Porozumienie bez przemocy. O języku serca

Okładka książki Porozumienie bez przemocy. O języku serca Marshall B. Rosenberg
2003-01-01
2003-01-01
Michał Kłobukowski
Tagi:
przemoc język komunikacja porozumiewanie się

Patronaty LC

Książki autora

Klasyka wśród książek o tematyce dotyczącej Porozumienia Bez Przemocy (NVC). Napisana bardzo lekko, przyjaznym językiem.
Bogata w przykłady dialogów i anegdotki.
Ważna rzecz- po przeczytaniu jej nie będziecie od razu mistrzami w komunikacji empatycznej, nie przeprowadzicie mediacji, które pogodzą zwaśnione rody. Rosenberg wskaże wam kierunek, ale potrzeba ogromnej pracy, żeby wcielić te zasady w życie. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że w Polsce komunikacja oparta na empatii będzie budziła podejrzliwość. Ludzie będą się dziwić dlaczego parafrazujecie ich słowa, dlaczego dopytujecie o emocje, uczucia. Jako społeczeństwo nie jesteśmy w tym najlepsi. Wierzę natomiast, że potrafimy być „zmianą, którą chcemy widzieć w świecie” i każda kolejna osoba, która chociaż spróbuje NVC to krok w dobrą stronę.
Nie zmienimy świata od razu - taka zmiana wymaga ewolucji w naszym podejściu do drugiego człowieka.
Ale warto spróbować.
(Instagram @eaw.books)

Bogata w przykłady dialogów i anegdotki.

Tej książki nie można oceniać literacko, ale treść, którą niesie zasługuje na komplet gwiazdek.
Teraz zaczynam "Ćwiczenia"...

Teraz zaczynam "Ćwiczenia"...

Bardzo wartościowa pozycja. Napisana prostym i przystępnym językiem. Z pewnością za jakiś czas wrócę do niej ponownie. Zwiększa świadomość ludzi w zakresie relacji i pozwala zrozumieć, że wszystkie nasze zachowania wynikają z niezaspokojonych potrzeb i/lub dążenia do ich zaspokojenia. Autor w praktycznych przykładach pokazuje jak ważna jest empatia i jak wiele zrozumienia możemy uzyskać dzięki jej okazywaniu.

Bardzo nierówna. Z jednej strony idea precyzyjnego wysławiania się i opisywania swoich oczekiwań jest cenna ponieważ pozwala lepiej dojść do tego co jest źródłem konfliktów. Z drugiej strony przedstawia NVC jako lek na całe zło i pomija całkowicie kwestie braku zgody w sprawach fundamentalnych. Przykłady zastosowania NVC w jako samoobrona przed gwałtem są wręcz absurdalne. Najgorsze jednak jest to, że cała książka sprawia wrażenie manifestu ideologicznego autora i to w kierunku, w którym świat nie ma prawa w praktyce działać - socjalistyczne wartości fundamentalne „każdemu wg potrzeb” w przeciwieństwie do działającej zasady społecznej „każdemu wg zasług”. W dodatku sposób w jaki jest tam cytowany Nowy Testament i odniesienia do Chrześcijaństwa sprawiają wrażenie ataku na Chrześcijan. Cytowanie jakiegoś wierszyka w którym Duch Święty każe bić dzieci - naprawdę?

Wyśmienita lektura. Pomaga w nauce dialogu z drugim człowiekiem. Metodologia PBP przedstawiona w książce jest bardzo uniwersalna i z powodzeniem można ją stosować w życiu codziennym, zarówno prywatnym, jak i zawodowym.

Ciekawa książka choć nie rewolucyjna (przynajmniej dla mnie). Pokazuje jak kształtujemy relacje międzyludzkie, co nam przyświeca kiedy wchodzimy w interakcje z drugim człowiekiem i jak trudno jest oddzielić zwykły przekaz informacji od emocji które często mu towarzyszą. Niewątpliwą wartością książki są liczne przykłady obrazujące treść, niektóre były bardzo ciekawe ale zdarzały się też bardzo proste, a nawet infantylne. Myślę, że autor dostosował swój przekaz do różnorodnego odbiorcy, chciał pewnie by treść doszła nie tylko do głowy, ale i serca czytającego. Treść miejscami się rozwleka, są liczne powtórzenie, ale pewnie intencją M. Rosenberga było aby informacje jeszcze lepiej się przyswoiły. Polecam do przeczytania, ale też mam świadomość, że sporo tez Rosenberga można spokojnie znaleźć w innych pozycjach, bardziej współczesnych, a jego książka była na pewno nowatorska w momencie kiedy powstało pierwsze jej wydanie.

Książka dużo zmienia w myśleniu. Autor pozwala nam spojrzeć na wiele sytuacji nie tylko z naszej perspektywy, lecz także drugiej osoby, dzięki czemu jesteśmy sobie w stanie uświadomić, że to, co mówimy, nie do końca jest jasne, a chwilami wręcz niewłaściwe.
Dzięki tej lekturze zaczęłam inaczej postrzegać słowa i zauważyłam, że to, co kiedyś uważałam za naturalne, niesie ze sobą emocje, często złe, a nie informacje.
Oczywiście niektóre sytuacje są sztuczne albo infantylne, ale na tyle trafne, że można to autorowi wybaczyć. Służą przede wszystkim zobrazowaniu przekazywanych treści.
Gorąco polecam.

Początek może się wydać dość nawiedzony - autor przytacza kilka piosenek i wierszy. Warto jednak czytać dalej.

Porozumienie bez przemocy dużo obiecuje - przede wszystkim to, że można z jego pomocą zażegnać nawet najtrudniejsze, ciągnące się latami konflikty. Pokazuje, że wszystko można sprowadzić do relacji między ludźmi.

Wyniosłam z niej przede wszystkim to, że podstawą w rozmowach (zwłaszcza trudnych, gdy któraś ze stron jest wzburzona) jest empatia. To ona jest niezbędna, żeby móc odnieść się do potrzeb rozmówcy i swoich własnych. Wzajemne zrozumienie tych potrzeb umożliwia wspólne poszukiwanie rozwiązania konfliktu.

Całość jest bogato okraszona przykładami, które faktycznie pomagają lepiej zrozumieć i zapamiętać opisywane treści.

Wyniosłam z niej przede wszystkim to, że podstawą...

Książka godna poświęcenia czasu i uwagi. Myślę, że metoda przedstawiona przez autora może sprawdzić się w wielu przypadkach, w których ludzie pragną porozumienia, które do tej pory było niemożliwe, jak również w sytuacjach, w których nie chcemy aby porozumienie zostało zakłócone. W lekturze znajdziemy również informacje jak zastosować metodę PBP w stosunku do siebie samego. Zdecydowanie polecam.

Porozumienie bez Przemocy to koncept powszechnie znany. Pojecie przewijalo mi sie wielokrotnie i w koncu mialam okazje przeczytac ksiazke Marshalla B. Rosenberga. Komunikacja jest bardzo wazna w zyciu pomiedzy rodzina, partnerem, w pracy, i w zasadzie kazdym srodowisku. Bylam w szoku jak wiele zmienia sposob patrzenia na siebie i innych zaproponowany przez autora. Ksiazka napisana specyficznym jezykiem, przyklady czesto byly troche przerysowane i nie do konca naturalne ale pokazywaly to co mialy pokazac. Mnie ta ksiazka zmienila punkt widzenia i polecam kazdemu kto chce lepiej sie komunikowac ze soba i innymi.

• Chcę przeczytać
    3 504