rozwińzwiń

O jabłkach. 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser

Okładka książki O jabłkach. 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser Eliza Mórawska-Kmita
Okładka książki O jabłkach. 40 przepisów z jabłkami na śniadanie, obiad, kolację i deser
Eliza Mórawska-Kmita Wydawnictwo: Full Meal kulinaria, przepisy kulinarne
144 str. 2 godz. 24 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Full Meal
Data wydania:
2014-06-23
Data 1. wyd. pol.:
2014-06-23
Liczba stron:
144
Czas czytania
2 godz. 24 min.
Język:
polski
ISBN:
9788393978205
Tagi:
white plate przepisy kulinarne
Średnia ocen

7,8 7,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Znak nr 827 / 2024 Maciej Bobula, Diana Dąbrowska, Olga Drenda, Olga Gitkiewicz, Weronika Gogola, Jerzy Illg, Michał Jędrzejek, Maria Karpińska, Aleksandra Kasprzak, Karol Kleczka, Dominika Kozłowska, Zbigniew Łagosz, Małgorzata Lebda, Anna Marchewka, Eliza Mórawska-Kmita, Piotr Oczko, Janusz Poniewierski, Redakcja miesięcznika Znak, Tomasz Stawiszyński, George Steiner, Ola Szmida, Tomasz P. Terlikowski, Olga Tokarczuk
Ocena 7,0
Znak nr 827 / ... Maciej Bobula, Dian...
Okładka książki Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomasz Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jerzy Sobieniak, Tomasz Woźniak
Ocena 7,2
Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta ...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,8 / 10
33 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
315
41

Na półkach: , , ,

Twórczość Pani Elizy bardzo lubię i podziwiam. Jak każda książka tej autorki jest to uczta dla ciała i duszy. W książce znajdziemy przepisy z udziałem jabłek z podziałem na rodzaj posiłku. W większości łatwe i szybkie w wykonaniu, ze składników które w obecnych czasach raczej łatwo dostać albo każdy ma je w domu. Muszę jedynie przyznać, że o ile z przepisów na śniadania i desery zjem wszystko w ciemno, to do propozycji na obgady i kolacje muszę jeszcze dojrzeć. Może dla tego, że nie jestem amatorką połączenia jabłek z warzywami. Nie mniej i tak przepadłam. Klimat, wykonanie i ciepło tej książki rekompensuje te kilka przepisów, które nie są w moim typie.

Twórczość Pani Elizy bardzo lubię i podziwiam. Jak każda książka tej autorki jest to uczta dla ciała i duszy. W książce znajdziemy przepisy z udziałem jabłek z podziałem na rodzaj posiłku. W większości łatwe i szybkie w wykonaniu, ze składników które w obecnych czasach raczej łatwo dostać albo każdy ma je w domu. Muszę jedynie przyznać, że o ile z przepisów na śniadania i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
564
33

Na półkach: , ,

Wspomnienia bywają utkane z kolorów, kształtów, aromatów i ulubionych smaków. Smażenie racuchów w towarzystwie babci lub mamy budzi po latach miłe wzruszenie. Ubijanie jajek na puszystą pianę do biszkoptów, przecieranie jabłek dla dzieci, obieranie ich ze skórki, pozbawianie ogryzków, krojenie, smażenie, gotowanie... to nie mechaniczne czynności, ale kwintesencja codziennego życia.

Książka O jabłkach Elizy Mórawskiej (autorki popularnego bloga White Plate) to zaproszenie do zgłębienia kilku rodzinnych historii w cudownej oprawie kulinarnej i graficznej. Przepisy zostały posegregowane i podzielone na trzy kategorie: śniadania, obiady i kolacje, desery. Każda z nich zawiera mnóstwo pomysłów na pyszne i aromatyczne potrawy i przekąski z użyciem jabłek. Poszczególne przepisy są pięknie zilustrowane oraz solidnie opracowane. Podążanie za wskazówkami autorki, pieczenie, smażenie i zapiekanie to prawdziwa przyjemność. W książce dominują proste, rustykalne potrawy. Nawet najbardziej wyszukane z nich nie wymagają wysokich kompetencji kulinarnych ani specjalistycznych akcesoriów kuchennych. Smak, który można uzyskać piekąc biszkopt z jabłkami, albo apple pie jest wyjątkowy. Rustykalna oprawa zdjęciowa, pięknie dopracowana typografia i układ graficzny tylko zaostrzają apetyt i ułatwiają korzystanie z przepisów. Trudno wyobrazić sobie lepsze wydanie, niż to, z którym mamy do czynienia. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Full Meal, które jest również wydawcą inspirującego magazynu USTA.

Publikacja O jabłkach wnosi do domu czytelnika znacznie więcej, niż 40 świetnych przepisów kulinarnych. Lekturze towarzyszy ogromna ciekawość i autorefleksja. Czytając o dzieciństwie autorki, trudno nie podążać myślami za własnymi wspomnieniami, przywołując ciepłe historie rodzinne i obrazy wakacji na wsi, zdartych kolan, sukienki zaczepionej o jeżynowe krzewy i kostek poparzonych pokrzywami.

---------
Fragment recenzji. Całość można znaleźć na blogu: http://kocielektury.blogspot.com/2016/04/eliza-morawska-o-jabkach-recenzja.html

Wspomnienia bywają utkane z kolorów, kształtów, aromatów i ulubionych smaków. Smażenie racuchów w towarzystwie babci lub mamy budzi po latach miłe wzruszenie. Ubijanie jajek na puszystą pianę do biszkoptów, przecieranie jabłek dla dzieci, obieranie ich ze skórki, pozbawianie ogryzków, krojenie, smażenie, gotowanie... to nie mechaniczne czynności, ale kwintesencja...

więcej Pokaż mimo to

avatar
443
397

Na półkach: ,

KSIĄŻKA PACHNĄCA JABŁKAMI! Córka kupiła wczoraj na Kiermaszu Książki Kucharskiej w Zamku Ujazdowskim.Nie jest to moja domena,ale zainteresowałem się pięknym wydaniem."Do dziś pamiętam smak miękkiego chleba z masłem i szynką,którą zagryzałam twardym,słodkim i soczystym jabłkiem".Polubiłem autorkę natychmiast.Kiedyś,tylko w ten sposób jadłem kanapki,może nie tak bogate (szynka była tylko na święta,musiała wystarczyć mortadela albo pasztetowa i margaryna,która miała zrobić ze mnie Gagarina.Na szczęście wielki eksperyment został w porę przerwany,ale jakie były wtedy jabłka!) ,a w ogóle jabłko to mój najlepszy owoc.Ile poezji w takim przepisie : "Piersi kurczaka marynowane w cydrze,podane z karmelizowanymi jabłkami".A co do wydania.Limitowana ilość albumów została wydrukowana na ekologicznym papierze z odpadów jabłczanych.Pachną więc jabłkami.Produkcję takiego papieru opracował inżynier Alberto Volcan w zagłębiu jabłczanym Europy,Górnej Adydze.Pozostała też na szlachetnym papierze Munken Lynx Arctic Paper.Przepisy są doprawione pięknymi zdjęciami autorki.

KSIĄŻKA PACHNĄCA JABŁKAMI! Córka kupiła wczoraj na Kiermaszu Książki Kucharskiej w Zamku Ujazdowskim.Nie jest to moja domena,ale zainteresowałem się pięknym wydaniem."Do dziś pamiętam smak miękkiego chleba z masłem i szynką,którą zagryzałam twardym,słodkim i soczystym jabłkiem".Polubiłem autorkę natychmiast.Kiedyś,tylko w ten sposób jadłem kanapki,może nie tak bogate...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    105
  • Przeczytane
    47
  • Posiadam
    23
  • Chcę w prezencie
    7
  • Kulinarne
    6
  • Kuchnia
    3
  • Kulinarne
    3
  • Ulubione
    3
  • Teraz czytam
    2
  • Kulinaria
    2

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także