Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Otwarte
- 2020-10-28
- 2020-10-28
- Aleksandra Żak
- kuchnia polska kuchnia wegetariańska kulinaria przepisy kulinarne wegetarianizm
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie.
Odkryj ich nieprawdopodobny smak.
Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia.
Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna.
Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany.
Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy…
Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
Michał Korkosz wybrał co ciekawsze, tradycyjne, ale bezmięsne polskie dania i „dodał im pazura”, nieco modyfikując i lekko unowocześniając przepis. Jak sam pisze, jedzenie wspaniałych potraw to nie tylko uczta dla ciała, ale i dla ducha, a ja w pełni się z nim zgadzam. Książka powstała po coś, to nie tylko zbiór przepisów. To przypomnienie, a dla niektórych osób, np. obcokrajowców, wręcz zaprezentowanie tradycyjnych polskich potraw w sytuacji, gdy są one jakby spychane na dalszy plan wobec zainteresowania innymi kuchniami świata. To smaki, jakie chyba każdy zna z dzieciństwa i dodanie im trochę nowego życia. Autor wygrał we wszystkich kategoriach amerykański konkurs na najlepszego bloga kulinarnego i na zamówienie amerykańskiego wydawnictwa wydał tam książkę kulinarną. „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” to właśnie polska wersja tej książki.
całość
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepisy takie podstawowe.
Nic mnie nie zachwyciło.
Przepisy takie podstawowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic mnie nie zachwyciło.
Jak na książkę z przepisami OK. Tylko że to niewiele więcej niż książka z przepisami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię czytać pięknie zilustrowane książki kucharskie. Często czerpie z nich inspiracje. Od dawna znam bloga rozkoszne.pl, a przeczytanie papierowego wydania pozwoliła poznać jeszcze inna odsłonę Michała. Inspirujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie oceniam, bo nie wiem, na ile ocenić. Ponieważ nic z niej nie ugotowałam. Przejrzałam i zwróciłam do biblioteki. Autor był mi nieznany, zajrzałam na instagram (gdzie zgromadził zaskakująco wielu fanów) i szybko uciekłam - nie moja bajka. Przepisy hmm... powiedziałabym, że wydając książkę na rynek amerykański, "Rozkoszny" (obleśna ksywa btw) wychodził z siebie, żeby podrasować klasyczne polskie dania...
Ładne apetyczne zdjęcia, ale jakoś nie zachęcił mnie do przetestowania. Może przez te krytykowane przez innych recenzentów nudne opowieści o babci i przechwałki, jak to on bosko gotował od niemowlęctwa i zupełnie przypadkowo wygrał jakiś bliżej mi nieznany a prestiżowy konkurs. Tja.
Polecam fanom Rozkosznego, innym niekoniecznie.
Nie oceniam, bo nie wiem, na ile ocenić. Ponieważ nic z niej nie ugotowałam. Przejrzałam i zwróciłam do biblioteki. Autor był mi nieznany, zajrzałam na instagram (gdzie zgromadził zaskakująco wielu fanów) i szybko uciekłam - nie moja bajka. Przepisy hmm... powiedziałabym, że wydając książkę na rynek amerykański, "Rozkoszny" (obleśna ksywa btw) wychodził z siebie, żeby...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPięknie wydana książka. Gruba okładka ze złoceniami, wspaniałe ilustracje. Przemyślenia autora i wspomnienia z rodzinnego domu, przewijające się przez całą książkę, nadają tej pozycji niezwykle osobisty wydźwięk.
Niektóre potrawy już znałam, ale dodatek choćby skórki z cytryny był w nich powiewem świeżości. Nawet zwykła jajecznica, smażona nie na po prostu rozgrzanym maśle a na palonym, była dla mnie odkryciem. To wszystko są drobne rzeczy, bo całym sekretem tej książki jest właśnie to, że te przepisy są dopracowane w szczegółach. Są tu też dania, o których istnieniu nie miałam wcześniej pojęcia, jak zupa krem z kiszonej kapusty, albo zupa migdałowa.
Mogę polecić tę książkę wszystkim, ale zwłaszcza tym, którzy chcą ograniczyć ilość mięsa w diecie, ale wegetariańska kuchnia kojarzy im się z sałatą posypaną natką pietruszki. Słowo ‘uczta’ w tytule jest naprawdę adekwatne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektóre potrawy już znałam, ale dodatek choćby skórki z cytryny był w nich powiewem świeżości. Nawet zwykła jajecznica, smażona nie na po prostu rozgrzanym maśle...
Książka pięknie wydana, z naprawdę zjawiskowymi zdjęciami- i to chyba na tyle. Kilka przepisów jest raczej na siłę- Przepis na kanapki, czy jajecznicę chyba nie do końca przystoi tak nagradzanej książce, jak o niej się mówi. Opisy potraw choć napisane lekko, wszystkie niemal na jedno kopyto- smak lata, babcia, dzieciństwo. Nie znam autora bardzo dobrze, jednak z opisu na koniec książki wynika, że lubi masło. Mimo wszystko jego ilość w książce może przyprawiać czytelników o mdłości, a autora przyprawić o rychłą wizytę u kardiologa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj, zglodniejesz podczas lektury…
Oj, zglodniejesz podczas lektury…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDopiero po przeczytaniu tytułu książki zdałam sobie sprawę, że Rozkoszny tworzy wegetariańskie przepisy. Zarówno jego blog jak i instagram inspiruje na co dzień w kuchni. W daniach nie brakuje mięsa, jest idealną opcją dla osób, które chcą ograniczyć jego spożywanie, natomiast nie chcą rezygnować z pozostałych produktów odzwierzęcych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiód i masełko dla żołądka (przepisy) i serduszka (ich opisy i piękne historie).