rozwińzwiń

White Plate - słodkie

Okładka książki White Plate - słodkie Eliza Mórawska-Kmita
Okładka książki White Plate - słodkie
Eliza Mórawska-Kmita Wydawnictwo: Dwie Siostry kulinaria, przepisy kulinarne
196 str. 3 godz. 16 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Dwie Siostry
Data wydania:
2012-10-15
Data 1. wyd. pol.:
2012-10-15
Liczba stron:
196
Czas czytania
3 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788363696085
Tagi:
kuchnia książki kucharskie wypieki
Średnia ocen

7,7 7,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Znak nr 827 / 2024 Maciej Bobula, Diana Dąbrowska, Olga Drenda, Olga Gitkiewicz, Weronika Gogola, Jerzy Illg, Michał Jędrzejek, Maria Karpińska, Aleksandra Kasprzak, Karol Kleczka, Dominika Kozłowska, Zbigniew Łagosz, Małgorzata Lebda, Anna Marchewka, Eliza Mórawska-Kmita, Piotr Oczko, Janusz Poniewierski, Redakcja miesięcznika Znak, Tomasz Stawiszyński, George Steiner, Ola Szmida, Tomasz P. Terlikowski, Olga Tokarczuk
Ocena 7,0
Znak nr 827 / ... Maciej Bobula, Dian...
Okładka książki Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomasz Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jerzy Sobieniak, Tomasz Woźniak
Ocena 7,2
Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta ...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,7 / 10
92 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
583
314

Na półkach: , ,

Klimatyczne zdjęcia i ciekawe przepisy o różnym stopniu trudności. Nie jestem mistrzem kuchni, więc zaczęłam od tych łatwiejszych i jak na razie, wypieki wyszły całkiem smaczne.

Ciekawym pomysłem jest podzielenie przepisów według pór roku. Dzięki temu nie muszę wertować całej książki, kiedy chcę wykorzystać owoce sezonowe. Liczyłam na więcej klimatycznych kulinarnych opowieści, ale co do przepisów to się nie zawiodłam.

Klimatyczne zdjęcia i ciekawe przepisy o różnym stopniu trudności. Nie jestem mistrzem kuchni, więc zaczęłam od tych łatwiejszych i jak na razie, wypieki wyszły całkiem smaczne.

Ciekawym pomysłem jest podzielenie przepisów według pór roku. Dzięki temu nie muszę wertować całej książki, kiedy chcę wykorzystać owoce sezonowe. Liczyłam na więcej klimatycznych kulinarnych...

więcej Pokaż mimo to

avatar
28
22

Na półkach: ,

Książka była przeze mnie długo wyczekiwana i może dlatego zrobiłam sobie na nią zbyt duży apetyt. Liska na swoim blogu snuje cudowne opowieści, w które wplata przepisy. Jednak w książce pozbawione blogowej otoczki przepisy obnażają swoją zwyczajność. Refleksyjne wstępy do pięciu rozdziałów nie ratują książki. Zdjęcia potraw wykadrowane do dużych powiększeń zupełnie nie oddają umiejętności autorki ani magii jej oddziaływania na czytelników. Po prostu zwykła książka kucharska ze zwykłymi przepisami. Zero magii.

Książka była przeze mnie długo wyczekiwana i może dlatego zrobiłam sobie na nią zbyt duży apetyt. Liska na swoim blogu snuje cudowne opowieści, w które wplata przepisy. Jednak w książce pozbawione blogowej otoczki przepisy obnażają swoją zwyczajność. Refleksyjne wstępy do pięciu rozdziałów nie ratują książki. Zdjęcia potraw wykadrowane do dużych powiększeń zupełnie nie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
377
53

Na półkach:

Profesjonalne podejście do tematu pieczenia, świetne zdjęcia, poetyckie historie z życia autorki i mnóstwo praktycznych porad - czytanie to sama przyjemność.

