O jabłkach. 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Full Meal
- Data wydania:
- 2014-06-23
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-06-23
- Liczba stron:
- 144
- Czas czytania
- 2 godz. 24 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788393978205
- Tagi:
- white plate przepisy kulinarne
Książka zawiera 40 przepisów na dania z wykorzystaniem jabłek, od śniadań, przez obiady, na deserach kończąc z pięknymi fotografiami (w sumie 71 zdjęć) autorstwa Krzysztofa Kozanowskiego, którego kulinarne zdjęcia znane są czytelnikom magazynu USTA.
Jest też opowieścią o najbardziej polskim ze wszystkich owoców, przeplataną wspomnieniami z dzieciństwa autorki.
Część nakładu została wydrukowana na papierze ekologicznym, wyprodukowanym z ogryzków jabłek - Cartamela / Frumat, reszta na równie szlachetnym Arctic Paper, Lynx.
Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 105
- 47
- 23
- 7
- 6
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki O jabłkach. 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Twórczość Pani Elizy bardzo lubię i podziwiam. Jak każda książka tej autorki jest to uczta dla ciała i duszy. W książce znajdziemy przepisy z udziałem jabłek z podziałem na rodzaj posiłku. W większości łatwe i szybkie w wykonaniu, ze składników które w obecnych czasach raczej łatwo dostać albo każdy ma je w domu. Muszę jedynie przyznać, że o ile z przepisów na śniadania i desery zjem wszystko w ciemno, to do propozycji na obgady i kolacje muszę jeszcze dojrzeć. Może dla tego, że nie jestem amatorką połączenia jabłek z warzywami. Nie mniej i tak przepadłam. Klimat, wykonanie i ciepło tej książki rekompensuje te kilka przepisów, które nie są w moim typie.
Twórczość Pani Elizy bardzo lubię i podziwiam. Jak każda książka tej autorki jest to uczta dla ciała i duszy. W książce znajdziemy przepisy z udziałem jabłek z podziałem na rodzaj posiłku. W większości łatwe i szybkie w wykonaniu, ze składników które w obecnych czasach raczej łatwo dostać albo każdy ma je w domu. Muszę jedynie przyznać, że o ile z przepisów na śniadania i...
więcej Pokaż mimo toWspomnienia bywają utkane z kolorów, kształtów, aromatów i ulubionych smaków. Smażenie racuchów w towarzystwie babci lub mamy budzi po latach miłe wzruszenie. Ubijanie jajek na puszystą pianę do biszkoptów, przecieranie jabłek dla dzieci, obieranie ich ze skórki, pozbawianie ogryzków, krojenie, smażenie, gotowanie... to nie mechaniczne czynności, ale kwintesencja codziennego życia.
Książka O jabłkach Elizy Mórawskiej (autorki popularnego bloga White Plate) to zaproszenie do zgłębienia kilku rodzinnych historii w cudownej oprawie kulinarnej i graficznej. Przepisy zostały posegregowane i podzielone na trzy kategorie: śniadania, obiady i kolacje, desery. Każda z nich zawiera mnóstwo pomysłów na pyszne i aromatyczne potrawy i przekąski z użyciem jabłek. Poszczególne przepisy są pięknie zilustrowane oraz solidnie opracowane. Podążanie za wskazówkami autorki, pieczenie, smażenie i zapiekanie to prawdziwa przyjemność. W książce dominują proste, rustykalne potrawy. Nawet najbardziej wyszukane z nich nie wymagają wysokich kompetencji kulinarnych ani specjalistycznych akcesoriów kuchennych. Smak, który można uzyskać piekąc biszkopt z jabłkami, albo apple pie jest wyjątkowy. Rustykalna oprawa zdjęciowa, pięknie dopracowana typografia i układ graficzny tylko zaostrzają apetyt i ułatwiają korzystanie z przepisów. Trudno wyobrazić sobie lepsze wydanie, niż to, z którym mamy do czynienia. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Full Meal, które jest również wydawcą inspirującego magazynu USTA.
Publikacja O jabłkach wnosi do domu czytelnika znacznie więcej, niż 40 świetnych przepisów kulinarnych. Lekturze towarzyszy ogromna ciekawość i autorefleksja. Czytając o dzieciństwie autorki, trudno nie podążać myślami za własnymi wspomnieniami, przywołując ciepłe historie rodzinne i obrazy wakacji na wsi, zdartych kolan, sukienki zaczepionej o jeżynowe krzewy i kostek poparzonych pokrzywami.
---------
Fragment recenzji. Całość można znaleźć na blogu: http://kocielektury.blogspot.com/2016/04/eliza-morawska-o-jabkach-recenzja.html
Wspomnienia bywają utkane z kolorów, kształtów, aromatów i ulubionych smaków. Smażenie racuchów w towarzystwie babci lub mamy budzi po latach miłe wzruszenie. Ubijanie jajek na puszystą pianę do biszkoptów, przecieranie jabłek dla dzieci, obieranie ich ze skórki, pozbawianie ogryzków, krojenie, smażenie, gotowanie... to nie mechaniczne czynności, ale kwintesencja...
więcej Pokaż mimo toKSIĄŻKA PACHNĄCA JABŁKAMI! Córka kupiła wczoraj na Kiermaszu Książki Kucharskiej w Zamku Ujazdowskim.Nie jest to moja domena,ale zainteresowałem się pięknym wydaniem."Do dziś pamiętam smak miękkiego chleba z masłem i szynką,którą zagryzałam twardym,słodkim i soczystym jabłkiem".Polubiłem autorkę natychmiast.Kiedyś,tylko w ten sposób jadłem kanapki,może nie tak bogate (szynka była tylko na święta,musiała wystarczyć mortadela albo pasztetowa i margaryna,która miała zrobić ze mnie Gagarina.Na szczęście wielki eksperyment został w porę przerwany,ale jakie były wtedy jabłka!) ,a w ogóle jabłko to mój najlepszy owoc.Ile poezji w takim przepisie : "Piersi kurczaka marynowane w cydrze,podane z karmelizowanymi jabłkami".A co do wydania.Limitowana ilość albumów została wydrukowana na ekologicznym papierze z odpadów jabłczanych.Pachną więc jabłkami.Produkcję takiego papieru opracował inżynier Alberto Volcan w zagłębiu jabłczanym Europy,Górnej Adydze.Pozostała też na szlachetnym papierze Munken Lynx Arctic Paper.Przepisy są doprawione pięknymi zdjęciami autorki.
KSIĄŻKA PACHNĄCA JABŁKAMI! Córka kupiła wczoraj na Kiermaszu Książki Kucharskiej w Zamku Ujazdowskim.Nie jest to moja domena,ale zainteresowałem się pięknym wydaniem."Do dziś pamiętam smak miękkiego chleba z masłem i szynką,którą zagryzałam twardym,słodkim i soczystym jabłkiem".Polubiłem autorkę natychmiast.Kiedyś,tylko w ten sposób jadłem kanapki,może nie tak bogate...
więcej Pokaż mimo to