Z bestią w sercu

- Zielona Litera
- 2014-10-23
- 2014-10-23
- 9788393920495
Kontynuacja bestsellerowej powieści Krzysztof Spadło "Skazaniec". "Z bestią w sercu" to obraz życia za murami więzienia, relacji panujących pomiędzy osadzonymi a służbą więzienną. Historia bohatera wzbogacona o prawdziwe wydarzenia z okresu przedwojennej Polski. Wciągająca akcja, barwny język i żywe dialogi pozwalają przenieść się czytelnikowi w ten nieznany, bezwzględny świat.
Jest to książka o walce toczonej każdego dnia, o przetrwanie i utrzymanie pozycji w więziennym środowisku, gdzie jedni potrafią zachować status człowieczeństwa a inni odkrywają w sobie bestię.
Stanął przed nami, odchylił połę więziennej bluzy, kucnął, złapał za koszulkę i podciągnął ją w dół, ukazując lewą pierś.
– Patrzcie wszyscy! – Dłonią zaczął intensywnie pocierać skórę tuż nad sercem.
Kiedy po chwili ją cofnął, naszym oczom ukazał się przedziwny widok. Na zaczerwienionej skórze pojawił się biały napis.
– Czytajcie, bo tu stoi o mnie! – Jego głos zabrzmiał jak ponure objawienie.
Przeczytałem w duchu wytatuowane zdania: „Tu jest potrzebna mądrość. Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy: liczba to bowiem człowieka. A liczba jego: 666”.
Pomijając te same mankamenty techniczne ebooka, jak w 1 ksiązce, to cała historia to majstersztyk! Jeśli wszystkie kolejne tomy o Ropuchy będą tak dobre jak dotychczas, to będzie to jeden z moich ulubionych cykli.
Nie spodziewałbym się, że historia co najwyżej kilku osób wewnątrz więziennych murów może być tak wciągająca, że przerwanie czytania będzie niczym znęcanie się Szumskiego ;-)
więcej Pokaż mimo toNie spodziewałbym się, że historia co najwyżej kilku osób wewnątrz więziennych murów może być tak wciągająca, że przerwanie czytania będzie niczym znęcanie się...
Super
Super
Pokaż mimo toPo ciekawej części pierwszej postanowiłem sięgnąć po kontynuację. I tym razem się nie zawiodłem. „Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one”.
Plusy:
- pomimo tego, że niektóre pomysły na wydarzenia kojarzyły mi się ze „Skazani na Shawshank” czytałem z zaciekawieniem;
- pokazanie bezwzględnego i brutalnego świata za murami więziennymi;
- dobre oddanie emocji bohatera, związanych z dożywotnią egzystencją za kratami;
- wewnętrzna przemiana Ropucha, nie tylko dobroć, ale i zło są w człowieku;
- szukając zemsty można zranić niewinnych, a sobie przynieść tylko ból;
- człowiek po jakimś czasie zaczyna się przyzwyczajać do miejsca w którym musi żyć i zaczyna je traktować jak dom;
- przystosowanie do panujących zasad, jest warunkiem zachowania równowagi psychicznej i możliwości przeżycia;
- wyjaśnienie dlaczego Ropuch ma dwa imiona, Stanisław i Stefan, co w pierwszej części mnie irytowało;
- gdy pojawia się nowy więzień Dziuba/Dżordż akcja nabiera tempa;
- zakończenie, które wciska w fotel.
Minusy:
- jak na życie więzienne wulgaryzmów jak na lekarstwo, najbardziej brak gwary więziennej.
Ogółem książka bardzo dobra.
więcej Pokaż mimo toPlusy:
- pokazanie bezwzględnego i brutalnego świata za murami więziennymi;
- dobre oddanie emocji...
Każdy ma jakąś bestię w sercu. Gdy ktoś nie potrafi tej bestii poskromić trafia do innego świata, gdzie życie jest czymś zupełnie innym niż po tej stronie krat. Trudno jest przeżyć w więzieniu okresu międzywojennego.
Pokaż mimo toKontynuacja niesamowitych przygód i zmagań z trudami więziennego życia głównego bohatera.
Pokaż mimo toDruga część .mniej zwarta niż pierwsza. Świat zewnętrzny częściej zagląda do świadomości bohatera, a towarzystwo w sposób naturalny zmienia się, więc opowieść od czasu do czasu rozpada się na relacje o poszczególnych osobach. Ale czyta się nadal rewelacyjnie. Połknęłam książkę w jeden kwarantannowy dzień
Pokaż mimo toBardzo dobra kontynuacja. Tym razem główny bohater odkrywa swoją ciemniejszą stronę. Pojawiają się nowi bohaterowie aczkolwiek ich obecność nie zarysowuje się już tak wyraźnie jak tych z poprzedniej części. Czyta się płynnie i bardzo przyjemnie, nie ma przestojów i nudy, historia wciąga a zakończenie ponownie porusza. Polecam!
Pokaż mimo toWciąż ten sam, wysoki poziom, choć zachwyt po pierwszej części opadł. Oceny nie obniżam, bo dziewiątka zasłużona.
Pokaż mimo toHrabia i Ropuch spotkali się pierwszy raz w Kaliszu, gdzie Hrabia ratuje Ropucha przed bandą rówieśników. Jednak w pierwszym tomie Hrabia wykorzystuje Ropuch i jak sprawa się wydaje kpi z Ropucha.
Pokaż mimo toTen postanawia się zemścić i będzie to zemsta okrutna. Dopiero po czasie uświadamia sobie co zrobił Hrabiemu. Oj będzie się działo ...
Bardzo dobra, druga część serii. Historie nadal są wciągające, a opisy i wiwisekcje ciągle momentami za długie. Tym niemniej - nadal znakomicie się czyta.