Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011

Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011 autora Joanna Bator, Anna Bikont, Jan Gondowicz, Irena Grudzińska-Gross, Michel Houellebecq, Maria Janion, Zbigniew Mikołejko, Joanna Olczak-Ronikier, Jacek Podsiadło, Maria Poprzęcka, Redakcja magazynu Książki, Janusz Rudnicki, Witold Szabłowski, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk, Joanna Tokarska-Bakir, Krzysztof Varga, 20833881
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011
20833881

Kup Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011

Jeden z najciekawszych i najlepszych numerów czasopisma o książkach.
Polecam, jeśli komuś wpadnie w ręce w bibliotece, czytelni.

Jeden z najciekawszych i najlepszych numerów czasopisma o książkach.
Polecam, jeśli komuś wpadnie w ręce w bibliotece, czytelni.

Świetny artykuł o Dawkinsie.

Świetny artykuł o Dawkinsie.

Chociaż czasopism w kioskach i salonikach prasowych jest zatrzęsienie, to tych o książkach raczej jak na lekarstwo. Osobiście znam i regularnie czytuję dwa miesięczniki:
1) "Nowe Książki" - jeden duży wywiad w każdym numerze i sporo długich recenzji, w zasadzie miniesejów, traktujących głównie o literaturze popularno-naukowej i literaturze faktu, niestety bez nowości;
2) "Książki. Magazyn literacki" - także dużo recenzji, krótkich aczkolwiek treściwych, z przewagą beletrystyki, niestety z zaporową ceną 14,50.
Wadą obu jest trudna dostępność, nabyć je można chyba tylko w empiku.

"Książki. Magazyn do czytania" przywitałam więc z entuzjazmem i czytałam z rosnącym zainteresowaniem. Uważam, że ten tytuł świetnie wpasowuje się w lukę wydawniczą. Znajdziemy tu wywiady z autorami, recenzje krótsze i dłuższe, eseje krytyczno-literackie, rankingi i "50 książek, które czyta świat". Jedne artykuły są lepsze ("Palę lektury" to hit numeru),inne gorsze, z pewnymi tezami można się zgodzić, z innymi polemizować, ale przeczytać naprawdę warto.

Trzy gwiazdki daję z ostrożności. Pożyjemy, poczytamy, zobaczymy czy i jak długo wydawcy uda się utrzymać wysoki poziom pisma.

2)...

235 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011 na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011 na półkach dodatkowych

Okładka książki Wielogłos o Zagładzie Omer Bartov, Anna Bikont, Agnieszka Dauksza, Piotr Filipkowski, Dorota Głowacka, Włodek Goldkorn, Irena Grudzińska-Gross, Hanka Grupińska, Jan Hartman, Jurgen Kaumkotter, Agnieszka Kłos, Maria Kobielska, Tomasz Kozak, Bartłomiej Krupa, Bartosz Kwieciński, Berel Lang, Andrzej Leder, Jacek Leociak, Tadeusz Lubelski, Piotr Macierzyński, Tadeusz Miczka, Jakub Muchowski, Jean-Luc Nancy, Jakub Nowakowski, Tadeusz Nyczek, Stanisław Obirek, Andrzej Paczkowski, Maria Anna Potocka, Anda Rottenberg, Zyta Rudzka, Stanisław Ruksza, Magdalena Saryusz-Wolska, Jadwiga Sawicka, Roma Sendyka, Ann Snitow, Olga Stanisławska, Krzysztof Szwajca, Halina Taborska, Olga Tokarczuk, Andrzej Turowski, Marian Turski, Zbigniew Warpechowski, Wojciech Wilczyk, Marcin Wilkowski, Krzysztof Wodiczko, Cezary Wodziński, Wojciech Załuski, praca zbiorowa
Okładka książki PL: Tożsamość wyobrażona Łukasz Baksik, Irena Grudzińska-Gross, Piotr Gruszczyński, Elżbieta Janicka, Bożena Keff, Joanna Roszak, Tadeusz Słobodzianek, Claudia Snochowska-Gonzalez, Joanna Tokarska-Bakir, Wojciech Wilczyk, Artur Żmijewski
Okładka książki Złote żniwa. Rzecz o tym, co się działo na obrzeżach zagłady Żydów Jan Tomasz Gross, Irena Grudzińska-Gross
Okładka książki Przebyta droga 1989-2009 Anders Åslund, Klaus Bachmann, Leszek Balcerowicz, Zygmunt Bauman, Teresa Kinga Bogucka, Andrzej Brzeziecki, Marek Aleksander Cichocki, Adam Daniel Rotfeld, Marek Edelman, Andrzej Friszke, Timothy Garton Ash, Dariusz Gawin, Irena Grudzińska-Gross, Bernard Guetta, Aleksander Hall, Pierre Hassner, Agnieszka Holland, Jarosław Hrycak, Jerzy Jedlicki, János Kis, Iwan Krastew, Marcin Król, Waldemar Kuczyński, Marcin Kula, Mark Leonard, Krzysztof Michalski, Adam Michnik, Wiktor Osiatyński, Andrzej Paczkowski, Marta Petrusewicz, Jan Rokita, Andrzej Rychard, Sławomir Sierakowski, Timothy Snyder, Paweł Śpiewak, Jerzy Szacki, Joanna Tokarska-Bakir, Barbara Toruńczyk, Adam Zagajewski, Jacek Żakowski, Józef Życiński