Profesjonalne podejście do tematu pieczenia, świetne zdjęcia, poetyckie historie z życia autorki i mnóstwo praktycznych porad - czytanie to sama przyjemność.

Pokaż mimo to

avatar
1307
277

Na półkach: ,

Kupiłam na prezent, ale chyba zostanie ze mną...
Nigdy nie przypuszczałam, że najdzie mnie ochota na pisanie o książkach kulinarnych. Co prawda jeszcze nikogo nie otrułam ale nigdy bym nie powiedziała o sobie, że umiem gotować.
To nie przypadek,że wybrałam właśnie White Plate. Książka była mi wielokrotnie polecana podobnie jak blog, gdzie, przyznam rzadko zaglądam, bo wiadomo dieta te sprawy a ślinka cieknie (i kończy się w automacie ze słodyczami)a poza tym, jak wspomniałam talentów kulinarnych nie posiadam.
Pierwszy szybki przegląd i jestem oczarowana, co więcej, po lekturze wstępu, poczułam, że ja tez mogę! Zdaję sobie sprawę, że ta moc zostanie ze mną tylko przez chwilę albo co najwyżej do pierwszego pieczenia i pierwszej porażki (no bo jednak bądźmy realistami)ale to nic, ta chwila szczęścia jest bezcenna.
Przepięknie wydana, napisana prostym jasnym językiem, kulturalnie bym powiedziała a jednocześnie ciepło. Nie ma silenia na dowcip czy przesadny luz. Jest normalnie, rzeczowo, konkretnie. Naprawdę jak zaglądam do pączków, to mam wrażenie, że jak się za nie zabiorę to mi wyjdą. Podoba mi się to, że przepisy są wybrane jakby na moją miarę. Wydają się proste i znane a jednocześnie, człowiek ma ochotę zabrać się natychmiast do pieczenia.
Jak widać radochę i moc, można znaleźć nie tylko w wysublimowanych pozycjach literackich, po których następują długie tygodnie wytężonych refleksji :-) Czasem wystarczy trochę szarlotki ...

Kupiłam na prezent, ale chyba zostanie ze mną...
Nigdy nie przypuszczałam, że najdzie mnie ochota na pisanie o książkach kulinarnych. Co prawda jeszcze nikogo nie otrułam ale nigdy bym nie powiedziała o sobie, że umiem gotować.
To nie przypadek,że wybrałam właśnie White Plate. Książka była mi wielokrotnie polecana podobnie jak blog, gdzie, przyznam rzadko zaglądam, bo...

więcej Pokaż mimo to

avatar
54
53

Na półkach: ,

Świetna książka nie tylko dla osób, które potrafią piec. Przepisy w książce są oznaczone zgodnie z trudnością ich przygotowania. Jest też przydatny przelicznik miar, wag i objętości. Apetyczne zdjęcia tylko wzmagają ochotę do przygotowania słodyczy. Książkę kupiłam zaraz po wydaniu w 2012, a do sprawdzonych przepisów wracam regularnie.

Świetna książka nie tylko dla osób, które potrafią piec. Przepisy w książce są oznaczone zgodnie z trudnością ich przygotowania. Jest też przydatny przelicznik miar, wag i objętości. Apetyczne zdjęcia tylko wzmagają ochotę do przygotowania słodyczy. Książkę kupiłam zaraz po wydaniu w 2012, a do sprawdzonych przepisów wracam regularnie.

Pokaż mimo to

avatar
24
7

Na półkach:

uwielbiam jej zdjęcia, sposób opowiadania historii i te retroprzepisy

uwielbiam jej zdjęcia, sposób opowiadania historii i te retroprzepisy

Pokaż mimo to

avatar
73
32

Na półkach: ,

Przepięknie wydana książka, którą chciałabym mieć na półce. Korzystam z niej u siostry, i zawsze mnie zachwyca. Autorkę znam z bloga i nieraz robiłam coś z jej przepisów. Są sprawdzone i pyszne. Polecam!

