Wicekról Ouidah

- 2007-01-01
- 2007-01-01
- Paweł Lipszyc
- Afryka handlarz niewolników przyjaźń
Na początku XIX - wieku ubogi Brazylijczyk Francisco Manoel da Silva popłynął do Dahomeju z zamiarem zbicia majątku na handlu niewolnikami. Uzbrojony wyłącznie w niezłomną wolę, doszedł w Ouidah do bogactwa i zaprzyjaźnił się z szalonym, chimerycznym królem. Przyjaźń ta była najeżona niebezpieczeństwami, a da Sliva, choć o tym marzył, nigdy nie zdołał powrócić triumfalnie do Brazylii. Stał się założycielem niezwykłej dynastii. Rzesza Mulatów noszących nazwisko da Silva sprawiła, że ponad sto lat później głowa rodu jest nadal otaczana czcią na przyczółku Brazylii w Afryce...
Książka? Dziwna. Gęsta. Duszna. Afrykańska a i Latynoska też. Współczesna a i historyczna. Czarna i biała. Cóż jesteśmy wszyscy warci..., wszystko i tak ostatecznie przeminie. Pozostanie jakiś stół, obraz, pęknięta filiżanka, strzępy opowieść i potomkowie. Obcy nieobcy. Obcy. Znów zbiera się na deszcz. Warto.
Pokaż mimo toOpowieść o życiu tajemniczego Francisca Manoela da Silvy zawarta została w dosyć krótkiej jak na tak burzliwe dzieje książeczce. Autor zamiast pisać opasłą epopeję, w szybkim, wręcz reportażowym tempie opowiada historię brazylijskiego handlarza niewolników, który większość życia spędził w Afryce, zmagając się z przeciwnościami losu, powstając i upadając. Dorobił się bogactwa, spłodził mnóstwo dzieci, ale mimo wszystko pozostał więźniem Afryki. Jego losy w przybliżeniu przedstawia film Herzoga "Cobra Verde".
Opowieść o życiu tajemniczego Francisca Manoela da Silvy zawarta została w dosyć krótkiej jak na tak burzliwe dzieje książeczce. Autor zamiast pisać opasłą epopeję, w szybkim, wręcz reportażowym tempie opowiada historię brazylijskiego handlarza niewolników, który większość życia spędził w Afryce, zmagając się z przeciwnościami losu, powstając i upadając. Dorobił się...
więcej Pokaż mimo toNastrój.
Ale ten nastrój!
Nastrój.
Pokaż mimo toDlatego tak się czyta. Scena za sceną, bezsilność i upór, namiętności, które można wchłaniać. Zapachy, z tych każących odwrócić głowę, widoki, z tych zmuszających do dreszczu obrzydzenia.
Ale ten nastrój!
nic nowego
jeśli nie używa się mózgu we właściwy sposób, konsekwencje wyborów są proste- dziedziczone nieszczęście. wystarczy mi pomyśleć o głupotach zazdrości o przedmioty i pretensjach których rodzice nieświadomie uczą swoje dzieci.
plus Brazylia plus Afryka dwie zagadki
nic nowego
więcej Pokaż mimo tohandlarz niewolników MUSI być skończonym burakiem; to warunek konieczny. wystarczy mi pomyśleć o sytuacji kiedy jeden nie płaci drugiemu za wykonaną pracę; nóż mi się w kieszeni otwiera a tutaj ta skala trochę inna jest.
Na początku był film Herzoga z niezapomnianym Kinskim. Dobra, choć niskobudżetowa ekranizacja opierała swą siłę na ciekawej historii, do tego autentycznej. Tak odkryłem Bruce'a Chatwina i jego charakterystyczne opowieści, rozgrywające się gdzieś na drugim końcu końcu świata, w krainach które przeciętnemu Kowalskiemu kojarzą się tylko z Tonym Halikiem, Mandelą bądź rytualną kastracją krokodyli.
Książka o nieprawdopodobnej wręcz odysei szalenie ambitnego młodzieńca, który początkiem XIX wieku wyrywa się z biedy, w której tkwi od pokoleń jego rodzina gdzieś w Ameryce Łacińskiej. Z czasem młodzieniec stanie się krezusem handlującym niewolnikami gdzieś u wybrzeży Beninu. Tytułowym wicekrólem Quidah.
Wielkość tej niesamowicie krótkiej książki (może 150 str.) leży dla mnie w charakterystycznym dla Chatwina, nieco beznamiętnym i trącącym nostalgią uchwyceniu postaci, która podjęła walkę z losem, skazaną zresztą na porażkę. W ekranizacji Herzoga widzimy głównego bohatera, który mając świadomość poniesionej klęski próbuje spuścić na morze łódź i spróbować jeszcze raz, gdzieś indziej, w jakimś innym odludziu zacząć od nowa. Jego starania skutecznie torpedują wezbrane fale oceanu, którym nawet frustracja Kinskiego nie była w stanie dać rady.
Reasumując - bardzo ciekawa lektura i świetne wprowadzenie do twórczości Chatwina. Powinno się szczególnie spodobać tym, którzy czytali kiedyś Kapuścińskiego, ale nie na siłę, bo w szkole kazali...
więcej Pokaż mimo toWiem, że to kawałek historii i kawałek Afryki. Ale nie dam rady jej doczytać do końca. Pomimo najszczerszych chęci. Dobrnęłam niemal do połowy i już ta połowa może być niezłą pożywką dla złych snów.
Pokaż mimo toNie tak dobre, jak "Co ja tu robię?" i "W Patagonii", ale czyta się nieźle. Co więcej - jest to niemal gotowy scenariusz "Cobra Verde" (dla Herzoga i Kinsky'ego). Analiza ludzkiej namiętności - bardzo gorzka i druzgocząca. Nikodem Dyzma w pełni sił w Beninie. Co więcej - III świat, jak w opigułce, pokazany w całej swej niemożności i nieusuwalnej skłonności do entropii. A na to wszystko nakłada się wyrafinowana konstrukcja fabularna.
Nie tak dobre, jak "Co ja tu robię?" i "W Patagonii", ale czyta się nieźle. Co więcej - jest to niemal gotowy scenariusz "Cobra Verde" (dla Herzoga i Kinsky'ego). Analiza ludzkiej namiętności - bardzo gorzka i druzgocząca. Nikodem Dyzma w pełni sił w Beninie. Co więcej - III świat, jak w opigułce, pokazany w całej swej niemożności i nieusuwalnej skłonności do entropii. A na...
więcej Pokaż mimo toLapidarność Chatwina jest jak precyzyjny strzał snajpera. Trafia w samo serce i zostawia krwawy ślad.
'
Pokaż mimo toTrochę jakbym czytała Kapuścińskiego ...
Trochę jakbym czytała Kapuścińskiego ...