Listy z podróży Karel Čapek
Listy z podróży
Karel Čapek
Czy w czasach, w których świat mamy na wyciągnięcie ręki jesteśmy w stanie znaleźć w "Listach z podróży" Čapka coś dla siebie?  Na tym polega siła literatury, dobrej literatury, że nie traci ona na aktualności. Pisarz zabiera nas w podróż po Europie lat 20. i 30. XX w. Odwiedza Włochy, Hiszpanię, Wielką Brytanię, Holandię, Danię, Szwecję i Norwegię. Od tego czasu zmieniło się wiele. Wiele z miejsc, odwiedzonych przez pisarza straciło swój niepowtarzalny klimat, zatraciło magię. Podobnie jak obserwacje dotyczące społeczeństw - ich zachowania, ubioru, kultury. Niektóre ze wspomnień stały się lokalnym folklorem. Hiszpanki nie ubierają już mantyli, angielscy parlamentarzyści ściągnęli peruki a korrida chociaż nadal okrutna powoli odchodzi od krwawej spektakularności. Čapek jest uważnym obserwatorem, wydaje się, że ani na moment nie wychodzi ze swojej roli, nie zamyka oczu, tylko chłonie piękno odwiedzanych miejsc. Zadaje sobie nawet pytanie: "Czy nigdzie nie ma końca podróży i patrzenia?" Nic nie umknie jego uwadze. Ani zachwycająca sztuka, ani architektura, ani lokalne osobliwości ani piękno mijanego krajobrazu. Jego otwarta postawa wobec obcych kultur, postawa pełna nieustającego zdziwienia i zachwytu sprawia, że jego relacja staje się nie tylko sprawozdaniem z odwiedzanych miejsc, ale zapisem zdumień i emocji. Jako obywatel Europy Środkowej często porównuje swój kraj z odwiedzanymi. Ale to nie jest hymn pochwalny, Čapek opisuje również te elementy, które go zadziwiają i które mu nie odpowiadają. Autor często podkreśla, że najbardziej przyciąga go to co jest poza bedekrem, że lubi wędrować własnymi ścieżkami, odkrywać to, co często jest pomijane. Czytając relacje Čapka, widzimy jak zmienił się nie tylko świat, ale także turystyka. Bo podróż pisarza chociaż intensywna ma znamiona powolności. "Listy..." wzbogacone są uroczymi rysunkami Čapka, które w przeciwieństwie do fotografii także są dowodem na uważne obserwowanie świata przez pisarza. Przeł. P. Godlewski
Agnieszka - awatar Agnieszka
oceniła na72 lata temu
Książki i ludzie: Rozmowy Barbary N. Łopieńskiej Barbara Łopieńska
Książki i ludzie: Rozmowy Barbary N. Łopieńskiej
Barbara Łopieńska
Rozmowy o książkach, tych z dedykacjami i tych bez dedykacji, tych skazanych na zesłanie do piwnicy i tych z nocnego stolika, poezji i prozie, fascynacjach literackich i nawykach czytelniczych, ulubionych księgarniach i ulubionych kawiarniach, sporze o Manna i Prousta, także o tym, że „w pewnym wieku człowiek już wie, czego szuka - szuka potwierdzenia i pogłębienia swoich spostrzeżeń.” Książka wielu wzruszeń, nie tylko dlatego, że większość z rozmówców, również autorka, odeszła już z doczesności do wieczności, również dlatego, że bohaterowie nie gonią za wydawniczymi nowościami, cenią klasyków i ponadczasowe wartości. Paweł Hertz, 1918-2001, pisarz, tłumacz i wydawca, zachwala poufny dziennik Bretończyka: „Mam jeszcze pod ręką „Pamiętniki zza grobu” Chateaubrianda. Czytam sobie, po kilka rozdziałów, i za każdym razem jest to olśniewające.” Marian Brandys, 