Podstawy rysunku architektonicznego i krajobrazowego

- sztuka
- Atropos
- 2012-09-01
- 2012-09-01
- 978-83-927239-7-4
- architektura krajobraz rysunek hobby sztuka
Pracownia Rysunku Odręcznego „Horyzont” prezentuje nowe, poszerzone wydanie pierwszego w Polsce, specjalistycznego podręcznika do nauki odręcznego rysunku architektonicznego oraz krajobrazowego. Książka stanowi doskonałe kompendium wiedzy dla kandydatów na wydziały Architektury i Urbanistyki, Architektury Krajobrazu, Architektury Wnętrz, Sztuki Ogrodowej i pochodnych, a także dla wszystkich zainteresowanych rysunkiem odręcznym. Autorzy przygotowali unikalny system tłumaczenia zasad rysunku krok po kroku, dzięki czemu książka jest łatwa w odbiorze nawet dla początkujących rysowników. Najnowsze wydanie zostało poszerzone o blisko 160 stron i zawiera m.in.:
− rozdział teoretyczny przybliżający historię i zasady perspektywy, podstawy cieniowana (szrafu),kompozycji architektonicznej i kompozycji rysunku oraz elementy architektury krajobrazu;
− dziesiątki szczegółowych rysunków przedstawionych w kolejnych fazach powstawania;
− ponad 45 tematów ćwiczeń stopniowo poszerzających umiejętności rysunkowe, w tym również opartych na zadaniach egzaminacyjnych;
− bogatą dokumentację fotograficzną związaną z tematyką poszczególnych ćwiczeń;
− oparte o autorskie rozwiązania i szeroko omówione zagadnienia konstrukcji cienia i odbić;
− przystępnie wyjaśnione przydatne konstrukcje (m.in. bryły geometryczne, otwieranie drzwi, konstrukcja schodów);
− szeroki zakres informacji dotyczący rysowania z natury (martwe natury, rysunki plenerowe);
− rozbudowany dział dotyczący architektury krajobrazu, bogato ilustrowany pełnowymiarowymi ilustracjami wraz z wprowadzeniem do tematyki projektowej;
− sposoby tworzenia złożonych elementów (postać ludzka, pojazdy).
Elegancko wydana książka zawierająca zdjęcia szkiców i rysunków. Przegląda się jak zbiór różnych prac z czyjegoś albumu. I to w zasadzie tyle. Opisy technik są krótkie, kroki do każdego rysunku czy to domu, zamku, krajobrazu, drzewa są przeważnie ....trzy. Niewyraźne, blade zdjęcia ćwiczeń. Czy książkę można nazwać podstawami ? Wątpię. To wydanie dla tych którzy o rysunku wiedzą więcej, a nawet dużo więcej niż ktoś początkujący. Zakupiłem, przeglądnąłem i odsyłam bo nie ma sensu żeby leżała na półce tylko ze względu ładnego wydania. Pozycja przeciętna i niestety nic nie wnosi.
więcej Pokaż mimo toJeden z lepszych podręczników do rysunku. Mnóstwo w nim praktycznych i przydatnych ćwiczeń, nie tylko dla przyszłych architektów.