Gertruda i Klaudiusz

Okładka książki Gertruda i Klaudiusz autora John Updike, 8372559368
Okładka książki Gertruda i Klaudiusz
John Updike Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Biblioteczka Interesującej Prozy literatura piękna
Biblioteczka Interesującej Prozy
Gertrude and Claudius
2001-03-13
2001-03-13
Maciej Świerkocki

Kup Gertruda i Klaudiusz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gertruda i Klaudiusz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gertruda i Klaudiusz

Rewelacyjna. Ode mnie osiem gwiazdek.

Rewelacyjna. Ode mnie osiem gwiazdek.

Przy okazji recenzji ,,Gwałtownych pasji” wspominałam, że chciałabym poczytać retellingi sztuk Szekspira. Tym razem padło na powieść w całkiem innym klimacie, czyli ,,Gertrudę i Klaudiusza” Johna Updike’a.

Amerykański pisarz snuje swoją wersję wydarzeń, które doprowadziły do fabuły znanej z ,,Hamleta”. Śledzimy losy przyszłej królowej Gertrudy od dnia, gdy jako młodziutka dziewczyna zostaje zmuszona przez ojca do małżeństwa z surowym i wiecznie nieobecnym Horwendilem. Gertruda rozumie swoją rolę w społeczeństwie i wkrótce uczy się odnajdywać zadowolenie w małżeństwie, tolerować to, że mąż traktuje ją jak element domowego wyposażenia i okazjonalnie sypia z innymi kobietami. Jednak w głębi serca Gertruda marzy o głębokiej, namiętnej miłości znanej z legend i ballad.

Opowiedzenie znanej historii z perspektywy antagonisty oryginału jest chyba najpopularniejszym i najprostszym sposobem tworzenia retellingu. Jednak John Updike szybko wyprowadza nas z błędu, że będzie to schematyczna historia, gdzie dowiemy się, że Klaudiusz był tym dobrym bohaterem, a Hamlet i jego ojciec zasłużyli na karę. Przedstawiona przez niego opowieść jest niejednoznaczna i wielowymiarowa. Poznajemy motywacje naszego ,,złola” oraz niewiernej (w rozumowaniu Hamleta) matki i żony, dowiadujemy się, że zmarły król Danii wcale nie był idealny, ale jednocześnie nie jest to opowieść, gdzie dwoje nieskalanych kochanków walczy ze złym, narzuconym mężem. Klaudiusz kocha Gertrudę, ale jednocześnie pozostaje żądny władzy i z kompleksem starszego brata, szybko też okazuje się, że miłość między tytułowymi bohaterami wcale nie jest tak piękna i bez skazy, a Gertrudę zarówno z mężem, jak i kochankiem łączą mocno skomplikowane więzy. Postacie są bardzo ,,szare”, trudno tu jednoznacznie komuś kibicować, ale jednocześnie każdy ma swoją prawdę, którą próbuje przedstawić czytelnikowi. Tworzy to porywającą i zapadającą w pamięć opowieść, doprawioną bogatym tłem historycznym i dobrym researchem, gdyż autor sięgnął nie tylko do dramatu Szekspira, ale również wcześniejszych sag skandynawskich, które zainspirowały twórcę ,,Hamleta”.

Odnoszę jednak wrażenie, że tytuł jest to nieadekwatny, bo tym, co najciekawsze wcale nie jest relacja z Klaudiuszem (chociaż wątek miłości ludzi w dojrzałym jak na średniowiecze wieku wybrzmiewa oryginalnie),ale sama Gertruda, jej droga od niewinnej, wesołej panny do zmęczonej życiem wdowy. Poznajemy jej wszystkie myśli, uczucia, dzięki czemu jest całkowicie wiarygodną bohaterką, można ją polubić i jej współczuć, nawet jeśli daleko jej do w pełni pozytywnej postaci. Wrażenie robi wątek jej macierzyństwa, do którego Gertruda początkowo nie dojrzewa i przez to czuje się potem niespełniona w relacji z synem, ale przede wszystkim ukazanie jej jako kobiety w świecie mężczyzn. Gertruda akceptuje swoją rolę, toleruje wiele zachowań, które dzisiaj są niewyobrażalne, ale jednocześnie widzi błędy patriarchatu i coraz mocniej ubiera to w słowa… jednocześnie nadal nie będąc emancypantką i nie próbując zmieniać zastanego świata. Myślę, że ta powieść jest idealnym przykładem tego, że można przedstawiać jakieś słusznie minione zjawiska jako normalne dla ludzi z dawnych epok, ale bez idealizowania i romantyzowania ich. Tak naprawdę wady były dla mnie bardziej techniczne: nie do końca rozumiem decyzję autora, by na różnych etapach powieści (książka jest podzielona na trzy części) nazywać bohaterów innymi wersjami imion, a sceny zbliżeń zdecydowanie nie wpasowały się w moje poczucie estetyki.