1912-1998, prozaik i reportażysta, autor spostrzeżenia „nie jest trudno odróżnić dobrą literaturę od złej, dużo trudniej jest odróżnić dobrą literaturę od pozornie dobrej” rozmowę kończy żartobliwym tonem: „Na grypę najlepszy jest Prus.” W rozmowie „Warsztat musi być czynny” Ryszard Kapuściński, 1932-2007, polski reportażysta publicysta i fotograf, autor uwielbianego przeze mnie zwrotu „szarża na szkatułę”, do odszukania w powieści „Cesarz”, podkreśla znaczenie literatury nasyconej głęboką refleksją. „Ważna na świecie literatura jest nasycona refleksją, rozważaniem, zamyśleniem. Bo na świecie są dwa typy czytelnika: czytelnik literatury masowej - przedłużenia serialu telewizyjnego, który jak nie może z przyczyn technicznych oglądać serialu, sięga po książkę - i czytelnik wysmakowany, wdzięczny, którego bawi refleksja nad światem.” Książka wydana w roku 1998.
Jeanne - awatar Jeanne
Klub filmowy David Gilmour
Klub filmowy
David Gilmour
David Gilmour, autor piętnastu książek, z których tylko jedna została przetłumaczona na język polski a jest nią przedstawiony Klub Filmowy (The Film Club). Książka ukazała się w serii "Bliżej siebie" wydawnictwa Dobra Literatura. Gilmour jest także laureatem Nagrody Generalnego Gubernatora w kategorii anglojęzyczna fikcja za rok 2005. Ponadto Gilmour jest dziennikarzem, krytykiem literackim oraz gospodarzem show: "Gilmour on the Arts", nadawanym w CBC, mający obecnie 68 lat (urodzony 22 grudnia 1949 roku). W książce "Klub filmowy" Gilmour przedstawia swoją historię oraz swojego syna Jessego, który w wieku 16 lat, chce porzucić szkołę. Ojciec daje mu szansę na dokonanie tego, jednak pod pewnymi warunkami: "0 narkotyków, 3 filmy tygodniowo". Filmy były wybierane przez Davida i mamy tu ogromny przekrój światowej filmografii. David nie wybiera tylko hitów, ale także kiczowate filmy czy też bardzo niszowe. Klub filmowy jest pretekstem do dyskusji o życiu, o marzeniach, o kobietach i wielu, wielu innych. Po pewnym czasie dorosły już Jesse zaczyna iść własną drogą i podejmuje decyzje, które zaskoczą także Davida. Jaka ona jest dowiecie się po lekturze "Klubu filmowego". Dla mnie książka była w zasadzie ciekawa. Najbardziej podobały mi się dyskusje o filmach. Dzięki tej książce można usłyszeć o wielu filmach, o których często się nie mówi na forum publicznym. Książka chwilami jest irytująca, tak samo jak irytujący chwilami są David I Jesse. Książkę czytałem przez 10 dni, w ciągu 5 posiedzeń, co daje 44 strony na posiedzenie oraz 22 strony na dzień. Nie jest to najlepszy wynik, ale także nie najgorszym. Ocena: 7/10 https://www.facebook.com/czytamnatronie
Czytam_Na_Tronie - awatar Czytam_Na_Tronie
Pod skórą. Tom 1. Autobiografia do roku 1949 Doris Lessing
Pod skórą. Tom 1. Autobiografia do roku 1949
Doris Lessing
