Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami

- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Otwarte
- Data wydania:
- 2020-10-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-10-28
- Liczba stron:
- 264
- Czas czytania
- 4 godz. 24 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381350679
- Tłumacz:
- Aleksandra Żak
- Tagi:
- kuchnia polska kuchnia wegetariańska kulinaria przepisy kulinarne wegetarianizm
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie.
Odkryj ich nieprawdopodobny smak.
Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia.
Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna.
Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania. Znajdziesz tu przepis na pyszne gołąbki, które zawsze wychodzą. I na kiszone rzodkiewki ożenione z gruszką w lekkiej sałatce ziemniaczanej. Będziesz korzystać ze znanych składników, ale odkryjesz ich nowe zastosowania, które cię zachwycą – na samo wspomnienie o paście z korzenia pietruszki i orzechów włoskich będziesz się oblizywał, a dzięki nieoczywistej kajmakowej owsiance na kwaśnej śmietanie cały dzień będzie udany.
Znajdziesz tu dopieszczone przepisy, które nie będą dla ciebie wyzwaniem i spowodują, że w twoim życiu pojawi się więcej przyjemności. Aromatyczne śniadania zwabią cię rano do kuchni – nawet jeśli jesteś największym śpiochem. Obiady spowodują, że się uśmiechniesz (tak działa połączenie szparagów, cydru i koziego sera). Wieczory wypełnią ci cynamon, migdały i słodka róża. A karpatka z cytrynowo-waniliowym kremem i chrupiącą maślaną skorupką przyśni ci się w nocy…
Rozpieszczaj siebie. Gotuj z rodziną. Ucztuj z przyjaciółmi.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 184
- 67
- 33
- 12
- 8
- 7
- 6
- 5
- 4
- 3
OPINIE i DYSKUSJE
Lubię czytać pięknie zilustrowane książki kucharskie. Często czerpie z nich inspiracje. Od dawna znam bloga rozkoszne.pl, a przeczytanie papierowego wydania pozwoliła poznać jeszcze inna odsłonę Michała. Inspirujące.
Lubię czytać pięknie zilustrowane książki kucharskie. Często czerpie z nich inspiracje. Od dawna znam bloga rozkoszne.pl, a przeczytanie papierowego wydania pozwoliła poznać jeszcze inna odsłonę Michała. Inspirujące.
Pokaż mimo toNie oceniam, bo nie wiem, na ile ocenić. Ponieważ nic z niej nie ugotowałam. Przejrzałam i zwróciłam do biblioteki. Autor był mi nieznany, zajrzałam na instagram (gdzie zgromadził zaskakująco wielu fanów) i szybko uciekłam - nie moja bajka. Przepisy hmm... powiedziałabym, że wydając książkę na rynek amerykański, "Rozkoszny" (obleśna ksywa btw) wychodził z siebie, żeby podrasować klasyczne polskie dania...
Ładne apetyczne zdjęcia, ale jakoś nie zachęcił mnie do przetestowania. Może przez te krytykowane przez innych recenzentów nudne opowieści o babci i przechwałki, jak to on bosko gotował od niemowlęctwa i zupełnie przypadkowo wygrał jakiś bliżej mi nieznany a prestiżowy konkurs. Tja.
Polecam fanom Rozkosznego, innym niekoniecznie.
Nie oceniam, bo nie wiem, na ile ocenić. Ponieważ nic z niej nie ugotowałam. Przejrzałam i zwróciłam do biblioteki. Autor był mi nieznany, zajrzałam na instagram (gdzie zgromadził zaskakująco wielu fanów) i szybko uciekłam - nie moja bajka. Przepisy hmm... powiedziałabym, że wydając książkę na rynek amerykański, "Rozkoszny" (obleśna ksywa btw) wychodził z siebie, żeby...
więcej Pokaż mimo toPięknie wydana książka. Gruba okładka ze złoceniami, wspaniałe ilustracje. Przemyślenia autora i wspomnienia z rodzinnego domu, przewijające się przez całą książkę, nadają tej pozycji niezwykle osobisty wydźwięk.
Niektóre potrawy już znałam, ale dodatek choćby skórki z cytryny był w nich powiewem świeżości. Nawet zwykła jajecznica, smażona nie na po prostu rozgrzanym maśle a na palonym, była dla mnie odkryciem. To wszystko są drobne rzeczy, bo całym sekretem tej książki jest właśnie to, że te przepisy są dopracowane w szczegółach. Są tu też dania, o których istnieniu nie miałam wcześniej pojęcia, jak zupa krem z kiszonej kapusty, albo zupa migdałowa.
