Droga do Wyraju

Okładka książki Droga do Wyraju
Kamila Szczubełek Wydawnictwo: Papierowy Księżyc Cykl: Demony Welesa (tom 1) fantasy, science fiction
Demony Welesa (tom 1)
2021-06-23
2021-06-23

Kup Droga do Wyraju w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Droga do Wyraju

Oceny książki Droga do Wyraju

OPINIE i DYSKUSJE o książce Droga do Wyraju

Świetna. Wydaje się króciutka, ale zawiera się w niej tyle wydarzeń i przygód! Żałuję, że tak długo czekałam z czytaniem jej.

Elgan totalnie przypadł mi do gustu jako bohater. Doradę też ostatecznie polubiłam i była konsekwentnie wykreowaną bohaterką.

Podobał mi się i świat przedstawiony i magia i bohaterowie i styl pisania. Nie mogę się doczekać kolejnego tomu.

Zabierając się za odsłuch tego audiobooka nie miałam względem niego w sumie żadnych wymagań. Jedynie miał mnie, no wiecie... wciągnąć. Przez lekturą doczytałam tylko gdzieś, że jest to debiut literacki pani Szczubełek i tak też zamierzałam go ocenić...
Lubię historie oparte na mitologii słowiańskiej. Jest z czego czerpać, tak uważam. Więc kolejna powieść, która miała traktować o słowiańskim folklorze od razu przykuła moją uwagę. Na wybór właśnie tego audiobooka miał jeszcze wpływ, że za interpretację zabrał się pan Kamil Maria Małanicz (po dziś dzień pamiętam, jak podobał mi się czytany przez niego audiobook "Polowanie na małego szczupaka").
Sama historia "Drogi do Wyraju" była dość płaska. Mało było istotnych informacji na temat świata przedstawionego, a bohaterowie powieści szwendali się od miejsca do miejsca, jak w grze RPG, załatwiając pewne "questy". Miałam problem by się wyciągnąć. Czytałam co prawda gorsze i bardziej nudne książki, ale jak na debiut to mogę ocenić powieść ma mocne 4. Nie wiem czy zabiorę się za jej kontynuację pt. "Magia wyklęta". Może kiedyś...
#literaturapolska
#fantasy
#polskiefantasy
#lubimyczytac
#drogadowyraju
#kamilmariamalanicz
#audiobook
#storytel

"Droga do Wyraju" to magiczny słowiański świat w którym bogowie, demony i ludzie tworzą wspólną opowieść pełną przygód, tajemnic i dobrego humoru.
Wąpierz Elgan, początkująca szamanka Dorada, młody wróż Mirosław, znachor i specyficznie pachnący demon, z taką ekipą nie można się nudzić.
Wyprawa do Czarnoboga nie jest łatwa i prosta, po drodze nasi bohaterowie próbują rozwiązać zagadkę znikających dzieci ale też poznać siebie.

2016 użytkowników ma tytuł Droga do Wyraju na półkach głównych
369 użytkowników ma tytuł Droga do Wyraju na półkach dodatkowych

Kamila Szczubełek
Kamila Szczubełek
Od dziecka związana z muzyką. Zaraz po maturze wyjechała do Francji, by tam kształcić się w zakresie gry na saksofonie w Konserwatorium Muzycznym. Po powrocie do Polski studiowała nauczanie języków obcych oraz psychologię na Uniwersytecie Warszawskim. Mniej więcej w ćwierćwieczu swojej egzystencji postanowiła, że zacznie pisać fantastykę i uparcie przekuwa marzenia w czyny. Książkoholiczka, kawoszka, mistrzyni prokrastynacji ze skłonnością do zachwycania się kotami i powoływania do życia ceramicznych kubków.

Cytaty z książki Droga do Wyraju