Myśl i bogać się. Podręcznik człowieka interesu

- poradniki
- The Think and Grow Rich
- Studio Emka
- 2012-01-01
- 1994-01-01
- 2011-07-07
Książka N. Hilla tłumaczona na wiele języków i wydana w milionowych nakładach w wielu krajach świata, stała się nie kwestionowanym, klasycznym dziełem literatury motywującej działania ludzkie. Napisana z inspiracji Andrew Carnegiego, przez swych niezliczonych czytelników uważana jest za "kartę powołania", która - na przekór trudnościom ocenianym przez inne systemy motywacyjne jako niepokonalne - skierowała ich na drogę wiodącą do sławy i bogactwa.
Książka MYŚL I BOGAĆ SIĘ wraz z PODRĘCZNYM PORADNIKIEM odmieniła życie milionów mężczyzn i kobiet, zarówno dorosłych, jak i wkraczających w dojrzałe życie i stworzyła wspaniałe dziedzictwo osiągnięć dokonanych przez dzisiejszych i wczorajszych czołowych działaczy w dziedzinie biznesu, administracji rządowej i życia publicznego. Czytając tę książkę pamiętaj, że przedstawia ona fakty, a nie zmyślenia, a jej celem jest przekazanie prawdy uniwersalnej, z której wszyscy przygotowani na jej przyjęcie dowiedzą się, co robić ze swym życiem i jak osiągnąć życiowy cel. Znajdą też w niej bodziec potrzebny do rozpoczęcia nowego życia.
"Wychodzenie ze strefy komfortu" i "odwaga aby zwizualizować się w swoim ferrari" anno 1933... Guza mózgu można dostać od tej gadaniny.
Pokaż mimo toKsiążka na której trochę się zawiodłam. Spodziewałam się przeczytać w niej coś co mnie ''oświeci'', bo tak bywa ona reklamowana. Nie twierdzę, że jest bardzo zła, ale na pewno jest:
-napisana starym, amerykańskim stylem jak książki D. Carnegie
-są w niej informacje do których większość osób zaznajomionych choć trochę z psychologią czy biznesem doszła.
Wyniosłam z niej informację, że warto robić bilans swoich działań, wyznaczać cele, myśleć zdrowo (psychoterapia i coaching osobisty z milionem zadań do wykonania wskazane)...
Może przedstawię jakie mamy tutaj rozdziały, co pomoże czytelnikowi rozeznać czy jej potrzebuje:
- myśl jest realną siłą (opowieści by nie rezygnować zbyt wcześnie i wiele innych)
- żądza bogactwa (opowieści o tym, ze musisz chcieć dobrze zarabiać, nie wycofywać się, szukać rozwiązań i inne)
-wiara w siebie (dawaj siebie innym zanim zaczniesz brać i inne)
-autosugestia (jesteś kowalem swojego losu i inne)
-wiedza fachowa (nie bądź ignorantem, ucz się!)
-wyobraźnia (pomysły stają sie fortuną i inne)
-zaplanowane działanie
-umiejętność decydowania
-wytrwałość
-siła "trustu mozgów" (tajemnicze określenie autora:))
-tajemnica przetwarzania energii seksualnej
(Najdziwniejszy rozdział w książce o biznesie, no ale wtedy były inne czasy :D)
-myślenie podświadome
-i trzy ostatnie rozdziały: mózg, zmysły, lęki
więcej Pokaż mimo to-przegadana historiami o ludziach sukcesu z dawnych epok m.in o twórcy Coca Coli, Gillette czy Forda - choć przyznam, że fajnie jest dowiedzieć się pewnych info!
-napisana starym, amerykańskim...
Ta książka jest magiczna. Trzeba ją przeczytać. A jak już się ją przeczytać to chce się do niej wracać, coraz częściej i częściej.
Pokaż mimo toKsiążka o tym aby odnaleźć wiarę w swoje możliwości, dążyć do swojego i z każdej porażki wyciągać lekcję, ulepszać i działać dalej.
