Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami

- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Otwarte
- Data wydania:
- 2020-10-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-10-28
- Liczba stron:
- 264
- Czas czytania
- 4 godz. 24 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381350679
- Tłumacz:
- Aleksandra Żak
- Tagi:
- kuchnia polska kuchnia wegetariańska kulinaria przepisy kulinarne wegetarianizm
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie.
Odkryj ich nieprawdopodobny smak.
Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia.
Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna.
Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany.
Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy…
Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
OPINIE i DYSKUSJE
Miód i masełko dla żołądka (przepisy) i serduszka (ich opisy i piękne historie).
Miód i masełko dla żołądka (przepisy) i serduszka (ich opisy i piękne historie).
Pokaż mimo toKsiążkę kupiłam po miesiącach śledzenia bloga i mediów społecznościowych autora. Ze zdziwieniem stwierdziłam, że wszystkie interesujące mnie przepisy są mi znane, z bloga - to pierwsze rozczarowanie. Drugie - że niekoniecznie wychodzą. Wypróbowałam kilka, ale albo połączenie smaków choć intrygujące było zwyczajnie nietrafione, albo przepis nie wychodził. Wstyd było częstować potrawą innych. Trzecie rozczarowanie to wydanie. Papier matowy, okładka jasna, a więc szybko się brudzą. Ładnie wygląda na półce, ale w kuchni, gdzie coś chlapnie, czy ubrudzi całkowicie niepraktyczne. Nie polecam, czuję się oszukana przez promocję tej książki. Aha, bloga i mediów społecznych autora już nie śledzę.
Książkę kupiłam po miesiącach śledzenia bloga i mediów społecznościowych autora. Ze zdziwieniem stwierdziłam, że wszystkie interesujące mnie przepisy są mi znane, z bloga - to pierwsze rozczarowanie. Drugie - że niekoniecznie wychodzą. Wypróbowałam kilka, ale albo połączenie smaków choć intrygujące było zwyczajnie nietrafione, albo przepis nie wychodził. Wstyd było...
więcej Pokaż mimo toJestem bardzo nieobiektywna, bo uwielbiam Michała za jego osobowość i podejście do jedzenia (mnie samej bardzo bliskie).
Jego książka mnie oczarowała równie mocno jak jej autor. Mam wrażenie, że ona nie ma wad. Jest wydana przepięknie! Czyta się ją znakomicie, bo autor opatrzył ją osobistym wstępem, a każdy przepis jakaś anegdotką czy kilkoma słowami od siebie. Czuć w tym wszystkim bardzo dużą miłość do jedzenia, które dla autora stanowi sposób okazywania uczuć i troski swoim najbliższym.
Co ważne, przepisy typowe dla naszej kuchni (również regionalnych) zostały niejako udoskonalone, podkręcone, nabrały pazura. Uwielbiam takie eksperymenty w kuchni, bo wtedy nigdy nie jest nudno. Zdjęcia potraw wręcz do nas krzyczą, wszystko jest tak piękne, tak apetyczne, że ma się ochotę od razu zakasac rękawy i biec do kuchni. To potrawy niby proste, niby nam wszystkie znane, ale z twistem. Ja jestem absolutnie oczarowana i zakochana w tych smakach.
Jedyny minus to wydanie tej książki. Okładka jest przepiękna, bardzo symboliczna, ale zupełnie niepraktyczna. Jej tekstura przypomina w dotyku papier i, niestety, jeśli często się po nią sięga, to okładkła się niszczy, przedziera. Polecam zatem oprawić ją sobie choćby w papier do pieczenia, bo szkoda, żeby takie cudo uległo zniszczeniu kompletnie. A gwarantuję - jak raz się zacznie gotować z Rozkosznym, to później nie sposób przestać.
Polecam serdecznie, to chyba moja ulubiona (do kompletu z blogiem) książka kucharska obecnie.