,,Gertruda i Klaudiusz” to powieść zdecydowanie warta uwagi. Polecam fanom Szekspira.

,, Bez miłości wszyscy umieramy, a w najlepszym wypadku karłowaciejemy.”

Wracam po kilkunastu latach do Gertrudy i Klaudiusza i po raz drugi jestem pod wrażeniem. Odbiór jest oczywiście inny, dostrzegam nowe rzeczy, ale wciąż się zachwycam. Po pierwsze, pomysłem Updike’a na wykorzystanie wątków z Hamleta oraz wcześniejszych pism, z których czerpał sam Szekspir. Po drugie, historią tytułowych bohaterów doskonale wpisaną w ramy miłości dworskiej z jej oddaniem, wyrzeczeniami i namiętnościami. Swoją drogą obraz Edwarda Burne-Jonesa na okładce polskiego wydania bardzo dobrze oddaje atmosferę książki.

Updike bardzo dokładnie wczytał się w źródła i opisał wydarzenia poprzedzające Hamleta. Powieść kończy się przygotowaniami Klaudiusza do wygłoszenia mowy pojawiającej się w pierwszym akcie u Szekspira i jest to tylko jedna z wielu scen, których finał bądź sugestia pojawia się w dramacie. Pisarz również bohaterów dopasował do szekspirowskich wzorców: nieobecny młody książę przedstawiany jest jako rozkapryszony wieczny student, Poloniusz to stary cwaniak, z kolei królowa wydaje się stale czymś zaniepokojona. Tak staranne „wpisanie się” w Hamleta pozwala w rezultacie spojrzeć na rodzinę królewską z nowej perspektywy. Zaręczam, że po przyjrzeniu się relacjom panującym na duńskim dworze ocena głównych bohaterów nie będzie już tak jednoznaczna.

Updike wielokrotnie rozbierał związki damsko-męskie na czynniki pierwsze i tu jest podobnie, ale chyba po raz pierwszy dał mi się poznać jako feminista. Widać to głównie w prowadzeniu postaci Gertrudy – posłusznej, ale świadomej i niezadowolonej z podrzędnej roli kobiet wobec mężczyzn. Trzeba też mieć dużo zrozumienia dla słabej płci, żeby z takim znawstwem opisywać nie tylko stany emocjonalne bohaterki, ale i zawartość jej półki z kosmetykami, dziergany haft czy otrzymaną w prezencie suknię. W powieści królowa stała się wreszcie pełnowymiarową postacią, także dzięki interesującej interpretacji macierzyństwa – Gertruda jest bowiem matką niespełnioną, cierpiącą z powodu domniemanego odrzucenia przez syna. Nie sposób jej nie polubić, choć ma przecież i wady.

To wszystko razem wzięte sprawiło, że powieść Updike’a trafiła na listę moich ulubionych książek o miłości i najlepszych w jego dorobku. W Gertrudzie i Klaudiuszu nie pasowało mi jedno, a mianowicie nieliczenie się z wiekiem bohaterów – tytułowa para jest raczej zbyt dojrzała wiekiem na pewne ekscesy, zwłaszcza biorąc pod uwagę średniowieczne realia. Ale nic to, na drobiazgi można przymknąć oko, choć domyślam się, że autor celowo dodał kochankom wigoru.;)

102 użytkowników ma tytuł Gertruda i Klaudiusz na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Gertruda i Klaudiusz na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gertruda i Klaudiusz

