
... i w tym miejscu nie będę spojlerować:)
Autorka w drugiej części serii wskazuje na problem tzw. "troll parentingu", czyli regularnego, przesadnego wręcz zamieszczania przez rodziców zdjęć swoich pociech na portalach społecznościowych. Szczególnie celebryci mają do tego skłonność, ale nie tylko. Młodzi rodzice dokumentując ważne wydarzenia z życia dziecka myślą, że dostęp do nich mają tylko ich znajomi. Nie zdają sobie sprawy, że w internecie nic nie ginie i różnie ten wizerunek ich latorośli w przyszłości może być postrzegany i wykorzystany. Chrońmy więc nasze dzieci przed potencjalnymi zagrożeniami, gdyż później możemy żałować swoich decyzji.
więcej Pokaż mimo toW międzyczasie do szpitala w ciężkim stanie trafia Lena Dobosz, znajoma Agaty z dawnych lat. Po...
Ciekawa!
Ciekawa!
Pokaż mimo toFajna, autorka przyzwyczaiła już swoich czytelników, że rozwiązanie zagadki nie jest banalnie proste, że zakończenie może być elementem zaskoczenia
Pokaż mimo toMogłabym powielić laurkę z pierwszego tomu. Świetny polski kryminał, prawdopodobny, osadzony w realiach, nie podkręcony sensacyjnie, nie epatujący przemocą. Jednocześnie stanowiący przestrogę by pilnować swojej prywatności.
Pytają wszyscy, skąd jesteś i co robisz
To im wystarczy, że imię jakieś masz
Nie próbuj odpowiadać i mówić im o sobie.
Bo zamiast ciebie oni widzą twarz.
[...]
Ludzie chwalą się dziećmi, bo widzą w tym sposób na podreperowanie ego. Zobaczcie, jakiego mam świetnego dzieciaka, udało mi się. – W jego głosie zabrzmiała ironia. – Kolejny odhaczony punkt na linie życiowych sukcesów.
Podoba mi się sposób pisania pani Małgorzaty. Bohaterów tej serii już zdążyłam obdarzyć sympatią i cieszę się, że jest kontynuowana w kilku tomach. Jestem usytasa 😉
POLECAM !
[...]
więcej Pokaż mimo toPytają wszyscy, skąd jesteś i co robisz
To im wystarczy, że imię jakieś masz
Nie próbuj odpowiadać i mówić im o sobie.
Bo zamiast ciebie oni widzą twarz.
[...]
Super. Nowoczesne mamusie powinny to przeczytać.
Super. Nowoczesne mamusie powinny to przeczytać.
Pokaż mimo toKontynuacja perypetii Górskiej i Tomczyka. W mojej opinii ich historie prywatne ciekawsze niż samo śledztwo. W zasadzie dopiero w epilogu akcja zaczyna nabierać tempa i dramaturgii. Brakuję mi dreszczyka emocji dlatego 9 gwiazdek a nie 10. Mimo tego polecam, bo szybko i przyjemnie się czyta :)
Pokaż mimo toKsiążka „Dobra matka” autorstwa Małgorzaty Rogali to druga część cyklu z Agatą Górską i Sławkiem Tomczykiem. Nie powiem, ale zaciekawiła mnie ta seria.
Tym razem para nasza policjantów musi się zmierzyć z dość skomplikowanym śledztwem. Ktoś bowiem strzela do młodych kobiet. Wszystkie zamordowane kobiety przed śmiercią otrzymały tajemniczą wiadomość o treści „bądź dobrą matką”. Żadna z ofiar nawet się nie domyślała o co w tym wszystkim chodzi i dlaczego ktoś uważa, że jest złą matką.
Autorka w tej książce pokazuje nam jak ważna może być prywatność w Internecie. Zamordowane kobiety w swoich mediach społecznościowych dzieliły się wszystkim tym co robiły, pokazując przy okazji mnóstwo zdjęć swoich małych dzieci. Gdzie tak naprawdę jest ta granica? Musze przyznać, że ja swojego czasu też wrzucałam sporo zdjęć na fb z różnego rodzaju wyjazdów typu dzisiaj jestem tu, a teraz tu itp. Jak to mówią okazja czyni złodzieja. Obecnie na fb poza zdjęciem profilowym mam zdjęcie w tle i dwie wyróżnione relacje. Jednak to była moja świadoma decyzja, że jednak czasem warto cenić swoją prywatność i jednak nie wszyscy muszą wszystko wiedzieć. Czasem naprawdę warto się zastanowić co wrzucamy do sieci. Pamiętajmy o tym, że raz coś wrzucone zostaje tam na zawsze.
więcej Pokaż mimo toTym razem para nasza policjantów musi się zmierzyć z dość skomplikowanym śledztwem. Ktoś bowiem strzela do młodych kobiet. Wszystkie zamordowane kobiety przed śmiercią otrzymały tajemniczą wiadomość o treści „bądź dobrą...
Druga część cyklu - niestety od niej zaczęłam, ale mówi się trudno.
Moje pierwsze spotkanie z twórczością Małgorzaty Rogali i z pewnością nie ostatnie. Bohaterowie Agata Górska i Sławek Tomczyk pracują w wydziale kryminalnym policji w Warszawie. Tym razem próbują odkryć, kto zabija kobiety, a przy okazji na jaw wychodzą różne inne przestępstwa. Kryminał z wątkiem, który jest bardzo na czasie, bowiem umieszczanie w mediach społecznościowych prywatnych informacji bardzo często może przynieść tragiczne wręcz skutki. Nigdy przecież nie wiemy, kto ogląda treści, które udostępniamy.
Zastrzelone kobiety łączy jeden motyw związany z mediami społecznościowymi. Jaki? Serdecznie polecam przeczytanie powieści.
Druga część cyklu - niestety od niej zaczęłam, ale mówi się trudno.
więcej Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z twórczością Małgorzaty Rogali i z pewnością nie ostatnie. Bohaterowie Agata Górska i Sławek Tomczyk pracują w wydziale kryminalnym policji w Warszawie. Tym razem próbują odkryć, kto zabija kobiety, a przy okazji na jaw wychodzą różne inne przestępstwa. Kryminał z wątkiem, który...