Serce człowieka

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Meandry Kultury
- The heart of man. Its genius for good and evil
- Vis-á-Vis/Etiuda
- 2015-11-16
- 1996-01-01
- Robert Saciuk
- Robert Saciuk
Współcześni ludzie bardziej od innych istot żywych kochają mechaniczne gadżety. (...) Interesujemy się ludźmi jak przedmiotami (...) a nieżywymi osobami. Wszystko to idzie w parze ze wzrastającą rolą metod biurokratycznych. W gigantycznych centrach produkcyjnych, gigantycznych miastach, gigantycznych wioskach ludzie są administrowani, jak gdyby byli przedmiotami; rządzący i rządzeni są przekształcani w rzeczy i stają się posłuszni odnoszącym się do rzeczy prawom. Człowiek jednak nie może być rzeczą, jeśli zredukuje się go do Przedmiotu przekształca się w niebyt, ale zanim to nastąpi, popadnie w rozpacz i zapragnie zniszczyć wszelką formę życia.
Człowiek nie jest ani zły, ani dobry. Jeżeli ktoś wierzy w dobroć człowieka jako w jedyną jego potencjalność, w sposób konieczny przywdzieje różowe okulary optymizmu i w efekcie przeżyje bolesne rozczarowanie. Jeżeli ktoś natomiast wierzy w skrajność przeciwną, skończy jako cynik i będzie ślepy na postrzeganie dobra u innych i u siebie.
Fromm (oraz do pewnego stopnia Schopenhauer) bardzo mocno ze mną rezonuje na płaszczyźnie moralnej.
Jego analiza grupowego narcyzmu i jego religijnego uwikłania jest w moim odczuciu bardzo trafna również (a może w szczególności?) dzisiaj.
więcej Pokaż mimo toLubię jego metachrześcijańskie podejście do życia, choć nadal niektóre "szufladki" zapożyczone z Freuda trochę mi zgrzytają w zębach podczas czytania.
W pewnym momencie czytelnika może zniechęcić wnikliwe opisywanie zjawiska nekrofilii, ale poza tym praca ta dostarcza dużej ilości wiedzy.
Pokaż mimo toKsiążka w której autor próbuje odpowiedzieć na pytanie czy człowiek jest dobry czy zły? Ponadto dużo "mówi" o wolności -czy jest i czym nie jest. Skupia się również na 3 orientacjach człowieka: nekrofilii, narcyzmie, symbiotycznej fiksacji do matki
Pokaż mimo toBardzo spójna, kompletna pozycja.
Aby w pełni cieszyć się pozycją, polecam przeczytać najpierw podstawy działania systemu samooszukiwania się, e.g. ZERWAĆ OKOWY ILUZJI.
Bardzo spójna, kompletna pozycja.
więcej Pokaż mimo toFromm zaczyna od definicji oddziaływań na człowieka: miłość życia i/lub śmierci, narcyzm, więzi kazirodcze (w ujęciu szerszym),aby na koniec przedstawić jak one wpływają na "wolność", na pozornie uświadomione podejmowanie decyzji przez człowieka.
Fromm ukazuje, że życie nie jest tylko czarne lub tylko białe, a granice między dobrem, a złem praktycznie nie istnieją. Co dla jednych jest sufitem, dla innych będzie podłogą. Jednak pomimo różnic międzyludzkich, wszyscy dążymy do tego samego celu. Jakiego? O tym właśnie jest ta książka...
Pokaż mimo toLudzkie serce w zetknięciu z wymagającą rzeczywistością może obrać dwa kierunki - kierunek rozkładu, lub kierunek wzrostu. Fromm odsłania sieć zależności popychających ludzi w kierunku rozkładu, np. na przykładzie Adolfa Hitlera. Dyskutuje też kwestię wolnej woli. Na ile człowiek jest wolny, a na ile jego postępowanie jest zdeterminowane biegiem wypadków (zależnościami zewnętrznymi). Świetnie napisana i ciekawa.
Ludzkie serce w zetknięciu z wymagającą rzeczywistością może obrać dwa kierunki - kierunek rozkładu, lub kierunek wzrostu. Fromm odsłania sieć zależności popychających ludzi w kierunku rozkładu, np. na przykładzie Adolfa Hitlera. Dyskutuje też kwestię wolnej woli. Na ile człowiek jest wolny, a na ile jego postępowanie jest zdeterminowane biegiem wypadków (zależnościami...
więcej Pokaż mimo toTrochę przeleżała na półce, w końcu przyszedł na nią czas. Zaciekawiły mnie twierdzenia Fromma, opierające się na jego schemacie nekrofilii i biofilii, syndromu rozkładu i wzrostu. Musiałbym przeczytać ją dwa razy, żeby wszystko sobie utrwalić.
Parę razy nie zgadzałem się z Frommem, szczególnie w "Więziach kazirodczych", gdzie proponowane przez niego rozwiązania były wręcz nierealne, zbyt idealistyczne. Oprócz tego pojawiło się, moim zdaniem, trochę zbędnego bełkotu, który niewiele wnosił, a trudno było przez niego przebrnąć.
Poza tym sama lektura i przykłady są ciekawe, pozwalają odnieść je do znanych nam osób, można też zastanowić się nad sobą. Chętnie jeszcze sięgnę po którąś z prac Fromma.
więcej Pokaż mimo toParę razy nie zgadzałem się z Frommem, szczególnie w "Więziach kazirodczych", gdzie proponowane przez niego rozwiązania były wręcz...
Fromm jest mostem laczacym czytelnika ze zdawawaloby sie pogmatwana (psychologia kliniczna).prostota i latwosc przekazu...
Pokaż mimo toTo Książka, która znacząca odbiła się w postrzeganiu świata. Czytałam ją po raz pierwszy w liceum. Spójna rozprawa na temat natury człowieka.
Pokaż mimo toFromm, blyskotliwie pisze o złu, naiwnie o dobru i w kilku miejscach się myli. Gdyby nie wierzył w teorię Freuda nawet możnaby go brać na poważnie. Na pewno ciekawa lecz naiwna i oparta na wątpliwej wartości teorii.