Spoglądanie za siebie nie musi przypominać powtórnie przeżywanych snów z czasów młodości. To nie jest opowieść w której walka dobra ze złem trwa tylko po to, aby to pierwsze ostatecznie zwyciężyło. Dlatego lubię, kiedy o dochodzeniu do dojrzałości nie pisze się nonszalancko. Uchwycenie ducha czasów to wielka sztuka i nie każdemu udaje się wiernie odzwierciedlić zależności pomiędzy tym co prywatne a tym, co publicznie nas otaczając nadaje charakter epoki w której żyjemy. Początki życia Doris Lessing przypadają na lata II wojny światowej i okres ją poprzedzający. Oczywiście można by uważać, że angielska pisarka trafiła w tym wojennym piekle na wyjątkowo sprzyjające okoliczności, w końcu nie mieszkała w Europie ale w pozostającej z dala od zawieruchy południowej Afryce. Jednak to tylko pozory, bo kto tylko się dobrze wczuje w klimat opisywanych przez Lessing wydarzeń ten pozna, że rewolucję można mieć nie tylko wokół siebie ale też w swoim wiecznie poszukującym sercu. Zwierzenia noblistki wydały mi się próbą balansowania pomiędzy zuchwałością a intymnością. Tak wiele tu uczuciowej ekwilibrystyki na tle często krępującej prywatności, graniczącej wręcz z ekshibicjonizmem. Nie chcę nikogo oceniać, nie mam do tego prawa. Postępowanie i poglądy Doris Lessing w dużej mierze naznaczone były piętnem czasów w których przyszło jej żyć. Prawo. Zasady. To wszystko było tak krępujące, że aż się dziwię jej dużej wytrwałości. Wierzę, że dziewczyna z farmy zrobiła i tak wystarczająco dużo aby przełamać otaczające ją stereotypy a jej wkład w nauczanie rozpoznawania przez ludzi swoich uczuć jest niebagatelny. A jeśliby ktokolwiek miał coś przeciwko jej miłościom, to niech najpierw się zastanowi nad swoim życiem i nad tym, jak skomplikowane ono pisze scenariusze. W co wierzyła Doris Lessing? Zapewne w równość, nie da się tego ukryć zarówno w tej, jak i w pozostałych napisanych przez nią książkach. Motywem przewodnim tej autobiograficznej powieści niech więc zostaną równouprawnienie do spółki z egalitaryzmem. Oczywiście nie trzeba już tym samym wspominać o sprawiedliwości, którą Lessing nosiła głęboko w sercu. Ponieważ wydaje mi się, że jej działania tak często były nacechowane emocjonalnością, że to właśnie serce zaczęło rządzić rozumem. Nuda i bunt. Te dwa nierozłączne elementy życia stanowiły motory napędowe, kształtujące jej życiową postawę. Drugi bez tego pierwszego nie był możliwy. Dlatego też określiłbym historię młodej pisarki jako momentami romantyczny poemat z dużą dozą rewolucyjności. Droga do osiągnięcia pewności siebie kosztowała Doris Lessing wiele wyrzeczeń. Surowość czasów jej w tym nie pomagała a narzekanie nie było w jej stylu. Walczyła o wolny od rasizmu świat i myślę, że z upływem życia zaczęła w tym celu wykorzystywać swój cały pisarski potencjał. Były też chwile, kiedy wierząc w utopię obrała niewłaściwy z punktu widzenia naszych czasów kierunek. Historia jej to wybaczy. Zresztą moim zdaniem stanowiło to jedynie epizod długiego i poświęconego prawdzie życia. Czego mi będzie brakować po tej wyprawie na szlaki wewnętrznej przebudowy jednej z największych pisarek? Trawiastego weldu i afrykańskich przestrzeni, przycupniętej na skraju buszu wielkiej odwagi. Ponieważ Doris Lessing zawsze cechowała dyscyplina i umiejętność dystansowania się od otaczającej ją rzeczywistości.
czytający - awatar czytający

Cytaty z książki Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011