Gwiazda Wschodu

- Lucky
- 2015-06-18
- 2015-06-18
- chłopak dziewczyna tajemnica
"Ale pamiętaj, że życie to nie książki, które tak namiętnie czytamy. Jeśli Aleksander złamie ci serce, będziesz płakała prawdziwymi łzami."
Tajemniczy chłopak, który dołącza do klasy.
Niepozorna nastolatka, zbierająca figurki aniołów.
Rzeźba płaczącej anielicy na miejskim cmentarzu.
Trzepot kamiennych skrzydeł.
I historia, która lubi się powtarzać…
Powieść o zagadkowej znajomości skromnej, czarnowłosej Anabel i nieziemsko przystojnego Aleksandra. Kolejna fascynująca i niepokojąca książka autorki "Nocnego motyla" i "Pięciu minut".
Pierwsza mysl po przeczytaniu książki była taka,że autorka albo jest wielką fanką "Zmierzchu" albo swoją książkę napisała zaraz po przeczytaniu tamtej. Plusem jest,że jest krótka i szybko się czyta. Fabuła nie jest jak dla mnie porywająca i nawet jak na młodzieżówkę uważam,że jest słaba. Chociaż podobało mi się zakończenie trochę mnie zaskoczyło,bo spodziewałam się całkiem innego 😅
więcej Pokaż mimo toGwiazda wschodu to książka, którą można przeczytać raz, odłożyć na półkę i o niej zapomnieć. nie jest jakaś porywająca w akcji czy ciekawa, pomysł jak wiele innych o aniołach i demonach. jedyne co zachęciło mnie do dania tak wysokiej oceny to zakończenie. ono jako jedyne zapiera dech w piersi.
Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam bardzo szybko w jeden, może dwa wieczory... Powiem tyle fajnie się czyta, ale strasznie rozczarowuje... Co nie zmienia faktu, że cytat znajdujący się na tyle okładki stał się moim ulubionym ;)
Pokaż mimo to"Pamiętaj, że życie to książki, które tak namiętnie czytamy, jeśli Aleksander złamie ci serce, będziesz płakała prawdziwymi łzami. "
końcówka jest zdolna zszokować każdego.
końcówka jest zdolna zszokować każdego.
Pokaż mimo toTa niezbyt obszerna historia zdecydowanie wymaga, żeby przeczytać ją do końca. Bo to właśnie to zakończenie zmienia całą percepcję wydarzeń, każe jeszcze raz zastanowić się nad czytaną historią, a może nawet przeczytać od początku ze świadomością tego zakończenia.
Ta historia dzieli się na trzy etapy: klasyczny PR, przez który większość osób może stwierdzić że ta powieść to kolejne popłuczyny. Drugim etapem jest końcówka wydarzeń między Anabel a Aleksandrem, który zaskakuje, z cukierkowej powieści tworząc tą mroczną i koszmarnie prawdziwą.. a może nie? Trzeci etap po raz kolejny zmienia percepcję. A pisarka pokazuje, że potrafi bawić się z czytelnikiem.
Więcej na: http://ksiazkowewyliczanki.blogspot.com/2016/10/kim-jest-gwiazda-wschodu-iga-wisniewska.html#disqus_thread
więcej Pokaż mimo toTa historia dzieli się na trzy etapy: klasyczny PR, przez który większość osób może stwierdzić że ta powieść...
O co chodzi?
Tajemniczy chłopak, który dołącza do klasy.
Niepozorna nastolatka, zbierająca figurki aniołów.
Rzeźba płaczącej anielicy na miejskim cmentarzu.
Trzepot kamiennych skrzydeł.