Przepięknie wydana książka, którą chciałabym mieć na półce. Korzystam z niej u siostry, i zawsze mnie zachwyca. Autorkę znam z bloga i nieraz robiłam coś z jej przepisów. Są sprawdzone i pyszne. Polecam!

Pokaż mimo to

avatar
225
14

Na półkach:

Korzystam często. Każdy przepis dopracowany na 120% Zawsze się udaje.

Korzystam często. Każdy przepis dopracowany na 120% Zawsze się udaje.

Pokaż mimo to

avatar
417
223

Na półkach: ,

Książka rozpoczyna się od króciutkiego wstępu. Następnie mamy Niezbędnik domowego cukiernika, gdzie znajdziemy informacje na temat najbardziej przydatnych przyborów kuchennych. W dalszej kolejności możemy przeczytać kilka słów na temat składników używanych podczas pieczenia. Znajdziemy też praktycznie porady dotyczące pieczenia ciast. Później rozpoczyna się część właściwa książki, zawierająca 55 przepisów. Są one podzielone na pięć rozdziałów - Wiosna, Lato, Jesień, Miłość, Zima. Wśród wiosennych przepisów znajdziemy między innymi mazurki, oponki i pączki. Lato to przede wszystkim ciasta z sezonowymi owocami. Jesień pachnie cynamonem i orzechami. Miłość to głównie czekoladowe słodkości i torty. Zimą natomiast królują serniki. Po części poświęconej przepisom znajduje się przelicznik miar (jak dla mnie baaardzo przydatny) oraz spis treści i indeks.

Najbardziej w tej książce podoba mi się jej prostota. Owszem znalazłam tutaj kilka deserowych nowości, o których wcześniej nawet nie słyszałam, ale większość to klasyczne przepisy, do których zawsze chętnie się wraca. Składniki wykorzystywane przez autorkę nie są wyszukane, nie odstraszają egzotycznymi i obco brzmiącymi nazwami i z pewnością można je kupić w każdym sklepie, co uważam za ogromną zaletę. Przepisy są przejrzyste, opisane w dwóch językach - polskim i angielskim. Jest też miejsce na notatki własne. Oprócz listy składników oraz sposobu wykonania, znajdziemy informacje o potrzebnych akcesoriach, czasie i temperaturze pieczenia, liczbie porcji, czy poziomie trudności przepisu. I nagle pieczenie okazuje się proste i przyjemne :) Muszę też powiedzieć, że książka jest przepięknie wydana- twarda okładka, wysokiej jakości papier, inspirujące fotografie. Wszystko to sprawia, że całość prezentuje się niezwykle estetycznie.

Czy jest coś do czego mogłabym się przyczepić? Chyba tylko czcionka, która jak dla mnie w niektórych miejscach była mało czytelna, ale to właściwie szczegół.

Jeśli chodzi o książki kucharskie lubię takie, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też nadają się do użytku. Po wypróbowaniu kilku przepisów z White Plate - słodkie już wiem, że będę wracać do nich jeszcze nie raz, dlatego cieszę się, że mam tę książkę w swoich zbiorach. Myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Szczególnie jednak polecam ją wszystkim tym, którzy tak jak ja dopiero wkraczają w świat ciast i ciasteczek :)

Książka rozpoczyna się od króciutkiego wstępu. Następnie mamy Niezbędnik domowego cukiernika, gdzie znajdziemy informacje na temat najbardziej przydatnych przyborów kuchennych. W dalszej kolejności możemy przeczytać kilka słów na temat składników używanych podczas pieczenia. Znajdziemy też praktycznie porady dotyczące pieczenia ciast. Później rozpoczyna się część właściwa...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    201
  • Przeczytane
    125
  • Posiadam
    80
  • Chcę w prezencie
    20
  • Kulinarne
    11
  • Kulinaria
    6
  • Ulubione
    6
  • Kuchnia
    6
  • Kulinarne
    4
  • Kucharskie
    4

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki White Plate - słodkie


Podobne książki

Przeczytaj także