Okładka książki Mistrzowie opowieści o morzu. Z głębin do brzegu Hans Christian Andersen, Alhierd Bacharewicz, Wolfgang Bauer, Lucia Berlin, Italo Calvino, Rimantas Černiauskas, Petros Charis, Chen Chuncheng, Thórdís Helgadóttir, Tove Jansson, Konstandinos Kawafis, Andrus Kivirähk, Mychajło Kociubynski, Yanick Lahens, Ursula K. Le Guin, Clarice Lispector, Luigi Malerba, Peter Mickwitz, Sharon Millar, Edo Popović, Mercè Rodoreda, Maria Elizabeth Rothmann, Judith Schalansky, Adania Shibli, William Somerset Maugham, Tomas Tranströmer, John Updike, Deborah Vogel
John Updike
Amerykański pisarz, autor powieści, opowiadań i wierszy, krytyk literacki,laureat nagrody Pulitzera.Tematem jego książek było zazwyczaj życie przedstawicieli amerykańskiej protestanckiej klasy średniej z małego miasteczka. W swoich tekstach często zajmował się seksem, wiarą, śmiercią i ich wzajemnymi powiązaniami.

Posłaniec L.P. Hartley
Posłaniec
L.P. Hartley
Posłaniec jest najbardziej znaną powieścią brytyjskiego autora i publicysty, Leslie Poles’a Hartley’a (1895 – 1972). Powieść została opublikowana w 1953 roku. Moje wydanie pochodzi z 1992 roku. Dwunastoletni Leo Colston spędza wakacje u kolegi ze szkoły. Kanikuła 1900 roku. Czas żniw i słodkiego lenistwa. Schyłek ery wiktoriańskiej. Olbrzymia posiadłość w Norfolk gości wiele osób z socjety, a kulminacją wakacyjnych spotkań ma być bal, na którym ogłoszone zostaną zaręczyny Marian Maudsley z lordem Triminghamem. Piękna Marian jest siostrą Marcusa, kolegi Leo. To początek dziwnej historii, w której interes dorosłych przedkładany jest nad odczucia dzieci. Marian i ubogi farmer, Ted Burgess nakłaniają Leo (najpierw prośbą, później szantażem emocjonalnym) do przesyłania wiadomości. Chłopiec czuje się coraz bardziej przypierany do muru, stając się zabawką w rękach dorosłych. Od razu po przeczytaniu obejrzałam (po raz kolejny po wielu latach) doskonały film z 1971 roku w reżyserii Josepha Loseya z Julie Christie i Alanem Batesem. Możecie kojarzyć, że ta sama para grała cztery lata wcześniej w ekranizacji Z dala od zgiełku. Dziecięce niewinne uczucia przeciwstawione są kłamstwom i nieszczerości świata dorosłych. Miłość poświęcona w imię statusu i pełnej kiesy. Gdyby historia Marian i Teda rozgrywała się w późniejszych czasach, ich miłość, być może przetrwałaby. Piękna książka, o której będę długo myślała i roztrząsała jej niuanse. Proza Hartleya z mroźnego Śląska przeniosła mnie do upalnego lata końca XIX wieku. Czułam na skórze słońce, słyszałam świerszcze, uczestniczyłam w meczu krykieta i strzelałam urodzinowymi petardami. I wiem, że wrócę tam znów. Będę przeżywała to, co bohaterowie, chociaż pewnie za każdym razem odrobinę inaczej.
Molly_Whelan - awatar Molly_Whelan
Farma John Updike
Farma
John Updike
Joey Robinson, konsultant reklamowy w firmie szkoleniowej na Manhatanie, ma za sobą rozwód z Joan, a także świeżo poślubioną drugą żonę. Peggy i jej nastoletniego syna chce przedstawić matce mieszkającej samotnie na rodzinnej farmie. Te trzy dni, jakie spędzą ze sobą, to delikatne balansowanie na granicy uczuć i zmysłów. To także walka dwóch kobiet o prawo do 'mężczyzny ich życia', ciąg wyznań, kłótni, wspomnień. Jestem oczarowana językiem pisarza, jego umiejętnością przykucia uwagi pozornie nieistotnymi zdarzeniami i opisami, przenikliwością obserwacji, psychologiczną głębią postaci. Bohaterowie Updike'a to ludzie żyjący w małym miasteczku, na przedmieściach, będący często na życiowym rozdrożu, w momencie kryzysu, popełniający błędy i miotający się. Zdradzają, rozwodzą się, zakochują się, odchodzą od kościoła lub do niego wracają, a wszystko to na tle zmieniających się czasów, obyczajowości, ważnych wydarzeń historycznych. Wszak Updike jest autorem m.in. cyklu o Eastwick. Wydane