I historia, która lubi się powtarzać… /lubimyczytac.pl
Zacznę od tego, że w trakcie czytania mamy lekkie Déja vu… Tajemniczy, nowy chłopak w szkole? Nieśmiała, wyśmiewana przez społeczeństwo dziewczyna? Chłopak, który ma super moce a do tego gruby portfel i własny samochód? Czekajcie… czyżby pojawił się tam też wypadek samochodowy, przed którym dziewczyna zostaje wybroniona? Ah, no jest. Więc sami widzicie, mamy tutaj naprawdę odbijający się już czkawką motyw Zmierzchu. Co ciekawe, zaskoczeniem może być zakończenie, a do tego epilog, który po prostu zwalił mnie z nóg, bo odmienił całe rozumienie powieści i to jest jak najbardziej na plus, tylko niestety, gdyby środek był bardziej oryginalny to pewnie byłabym powieścią zachwycona.
Jeśli zaś chodzi o bohaterów, to pewnie myślicie, że fabuła była powtarzalna, jednak no niestety, bohaterowie to ta sama bajka. Mamy tutaj, bogatego, szarmanckiego i tajemniczego głównego bohatera, który swoim urokiem potrafi niejednej dziewczynie zawrócić w głowie, no i nieśmiałą dziewczynę, która nie za bardzo ma do kogo odezwać się w szkole i sama zastanawia się dlaczego ktoś taki jak nasz superman, się nią interesuje. Odpowiedź jest dość skomplikowana i głównie to w tej powieści przykuwa do kartek, bo niestety chemia pomiędzy postaciami jest miałka a oni sami być może dobrze zaprezentowani jednak znowu… powtarzalni. Trochę muszę jeszcze ponarzekać na naszą heroinę, bo jej zachowanie przyprawiało czasami o ból głowy, ta wieczna niepewność w Aleksandra, ten wieczny dramat i ciągły foch, potrafi zdenerwować nawet najwytrwalszego czytelnika. Do tego bohaterowie drugoplanowi są tylko tłem i jeśli autorka dodawała niektórym iskry to niestety były to tylko momenty, które później ginęły w całym tym wielkim i tajemniczym romansie.
Co idzie na duży plus to styl pisania autorki, bo potrafiła bardzo dobrze zaprezentować charakter postaci oraz opisy, które były barwne i obrazowe. Niestety dialogi czasami kulały ale nie powiem, żeby to było aż tak bardzo widoczne, po prostu ja za bardzo kocham dialogi i zawracam na nie wielką uwagę.
Powiem tak: Jak na polską autorkę nie było źle, spotkałam się z gorszymi, jednak dobrze też nie było. Głównym powodem dlaczego ta historia jest słaba, jest jej powtarzalność, gdyby podejść do tematu inaczej i pozostawić założenie fabuły a pozmieniać te drobnostki jak nowa szkoła, duży portfel i rozbijające się o bohaterki samochody, to wyszłaby o wiele lepsza i zgrabniejsza opowieść. Niestety mnie nie wciągnęła, ale niektórzy mogą spędzić przy tej powieści miłe chwile.
więcej Pokaż mimo toZacznę od tego, że coraz śmielej chcę sięgać po polskich autorów (dzięki Jadowskiej oraz Anne Lange),więc oczywiście, gdy słyszę o autorce młodej, jednak bardzo dobrej i takiej, która odniosła dość duży rozgłos, to chętnie sięgam. Jednak chyba… źle trafiłam.
O co chodzi?
Niepozorna...
Powieść wyraźnie skierowana do młodzieży. Problemy i zachowania bohaterów typowe dla nastolatków. Czytanie nie zabijało ale takie problemy już dawno za mną ( kilkakrotnie :)).
Pokaż mimo toJednym słowem zaskakująca, a szczególnie niektóre elementy zakończenia. Zapowiada się jak typowa młodzieżówka, ale nie dajcie się zwieść. Bohaterka się rozkręca i na końcu niczego nie jesteśmy już pewni.
Pokaż mimo toBardzo fajna książka. Czyta się przyjemnie szybko. Polecam.
Bardzo fajna książka. Czyta się przyjemnie szybko. Polecam.
Pokaż mimo toKsiążka z jednej strony przewidywalna i prosta, z drugiej zapewniła mi przyjemne spędzenie wieczoru.
Dobra dla wielbicieli romansu i fantastyki, nawet tych doroślejszych :)
Pokaż mimo toDobra dla wielbicieli romansu i fantastyki, nawet tych doroślejszych :)