Shantaram

Okładka książki Shantaram Gregory David Roberts
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Shantaram
Gregory David Roberts Wydawnictwo: Marginesy Cykl: Shantaram (tom 1) literatura piękna
Shantaram (tom 1)
Shantaram
Wydawnictwo:
Marginesy
2016-02-17
2016-02-17
Maciejka Mazan
Tagi:
Afganistan Australia Bombaj Indie literatura australijska mafia miłość odmiana losu podróż powieść przygodowa przemiana wewnętrzna przestępca przygoda ucieczka więzienie

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Biały na zewnątrz, w środku indyjski

Konto usunięte
Konto usunięte

Filozofia, kulturoznawstwo, historia, miłość, brutalna rzeczywistość, zdrada, oraz pełen wachlarz emocji od śmiechu po nienawiść i łzy żalu. To wszystko łączy w sobie Shanataram. Niesamowite dzieło.

Genialna

Genialna

Bardzo dobra książka, jedna z lepszych, które czytałam. Pięknie opisane, niesamowite przygody, gotowy scenariusz do filmu. Choć muszę przyznać, że w pewnym momencie się już męczyłam, nudził mnie fragment o Afganistanie, mimo że też tam sporo się działo. Jednak w ogólnym rozrachunku uważam książkę za ciekawą i dobrze napisaną, wartą przeczytania.

Masakra.. walczyłam do połowy i porzuciłam z lekkim wyrzutem sumienia bo książka może trochę przybliżyć Indie i ich klimat, kulturę i to w niej mi się podobało ale dobiła mnie rozmowa o kosmosie głównego bohatera z jednym z jego towarzyszy. To był gwóźdź do mojej czytelniczej trumny. Nie dało się przez to przebrnąć niestety.

Zachwycająca, dla mnie nie tylko wspaniała opowieść ale też bodziec żeby spędzić dużo czasu na odkrywaniu religii i kultury hinduistycznej, świetna przygoda i dużo wiedzy, takiej której pewnie nigdy nie wykorzystam :)

Zabierałem się za to „dzieło” od paru lat, dziś nie żałuję. Niezwykły wręcz przykład grafomanii. Wynudziła mnie ta książka przeokrutnie. Typowy przykład przereklamowanej powieści na półce modno - celebryckiej.

Ogólnie mieszane uczucia. Z jednej strony ewidentnie autor umie pisać; to jak miejscami tworzy zdania i jest kreatywny w żonglerce językiem, może się podobać. Z drugiej strony.. przyznam szczerze, ostatnia prosta 1/4 książki to już turbo męczybuła. Nie potrzebnych wątkow zbyt dużo jest tak naprawdę w całej powieści, nic nie wnoszą. Pełno 'dystrakcji'. Autor najprawdopodobniej celowo prowadzi sobie powieść w taki sposób, że jest niby kręgosłup historii i co rusz sobie robi rozgałęzienia na wątki poboczne na których to skupia znów calą uwagę, później powrót do głównego kręgosłupa i znowu gdzieś mi ucieka z kolejnym bombajczykiem.. i se czytam jak se chodzi na siłownię z Abdullahem czy innym Ahmedem. Znowu wątek Karli, rozkręca się z historią i znów od niego ucieka. Myślę, że w głowie autora wygląda to bardzo atrakcyjnie ale dla mnie ten zabieg zabił mi przyjemność z czytania powieści. Zastanawiam się czy sięgać po kontynuację.

Shantaram, jedno z wielu imion, jakie przyjmuje nasz bohater, poznaje z bliska świat narkotyków, doświadczenie miłości i po raz kolejny trafia do więzienia. To go bardzo zmienia ale nie zatraca się w tym okrutnym świecie, pozostaje szczery z samym sobą.
Autor pokazuje nam także cienką linię oddzielającą sukces od najbardziej absolutnej nędzy; przyjaźń tych, którzy są gotowi oddać życie, jest i najgorszy wróg, który pojawia się w najbardziej nieoczekiwanym momencie, sytuacji. No i oczywiście miłość, która jest niezniszczalna, niezaprzeczalna, prawdziwa w każdym szczególe.
Wszystko to dzieje się w Bombaju, kraju przepełnionym brudem, korupcjami, gang napada na gang a policja wspiera tego kto więcej zapłaci. Przeplatane jest to wątkami filozoficznymi, które traktuje o ludzkim życiu. Dowiadujemy się jak jest kruche, jak cienka jest linia między życiem i śmiercią. A wszystko to otacza głównego bohatera i pokazuje ile człowiek jest w stanie udźwignąć. Każdy niesie swój krzyż, cały trud życia związany z cierpieniem i bólem, krzyż to moje cierpienie wewnętrzne, duchowe, psychiczne i fizyczne, wszystkie moje biedy i sytuacje graniczne: choroba, samotność, starość, niezrozumienie, niewdzięczność, upokorzenie, opuszczenie, śmierć…
Dzieło mistrzowskie, zaskakujące i zmuszające do myślenia.
To książka którą trzeba przeczytać

Książka mocno przereklamowana. Spodziewałem się czegoś epickiego, otrzymałem wynurzenia rodem z Bombaju, łącznie z górnolotną (i błędną) teorią, że Wszechświat dąży do porządku...

Zupełnie nie rozumiem tych wszystkich zachwytów i wysokich opinii. ,,Shantaram" nie tylko mnie zawiodła, ale nieskończenie wynudziła. Z trudem dotarłam do końca, a to tylko z powodu własnego uporu. Idealna pozycja na problemy ze snem - usypia aż miło. Dlaczego? Powieść ta ma wszystko czego powieści potrzeba - charyzmatycznego bohatera z bagażem doświadczeń i jego drogę do odkupienia dawnych przewin w intrygującym klimacie indyjskiego Bombaju z wielką, fatalną miłością w tle, a to wszystko okraszone sporą ilością sensacyjnej akcji, dramatów ludzkich i przemyśleń filozoficznych. Jest nawet odpowiednia dawka humoru w postaci Parabu, czy chociażby akcji z przytulaniem niedźwiedzia. Po prostu powieść idealna. A jednak... Świeżo po skończeniu książki, ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak, pomimo tak wydawać by się mogło idealnego algorytmu na powieść idealną... Zostawię dobrą ocenę, ze względu na parę jednak ciekawych elemencików, dla których zdecydowałam się nie porzucić czytania do samego końca.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać