Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun

Okładka książki Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun autora Leonard Susskind, 9788376488523
Okładka książki Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun
Leonard Susskind Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Na ścieżkach nauki astronomia, astrofizyka
astronomia, astrofizyka
Mariusz Seweryński

Kup Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun

No cóż, ciekawe, oryginalne spojrzenie na nasze miejsce we wszechświecie, wieloświecie, krajobrazie. Z pewnością dające do myślenia choć powodujące spory dyskomfort z powodu bezustannego przekonywania do zasady antropicznej, która u wielu osób, u mnie również, budzi podświadomy i wręcz odruchowy sprzeciw. To mnie uwierało najbardziej w tej naprawdę ciężkiej do ogarnięcia teorii. Trochę zszokował mnie również fakt, że ta podobno zdobywa kolejnej przyczółki w świecie fizyki i zdaje się być obecnie dominującą co biorąc pod uwagę fakt jak ciężko ją zweryfikować budzi szczere zdziwienie, żył człowiek bowiem raczej w przeświadczeniu o "końcu nauki" albo takim jej zaawansowaniu, że strach. A tutaj tyle niewiadomych i to w tak kluczowych dla naszego istnienia kwestiach. Ogólnie lektura to ciekawa i raczej z rodzaju bezcennych ale też ciężka, co sprawia że polecić ją się najzwyczajniej w świecie boję.

Jedna z bardziej interesujących koncepcji we współczesnej astrofizyce, na którą trafiałem już parokrotnie w innych opracowaniach, więc przeczytałem ponownie (pierwszy raz w 2017 roku). Wydaje mi się, że jednak aby zrozumieć o co chodzi, trzeba mieć pewne zaplecze, tzn. poczytać inne w tej tematyce; z ponownej lektury wyniosłem o wiele więcej, niż z pierwszej, choć Susskind pisze na tyle dobrze, że nawet brak znajomości tematyki nie stanowi jakiejś wielkiej przeszkody, choć na pewno pomaga lepiej zrozumieć pewne koncepcje i sens, jaki za nimi stoi.

Książka opisująca stan wiedzy posiadany przez ludzkość na dzień dzisiejszy. Tłumaczy ona czym są ciemna energia i ciemna materia, czym jest teoria strun i jakie są jej odmiany. Tłumaczy skąd pochodzi wiedza jaką posiadamy na temat rozszerzającego się wszechświata, a ponad to wychodzi niejednokrotnie w sposób humorystyczny w tematy, na odpowiedzi których możliwe, że nigdy nie otrzymamy odpowiedzi - mianowicie mówi ona o kosmicznym krajobrazie który może stanowić wytłumaczenie istnienia takiego Wszechświata w jakim żyjemy i to bez odwoływania się do jakiegokolwiek z bogów

543 użytkowników ma tytuł Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun na półkach głównych
97 użytkowników ma tytuł Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun

Cytaty z książki Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun

Dodaj cytat z książki Kosmiczny krajobraz. Dalej niż teoria strun