w 1984 roku "Czarownice z Eastwick" zyskały dużą sławę dzięki adaptacji filmowej George'a Millera z 1987 roku, z kreacjami Jacka Nicholsona i Michelle Pfeiffer. Jak napisał Czytelnik Czyniczny: "Doskonała, kameralna proza, smakołyk dla osób lubiących zagłębić się w postać; psychologiczna rozgrywka pomiędzy postaciami rozpisana jest mistrzowsko, a jednak opisy wewnętrznych dylematów, przeżyć i wspomnienia bohatera nie nużą i są zgrabnie przeplatane naturalnymi dialogami." Oprócz nagrody Pulitzera, Updike otrzymał on też m.in. nagrody National Book Critics Circle Award (1982 i 1990) i PEN/Faulkner Award (2004).
Melissa Tygrys - awatar Melissa Tygrys
32 współczesne opowiadania amerykańskie James Baldwin
32 współczesne opowiadania amerykańskie
James Baldwin Saul Bellow Philip Roth Joyce Carol Oates John Updike Arthur Miller Richard Yates Tennessee Williams Ralph Ellison Robert Penn Warren Walter Van Tilburg Clark John Cheever William Babington Maxwell William Carlos Williams Edmund Wilson Frederic Prokosch Daniel Fuchs William Goyen William Eastlake
32 współczesne opowiadania amerykańskie” to antologia wydana w 1973 roku przez wydawnictwo Iskry, pod redakcją i opracowaniem Krzysztofa Zarzeckiego, w tłumaczeniu Krystyny Tarnowskiej. Zbiór podzielony jest na dwa tomy i prezentuje szeroką gamę amerykańskiej literatury krótkiej formy z połowy XX wieku. Znajdziemy tu utwory takich autorów jak William Carlos Williams, James Baldwin, Saul Bellow, John Cheever czy Joyce Carol Oates, co czyni tę książkę prawdziwą mozaiką stylów i tematów. Zawartość i styl Zbiór otwiera się na różnorodność – od intymnych, niemal poetyckich obserwacji codzienności (np. „Farmerskie córki” Williamsa) po bardziej złożone, psychologiczne portrety ludzkich dramatów (jak w tekstach Rotha czy Updike’a). Opowiadania różnią się tonem i podejściem – niektóre są introspektywne, inne ironiczne czy wręcz groteskowe. Wspólnym mianownikiem wydaje się być dbałość o detal i umiejętność uchwycenia momentu, co jest charakterystyczne dla amerykańskiej tradycji literackiej tamtego okresu. Forma opowiadania, wymaga precyzji – każde zdanie musi coś wnosić, a w tym zbiorze autorzy w większości spełniają to kryterium. Mocne strony Jednym z najczęściej wymienianych atutów jest różnorodność głosów i perspektyw. Czytelnik ma szansę zetknąć się z autorami, którzy później stali się ikonami literatury, ale też z mniej znanymi nazwiskami, które zaskakują świeżością. Na szczególną uwagę zasługuje opowiadanie „Gęsi staw” Thomasa Williamsa, chwalone za swoją emocjonalną głębię i piękno. Zbiór pozwala też odkryć mniej oczywiste oblicza literatury amerykańskiej, wykraczając poza kanon najpopularniejszych nazwisk. Słabości Nie wszystkie teksty trzymają równie wysoki poziom – niektóre mogą wydawać się zbyt statyczne lub mniej zapadające w pamięć, co jest naturalne w tego typu antologiach. Część czytelników wskazuje, że znajomość kontekstu historyczno-kulturowego USA lat 50. i 60. pomaga w pełni docenić niektóre utwory, co może być barierą dla mniej obeznanych z tematem. Dodatkowo, współczesnemu odbiorcy tłumaczenie z 1973 roku może wydać się momentami nieco archaiczne. Podsumowanie „32 współczesne opowiadania amerykańskie” to wartościowa antologia, która oferuje przekrój przez bogactwo i różnorodność literatury USA. Nie jest to lektura lekka ani szczególnie przystępna dla każdego, ale dla tych, którzy cenią zwięzłość i głębię krótkiej formy, może być prawdziwą perełką. Warto sięgnąć po nią z ciekawością i otwartością na niespodzianki – niektóre z tych tekstów zostają w głowie na długo. Polecam szczególnie fanom Cheevera czy Baldwina, a także tym, którzy chcą lepiej zrozumieć ewolucję amerykańskiego opowiadania.
Persefona - awatar Persefona
oceniła na71 rok temu