Jestem bardzo nieobiektywna, bo uwielbiam Michała za jego osobowość i podejście do jedzenia (mnie samej bardzo bliskie).
więcej Pokaż mimo toJego książka mnie oczarowała równie mocno jak jej autor. Mam wrażenie, że ona nie ma wad. Jest wydana przepięknie! Czyta się ją znakomicie, bo autor opatrzył ją osobistym wstępem, a każdy przepis jakaś anegdotką czy kilkoma słowami od siebie. Czuć w tym...
Rewelacyjna. Pięknie wydana, z wstążeczką (dla mnie to ważne). Pełne uroku i ciepła wstępy autora, dokładnie i jasno rozpisane przepisy oraz wykonanie jak i składni (podane w objętościach i wagowo). Dużo klasyków, ale z pazurem. Powszechnie dostępne składniki, dużo nababiału, glutenu i jajek, ale też warzyw, owoców i kasz. Świetna baza przepisów na cały rok bez mięsa.
Rewelacyjna. Pięknie wydana, z wstążeczką (dla mnie to ważne). Pełne uroku i ciepła wstępy autora, dokładnie i jasno rozpisane przepisy oraz wykonanie jak i składni (podane w objętościach i wagowo). Dużo klasyków, ale z pazurem. Powszechnie dostępne składniki, dużo nababiału, glutenu i jajek, ale też warzyw, owoców i kasz. Świetna baza przepisów na cały rok bez mięsa.
Pokaż mimo toKsiążka pięknie wydana, przepisy jasno wytłumaczone. Świetna, polecam!
Książka pięknie wydana, przepisy jasno wytłumaczone. Świetna, polecam!
Pokaż mimo toJedna z lepszych książek kucharskich jakie kupiłem w 2020 roku.
Otwieram książkę i chcę gotować - teraz, natychmiast!!
Świetna szata graficzna i zdjęcia powodują dodatkowy ślinotok.
Każdy przepis jest osobną ucztą, każdy jest dostępny do zrobienia od ręki i każdy smakuje fenomenalnie. Bez przegięć i udziwnień. Po naszemu, ze smakiem i w dodatku bez mięsa, a posmakuje też typowym mięsożercą.
Młody autor fenomenalnie radzi sobie w kuchni.
Osobiście polecam też jego bloga. Jego szarlotka na palonym maśle to mój numer jeden.
UWIELBIAM!
Jedna z lepszych książek kucharskich jakie kupiłem w 2020 roku.
więcej Pokaż mimo toOtwieram książkę i chcę gotować - teraz, natychmiast!!
Świetna szata graficzna i zdjęcia powodują dodatkowy ślinotok.
Każdy przepis jest osobną ucztą, każdy jest dostępny do zrobienia od ręki i każdy smakuje fenomenalnie. Bez przegięć i udziwnień. Po naszemu, ze smakiem i w dodatku bez mięsa, a posmakuje też...
Sceptycznie podszedłem do książki kucharskiej o polskiej, wegetariańskiej kuchni. Jednakże zaciekawiła mnie historia powstania tej książki więc zaryzykowałem, co mi tam.
Mam w zwyczaju zaznaczać strony z przepisami, które chciałbym wypróbować, więc w trakcie czytania tak też robiłem. Nie spodziewałem się jednak, że zaznaczę co drugi przepis.
Typowo polskie, podkręcone nietypowymi połączeniami smaki, piękne ilustracje i kawałek słowa przed każdym przepisem powoduje, że książkę „zjada się” w niesamowitym tępie. Książka już zdążyła zagościć w kuchni. Polecam!
Sceptycznie podszedłem do książki kucharskiej o polskiej, wegetariańskiej kuchni. Jednakże zaciekawiła mnie historia powstania tej książki więc zaryzykowałem, co mi tam.
więcej Pokaż mimo toMam w zwyczaju zaznaczać strony z przepisami, które chciałbym wypróbować, więc w trakcie czytania tak też robiłem. Nie spodziewałem się jednak, że zaznaczę co drugi przepis.
Typowo polskie, podkręcone...