Idź i czekaj mrozów

- Genius Creations
- demony dziewczyna literatura polska magia miłość niebezpieczeństwo powieść fantasy przepowiednia przeznaczenie strach tajemnica walka dobra ze złem zemsta
- Wilcza dolina (tom 1)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- Inne
W świecie, gdzie puszczą włada leszy, w jeziorze żyją topielce, a nocami wśród chat przemykają zmory i strzygonie, młodziutka Venda musi stanąć na straży bezpieczeństwa mieszkańców Wilczej Doliny. Przyjdzie jej mierzyć się nie tylko z bogami czy stworzeniami nocy, ale znacznie groźniejszymi przeciwnikami: samotnością, strachem i zwątpieniem.
Na oczach Vendy wypełnia się starożytne proroctwo. Do Wilczej Doliny powraca DaWern – ostatni z Wilkarów. Zemsta Pana Lasów za rzeź jego dzieci wydaje się nieunikniona. Czy zakazana miłość stanie na drodze przeznaczeniu, czy też pozwoli wypełnić przerażającą przepowiednię? Jak potoczą się losy zakochanego w zielarce syna karczmarza, pięknej minstrelki Stalki, towarzyszącego jej wojownika i innych mieszkańców wioski, z których każdy skrywa swoje tajemnice?
„Stare opowieści krążą między nami, a my żyjemy między nimi. Magia w powieści Marty Krajewskiej wydaje mi się potężna, bo jest równocześnie znajoma i nowa. Za sprawą autorki wszedłem do świata nieoswojonego, w którym demony to część natury, a ludzie – zwyczajni, nie książęta i herosi – zmagają się z nimi niczym z częścią powszedniego trudu. Podążałem znajomymi tropami, gubiłem się w nich i dawałem oplatać pełnej grozy magii, w którą schwytała mnie autorka.”
Paweł Majka, autor „Pokoju światów”, zdobywca Literackiej Nagrody im. Żuławskiego
„Autorka wymieszała z wprawą dobrze wyszkolonej zielarki elementy demonologii i mitologii słowiańskiej, komponując własną, smakowitą mieszankę. Mimo tak różnorodnych składników, stworzona przez nią wizja jest zaskakująco spójna. Oto świat pogański, przedchrześcijański w pełnej krasie: piękny, ale i groźny, pociągający, fascynujący, a chwilami przerażający.”
Witold Jabłoński, autor cyklu „Gwiazda Wenus, Gwiazda Lucyfer”
„To jedna z książek, na które czekałem z niecierpliwością.”
Jacek Łukawski, autor „Krwi i stali”
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
- Nie mam ochoty na towarzystwo, idź sobie.
Jada oczywiście nie posłuchała. Większość ludzi w takiej sytuacji nie słucha.
Kilka dni wcześniej DaWern przytargał jej przed chatę jeszcze ciepłą łanię z rozharatanym gardłem. Kiedy Venda z babskiej czułości zaczęła g...
Rozwiń- Oszalałeś?! Venda wściekle popchnęła zwierzołaka. - Co to za głupoty? Jaka twoja? Co ja jestem, nożyk albo siekierka?
Opinie [145]
Dla mnie książka rozczarowanie. Nastawiałem się na skrzyżowanie ciekawej fantasy z dawnymi wierzeniami słowiańskimi, a otrzymałem romans dla nastolatków połączony z grą RPG. Brak wiodącej, trzymającej w napięciu fabuły, książka stanowi zlepek różnych historyjek połączonych postacią głównej bohaterki -młodej Opiekunki, która niczym w grze komputerowej, biega z jednej lokacji...
więcej,, Idź i czekaj mrozów” wryło się bardzo głęboko w moje doświadczenia z słowiańską literaturą tego roku. Powieść osadzona w bliżej nie określonym czasie pozwala oderwać się czytelnikowi od sztywnych wyobrażeń życia mieszkańców i wykreować swój krajobraz historii. Autorka wplotła też (choć tak niezobowiązująco, że to do czytelnika należy decyzja o tym czy tak połączy fakty)...
więcejBardzo przyjemnie się ją czyta :) ja nie mogła się oderwać :)
Pokaż mimo toMoim zdaniem niewykorzystany potencjał. Mogło być pięknie, a wyszło tak sobie. Dialogi wątku romantycznego to jakaś tragedia. Jedynie słowiański klimat trochę ratuje sytuacje.
Pokaż mimo toDo „Idź i czekaj mrozów” Marty Krajewskiej podeszłam drugi raz. Wcześniej, ładnych parę lat temu, jakoś mi nie weszła (przerwałam po dwóch rozdziałach, bo nie czułam mięty). Tym razem połknęłam całość jak młody pelikan w dwa dni, czytając tylko do poduszki.
więcejOkazało się, że to świetne (quasi)słowiańskie fantasy z elementami grozy, ma w sobie wiele uroku a odmalowane w niej...
Bardzo dobra książka: interesująca, eteryczna, snująca się powoli historia pradawnych dziejów. Mitologia słowiańska przedstawiona w ciekawy i spójny sposób. Postacie wyraziste, pełne pragnień, ułomności, ale także odwagi i siły. Polecam!
Pokaż mimo toChcąc pozostać w słowiańskich klimatach, po skończonych ,,Darach bogów” Witolda Jabłońskiego, sięgnęłam po ,,Idź i czekaj mrozów” – pierwszy tom serii ,,Wilcza dolina”, autorstwa Marty Krajewskiej. Zapraszam do wspólnego odwiedzenia niewielkiej mieściny, której mieszkańcy żyją otoczeni puszczą, władaną przez leszego i inne niebezpieczne istoty.
więcej,,Idź i czekaj mrozów”...
Porzućcie wszelką logikę, Wy, co tę książkę zaczynacie. O tam, pod drzewem najlepiej, gdzie reszta. Popilnuję.
więcejJestem skonfundowana. Po prostu. "Idź i czekaj mrozów" przypomina kilka opowiadań na siłę połączonych w jedną całość. Wśród wątków trudno wskazać najważniejszy. Postaci jest mnóstwo - w zasadzie cała wioska. Gatunków też wiele, to mamy trochę przyziemnych...
Rewelacja! Niesamowita fabuła, ciekawi bohaterowie, a do tego duża dawka słowiańskiej mitologii.
Pokaż mimo toKiedy wypożyczałam książkę usłyszałam od narzeczonego "nie czytaj, nie twoje klimaty". I rzeczywiście nie są to moje klimaty. Jest to bajka dla dużych dzieci w którą wplątane są różne wierzenia i przesądy oraz przedziwne stwory. Myślałam, że będzie można podciagnac książkę pod horror, ale niestety mimo rozgrywających się tragicznych wydarzeń do horroru jej daleko. Książka...