Odczuwanie architektury
- 2023-04-17
- 1999-01-01
- Barbara Gadomska
- architektura
Nowe wydanie klasycznej już książki poświęconej relacjom architektury i zmysłów. Duński architekt w prosty, bezpośredni sposób opowiada o tym, czym jest otaczająca nas przestrzeń, co stanowi o jakości miejsc, w których żyjemy, na czym polega urok niektórych budynków. Interesuje go nie tylko aspekt przestrzenny, pisze także o kontrastach między pustką i pełnią, kolorach i planach, skali i proporcji budynków, świetle i światłocieniach, rytmie i brzmieniu architektury. Lektura tej książki jest sama w sobie zmysłowym doznaniem: zawiera ponad sto pięćdziesiąt fotografii, w większości wykonanych przez autora, a styl Rasmussena odwołującego się do codziennych doświadczeń i zwykłych ludzkich przeżyć jest bezpretensjonalny, pełen nieco staroświeckiego uroku.
Jaki powinien być nauczyciel doskonały? Kompetentny i zafascynowany swoją dziedziną, a jednocześnie cierpliwy i wyrozumiały wobec najbardziej odpornego na wiedzę ucznia. Jaki powinien być podręcznik doskonały? Taki, by po jego lekturze każdy stał się entuzjastą jego przedmiotu. Odczuwanie architektury to właśnie taki podręcznik, Rasmussen zaś jest nauczycielem i autorem doskonałym. Od kilku dziesięcioleci czytelnicy tej książki na całym świecie zamieniają się w pasjonatów świadomego i krytycznego doświadczania architektury. Teraz i my znów mamy tę szansę. Filip Springer
Spodziewałem się łatwiejszej i bardziej "popowej" lektury, było chwilami wymagająco.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle umiejętność "odczuwania" poprawia, tłumaczy skąd się te odczucia biorą i nadaje architektonicznym zjawiskom nazwy, ze znalezieniem których w głowie miałbym kłopot.
Książka dla studentów architektury, pasjonatów, a także laików. Niestety treść nie zawsze może być zwięzła i zrozumiała, zwłaszcza dla osób zaczynających przygodę z architekturą. Dużo opisów, przykładów, zdjęć, odczuć i wspomnień autora, dzięki którym autor stara się wytłumaczyć i przekazać zebrane zagadnienia. Porusza zagadnienia związane z skalą, światłem - ogólnie odczuwaniem architektury na każdy możliwy sposób. Chce wprowadzić czytelnika w ten świat i pokazać mu, że architekturę można widzieć i czuć całym sobą na każdej jej płaszczyźnie - nie tylko powierzchownym rzutem oka. Polecam aby zrozumieć dlaczego coś nas otacza i dlaczego zostało to zaprojektowane w ten sposób a nie inny :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez oceny. Nie jestem w stanie przez nią przebrnąć na czytniku jakim jest Kindle. Nieskładna, zdjęcia pomieszane z opisami. Chętnie podejmę się wyzwania lektury w wersji fizycznej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towspaniała książka, polecam wszystkim studentom architektury.
wspaniała książka, polecam wszystkim studentom architektury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka prosta w odbiorze dla wszystkich. Takie “mini” kompendium wiedzy z architektury dla laików. To przedstawienie, w najprostszy możliwy sposób, jak widzi świat architekt i jakie w świecie ma zadanie. Osoby nie związane z architekturą często nie widzą, bądź nie potrafią nazwać tego co z otoczenia wpływa na ich funkcjonowanie. Architekt zaś to dostrzega i w tej książce jest to zaprezentowane. Polecam zarówno laikom architektury jak i ludziom związanym z tematem, by zobaczyć jak prosto można tłumaczyć pozostałym swój punkt widzenia.
Książka prosta w odbiorze dla wszystkich. Takie “mini” kompendium wiedzy z architektury dla laików. To przedstawienie, w najprostszy możliwy sposób, jak widzi świat architekt i jakie w świecie ma zadanie. Osoby nie związane z architekturą często nie widzą, bądź nie potrafią nazwać tego co z otoczenia wpływa na ich funkcjonowanie. Architekt zaś to dostrzega i w tej książce...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię, gdy dzięki książce zaczynam patrzeć na sprawy inaczej. Tak też było z Odczuwaniem architektury. Polecam miłośnikom sztuki i nie tylko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy krok w ten świat
Pierwszy krok w ten świat
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja pierwsza książka o architekturze. Nie jest ona może najprostszą pozycją w tym temacie, bo jakiekolwiek pojęcie trzeba tu mieć, ale z czystym sumieniem mogę ją polecić każdemu. Autor w ciekawy sposób opisuje to, z czym na co dzień się stykamy, a na co nie zwracaliśmy nigdy uwagi. Warto mieć tę pozycję, chociażby jako swego rodzaju "encyklopedię", do której wraca się, kiedy szukamy odpowiedzi na pytanie z danej dziedziny architektury - a tych jest całkiem sporo. No i w końcu wiem, w jakiej części Europy popularna jest klinkierowa cegła budowlana ;)
Moja pierwsza książka o architekturze. Nie jest ona może najprostszą pozycją w tym temacie, bo jakiekolwiek pojęcie trzeba tu mieć, ale z czystym sumieniem mogę ją polecić każdemu. Autor w ciekawy sposób opisuje to, z czym na co dzień się stykamy, a na co nie zwracaliśmy nigdy uwagi. Warto mieć tę pozycję, chociażby jako swego rodzaju "encyklopedię", do której wraca się,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka i sympatyczna, chociaż jak dla mnie zbyt miałka i bezbarwna, nie wiem czy autor posiada jakieś pokłady charyzmy, w każdym razie tutaj jej w ogóle nie czuć.
No ale to w końcu o odczuwaniu architektury, a nie charyzmy autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo ale to w końcu o odczuwaniu architektury, a nie charyzmy autora.