Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011
- Agora
- 2011-07-01
- 2011-07-01
- 20833881
"Książki. Magazyn do czytania"
W numerze:
Zbigniew Mikołejko: Showmani nowego ateizmu
Dawkins, Hitchens, Howking próbują sprawić łomot „Istocie Boskiej” by zająć jej miejsce. Nie tak łatwo!
Janusz Rudnicki: Też bym „Dziady” zdjął z afisza!
Ciało pedagogiczne dopuszcza się gwałtu na nieletnich umysłach. Co dziś robić z bzdurami, które wypisywali Mickiewicz, Konopnicka i Sienkiewicz?
Irena Grudzińska-Gross: Szok Domosławskiego
W nowych biografiach dyskrecja przestała obowiązywać. Polityczne wybory, seks, związki, tożsamość - o naszych wielkich chcemy wiedzieć wszystko
Zadie Smith zmęczona fikcją
Coraz więcej osób nienawidzi powieści. Żyjemy w świecie non-fiction.
Tony Judt: Witajcie w niebezpiecznym wieku
Ludzie ponownie będą zdani na łaskę państwa. Od przywódców zaczną się domagać ochrony; pojawi się presja, by społeczeństwa otwarte zamknęły się, poświęcając wolność na rzecz „bezpieczeństwa”.
Jan Gondowicz: Wszystkie panienki do salonu!
Guillaume Apollinaire poszukiwał zaginionych „120 dni Sodomy” de Sade’a a sam napisał prawdziwe hard porno
Mariusz Zawadzki: To oni zabili Osamę
Kiedy marynarka wojenna wysyła z misją swoją elitę, wzywają komandosów SEAL. Kiedy komandosi SEAL wysyłają swoją elitę, wzywają Drużynę Szóstą, wyspecjalizowaną w operacjach przeciw terrorystom. Pierwszy raz historia snajpera z Drużyny Szóstej została ujawniona
7. grzechów Janusza L. Wiśniewskiego
AIDS. Wypadki drogowe i katastrofy lotnicze. Tsunami. Zamach na WTC. Holocaust. Nie ma takiego nieszczęścia, którego by nie przerobił na wyciskacz łez.
Mariusz Szczygieł: Krew Kafki
Siostrzenica Kafki w wieku 90 lat udzieliła pierwszego wywiadu. Pewien badacz poważnie ją pytał, czy Kafka nie trzymał moczu
Michel Houellebecq: Czego Polacy nie są w stanie?
Polski kelner postawił na stole butelkę chablis w temperaturze pokojowej. – Nie są w stanie... – jęknął powieściopisarz. – Nie są w stanie serwować białego wina odpowiednio schłodzonego. Fragment najnowszej, niepublikowanej jeszcze w Polsce książki Michela Houellebecqa
Marshall McLuhan i gorące majtki Dody
Urodzony 100 lat prorok globalnej wioski popkulturę usiłował rozumieć tak jak amerykańscy sowietolodzy próbowali zrozumieć państwo celujące w nich swoimi głowicami.
Witold Szabłowski: Spadajcie z raju
Każdego dnia tysiące ludzi wsiada do samolotów i opuszcza swoje kraje tylko po to, by poniżać, okradać z kultury i zmuszać do niewolniczej pracy tysiące innych ludzi. Kto to taki? Turyści.
Joanną Olczak-Ronikier: Nie opowiadaj głupstw, doktorku
Lepiej maszerować dziarskim krokiem na Umschlagplatz, czy wlec się tam bez sił i bez nadziei?
Olga Tokarczuk: Wikipedysta sarmacki
Autor pierwszej polskiej encyklopedii Benedykt Chmielowski uchodzi za prowincjusza i idiotę zasługującego tylko na rechot. Będę go bronić!
A także: najważniejsze książkowe premiery kwartału, lista bestsellerów, 50 książek, które właśnie czyta świat, najważniejsze książki Marii Janion
Format – 240x310 mm
Oprawa: miękka
Objętość – 76 stron
Jeden z najciekawszych i najlepszych numerów czasopisma o książkach.
Polecam, jeśli komuś wpadnie w ręce w bibliotece, czytelni.
Jeden z najciekawszych i najlepszych numerów czasopisma o książkach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam, jeśli komuś wpadnie w ręce w bibliotece, czytelni.
Świetny artykuł o Dawkinsie.
Świetny artykuł o Dawkinsie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż czasopism w kioskach i salonikach prasowych jest zatrzęsienie, to tych o książkach raczej jak na lekarstwo. Osobiście znam i regularnie czytuję dwa miesięczniki:
2) "Książki. Magazyn literacki" - także dużo recenzji, krótkich aczkolwiek treściwych, z przewagą beletrystyki, niestety z zaporową ceną 14,50.
Wadą obu jest trudna dostępność, nabyć je można chyba tylko w empiku.
"Książki. Magazyn do czytania" przywitałam więc z entuzjazmem i czytałam z rosnącym zainteresowaniem. Uważam, że ten tytuł świetnie wpasowuje się w lukę wydawniczą. Znajdziemy tu wywiady z autorami, recenzje krótsze i dłuższe, eseje krytyczno-literackie, rankingi i "50 książek, które czyta świat". Jedne artykuły są lepsze ("Palę lektury" to hit numeru),inne gorsze, z pewnymi tezami można się zgodzić, z innymi polemizować, ale przeczytać naprawdę warto.
Trzy gwiazdki daję z ostrożności. Pożyjemy, poczytamy, zobaczymy czy i jak długo wydawcy uda się utrzymać wysoki poziom pisma.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1) "Nowe Książki" - jeden duży wywiad w każdym numerze i sporo długich recenzji, w zasadzie miniesejów, traktujących głównie o literaturze popularno-naukowej i literaturze faktu, niestety bez nowości;
2)...
Bardzo wysoki poziom artykułów. Uzyskałam wiele informacji o nowych książkach (wartych przeczytania)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł.
Ciekawy pomysł.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy znajdzie tu coś dla siebie. Po jego przeczytaniu znalazłem kilka książek, które zasiliły półkę "Chcę przeczytać".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnajdują się w nim artykuły i tezy z którymi się nie zgadzam, jednak odbieram to za plus, ponieważ zmuszają one do refleksji i polemiki z autorem :)
Biorąc pod uwagę wydawcę, to właściwie zaskoczenia nie było. Parę fajnych artykułów, z "Palę lektury" Rudnickiego jako lokomotywą, sporo recenzji. Generalnie takie "Wysokie obcasy" dla czytających. Jak dla mnie OK.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tociekawe
ciekawe
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCieszę się, że pojawił się taki magazyn. W końcu można kupować książki z namysłem, nie zdając się wyłącznie na okładkę:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupić tego nie kupię (posiedziałam chwile w EMPiKu),bo jak na kwartalnik to nędza straszna. Gazeta "jedzie" na znanych nazwiskach i bardzo mi przykro, że znalazła się tam również Pani Janion.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa 8 zł mam miesięcznik "Nowe książki" w pełni profesjonalny i bardzo przejrzysty.