Do tego nauka kontroli na emocjami
Jeden taki niuans, nie czułam aby ta książka była skierowana do kobiet, nie jest napisana bezoosobowo tylko pokazuje sukcesy mężczyzn i ja czuję że jest skierowana bardziej do nich, może to też się dzieję dla tego że książka jest napisana dawno temu
więcej Pokaż mimo toDo tego nauka kontroli na emocjami
Ciekawa i warta przeczytania. Oczywiście, ciężko wdrożyć wszystkie zasady które są w książce, ale chociaż jedna myśl, którą się wdroży może wspaniałe zaprocentować w przyszłości. Na pewno będę do niej wracać.
Pokaż mimo toAutor Napoleon Hill stwierdza, że najpotężniejszym dostępnym dla Ciebie i każdego z nas narzędziem jest siła umysłu. To ona sprawia, że możesz poradzić sobie z problemami i odnaleźć swoją własną drogę życiową.Potężny jest umysł człowieka, który buduje lub niszczy a bogactwo to nie tylko dobra materialne. Ciekawie napisana, czytałam z zainteresowaniem
Pokaż mimo toMozolnie się czytało, trochę męczyła, dużo fragmentów jałowych, które chciałoby się pominąć. Jednak jeśli ktoś jest zmotywowany do chwytania każdej możliwej wiedzy w tym zakresie, to na pewno coś wyciśnie. Według mnie nie jest to książka, którą wystarczy przeczytać raz, a co najmniej trzy razy, aby wszystko przerobić. Przez to, że treść była dla mnie męcząca, to nie zamierzam tego robić. Może kiedyś.
Podsumowując, za mało konkretów w zbyt dużym nakładzie tekstu, co męczy. Jeśli ktoś potrafi połykać takie książki, to polecam. Ja do takich osób nie należę.
Mozolnie się czytało, trochę męczyła, dużo fragmentów jałowych, które chciałoby się pominąć. Jednak jeśli ktoś jest zmotywowany do chwytania każdej możliwej wiedzy w tym zakresie, to na pewno coś wyciśnie. Według mnie nie jest to książka, którą wystarczy przeczytać raz, a co najmniej trzy razy, aby wszystko przerobić. Przez to, że treść była dla mnie męcząca, to nie...
więcej Pokaż mimo toZapraszam do dyskusji na temat tej książki
Zapraszam do dyskusji na temat tej książki
Pokaż mimo toKsiążkę "Myśl... i bogać się" polecił mi znajomy. Powiedział, że wywarła na niego duży wpływ. Przesłuchałam i... zawiodłam się. Nużyły mnie rozważania autora, myśli mi uciekały podczas słuchania audiobooka. Czasami były ciekawe rzeczy, ale moim zdaniem nie było tego za dużo i niewiele zostanie mi w głowie, poza tym, że nasze myślenie faktycznie ma wpływ na nasze życie i że myśląc pozytywnie jesteśmy w stanie więcej rzeczy osiągnąć.
Gdy pod koniec doszłam do wyimaginowanej narady... No cóż. Do mnie to nie przemawia. Takie trochę "pitu pitu".
Książkę "Myśl... i bogać się" polecił mi znajomy. Powiedział, że wywarła na niego duży wpływ. Przesłuchałam i... zawiodłam się. Nużyły mnie rozważania autora, myśli mi uciekały podczas słuchania audiobooka. Czasami były ciekawe rzeczy, ale moim zdaniem nie było tego za dużo i niewiele zostanie mi w głowie, poza tym, że nasze myślenie faktycznie ma wpływ na nasze życie i że...
więcej Pokaż mimo toPrzeczytana bardzo dawno, nie traci na atrakcyjności i aktualności. Możesz wybrać jedną rzecz "do działania" a i tak warto przeczytać. Mnie uwiodła "Rada specjalistów" -skojarzenia mam z "Radą życzliwych specjalistów". W tym zakresie ponadczasowa.