Zerwać okowy iluzji. Moje spotkania z myślą Freuda i Marksa

- 2018-04-20
- 2000-01-01
- Jan Karłowski
- Jan Karłowski
Według Ericha Fromma (1900-1980) jednego z najwybitniejszych uczonych XX wieku Marks dysponował z pewnością znacznie głębszym wglądem w naturę procesu społecznego, był również myślicielem bardziej niezależnym od społecznych i politycznych ideologii swoich czasów niż Freud. Freud natomiast wejrzał bardziej dogłębnie w naturę i proces ludzkich myśli, działań i namiętności, nawet jeśli nie zdołał wykroczyć poza zasady obowiązujące społeczeństwo mieszczańskie. Obaj ofiarowali nam intelektualne narzędzia, za pomocą których możemy przebić się przez warstwę pozorów racjonalizacji oraz ideologii i zgłębić sam rdzeń jednostkowej i społecznej rzeczywistości. Niezależnie od uproszczeń, jakie znaleźć można w ich teoriach, odsunęli oni zaciemniające zasłony, które skrywały realność ludzką, położyli fundamenty pod nową Naukę o Człowieku, a tej właśnie nauki tak bardzo potrzebujemy.
Czy ma sens głęboko oburzać się na systemy polityczne, które nie gwarantują wolności słowa i politycznej działalności, skoro identyczne syst...
Rozwiń
Dla miłośników Fromma i nie tylko
Dla miłośników Fromma i nie tylko
Pokaż mimo toCiekawe spojrzenie i komentarz Ericha Fromma – amerykańskiego psychologa i filozofa pochodzenia niemieckiego – na myśli dwóch wielkich myślicieli XIX wieku: Zygmunta Freuda oraz Karola Marksa. Autor w swoim wywodzie nie obawia się zaprezentować swojej drogi intelektualnej do prezentowanych poglądów, zachowując przy tym krytyczne spojrzenie. Myśliciel, porównuje idee Marksa i Freuda, konfrontuje je ze sobą i prezentuje swoja interpretacje.
Interesująca lektura pozwalająca na wzbogacenie myślenia o funkcjonowaniu człowieka oraz społeczeństwa ich interakcji oraz konsekwencji z tym związanymi.
Polecam.
Ciekawe spojrzenie i komentarz Ericha Fromma – amerykańskiego psychologa i filozofa pochodzenia niemieckiego – na myśli dwóch wielkich myślicieli XIX wieku: Zygmunta Freuda oraz Karola Marksa. Autor w swoim wywodzie nie obawia się zaprezentować swojej drogi intelektualnej do prezentowanych poglądów, zachowując przy tym krytyczne spojrzenie. Myśliciel, porównuje idee Marksa...
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawe i niezgodne z popularnymi liniami interpretacyjnymi porównanie myśli Marska i Freuda, opatrzone dodatkowymi przemyśleniami Fromma na temat jednostki i społeczeństwa. Daje do myślenia analiza współczesnego autorowi społeczeństwa i jego problemów. Bardzo aktualne spostrzeżenia.