Mogę polecić tę książkę wszystkim, ale zwłaszcza tym, którzy chcą ograniczyć ilość mięsa w diecie, ale wegetariańska kuchnia kojarzy im się z sałatą posypaną natką pietruszki. Słowo ‘uczta’ w tytule jest naprawdę adekwatne.
Pięknie wydana książka. Gruba okładka ze złoceniami, wspaniałe ilustracje. Przemyślenia autora i wspomnienia z rodzinnego domu, przewijające się przez całą książkę, nadają tej pozycji niezwykle osobisty wydźwięk.
więcej Pokaż mimo toNiektóre potrawy już znałam, ale dodatek choćby skórki z cytryny był w nich powiewem świeżości. Nawet zwykła jajecznica, smażona nie na po prostu rozgrzanym maśle...
Książka pięknie wydana, z naprawdę zjawiskowymi zdjęciami- i to chyba na tyle. Kilka przepisów jest raczej na siłę- Przepis na kanapki, czy jajecznicę chyba nie do końca przystoi tak nagradzanej książce, jak o niej się mówi. Opisy potraw choć napisane lekko, wszystkie niemal na jedno kopyto- smak lata, babcia, dzieciństwo. Nie znam autora bardzo dobrze, jednak z opisu na koniec książki wynika, że lubi masło. Mimo wszystko jego ilość w książce może przyprawiać czytelników o mdłości, a autora przyprawić o rychłą wizytę u kardiologa.
Książka pięknie wydana, z naprawdę zjawiskowymi zdjęciami- i to chyba na tyle. Kilka przepisów jest raczej na siłę- Przepis na kanapki, czy jajecznicę chyba nie do końca przystoi tak nagradzanej książce, jak o niej się mówi. Opisy potraw choć napisane lekko, wszystkie niemal na jedno kopyto- smak lata, babcia, dzieciństwo. Nie znam autora bardzo dobrze, jednak z opisu na...
więcej Pokaż mimo toOj, zglodniejesz podczas lektury…
Oj, zglodniejesz podczas lektury…
Pokaż mimo toDopiero po przeczytaniu tytułu książki zdałam sobie sprawę, że Rozkoszny tworzy wegetariańskie przepisy. Zarówno jego blog jak i instagram inspiruje na co dzień w kuchni. W daniach nie brakuje mięsa, jest idealną opcją dla osób, które chcą ograniczyć jego spożywanie, natomiast nie chcą rezygnować z pozostałych produktów odzwierzęcych.
Dopiero po przeczytaniu tytułu książki zdałam sobie sprawę, że Rozkoszny tworzy wegetariańskie przepisy. Zarówno jego blog jak i instagram inspiruje na co dzień w kuchni. W daniach nie brakuje mięsa, jest idealną opcją dla osób, które chcą ograniczyć jego spożywanie, natomiast nie chcą rezygnować z pozostałych produktów odzwierzęcych.
Pokaż mimo toMiód i masełko dla żołądka (przepisy) i serduszka (ich opisy i piękne historie).
Miód i masełko dla żołądka (przepisy) i serduszka (ich opisy i piękne historie).
Pokaż mimo toJestem bardzo nieobiektywna, bo uwielbiam Michała za jego osobowość i podejście do jedzenia (mnie samej bardzo bliskie).
Jego książka mnie oczarowała równie mocno jak jej autor. Mam wrażenie, że ona nie ma wad. Jest wydana przepięknie! Czyta się ją znakomicie, bo autor opatrzył ją osobistym wstępem, a każdy przepis jakaś anegdotką czy kilkoma słowami od siebie. Czuć w tym wszystkim bardzo dużą miłość do jedzenia, które dla autora stanowi sposób okazywania uczuć i troski swoim najbliższym.
Co ważne, przepisy typowe dla naszej kuchni (również regionalnych) zostały niejako udoskonalone, podkręcone, nabrały pazura. Uwielbiam takie eksperymenty w kuchni, bo wtedy nigdy nie jest nudno. Zdjęcia potraw wręcz do nas krzyczą, wszystko jest tak piękne, tak apetyczne, że ma się ochotę od razu zakasac rękawy i biec do kuchni. To potrawy niby proste, niby nam wszystkie znane, ale z twistem. Ja jestem absolutnie oczarowana i zakochana w tych smakach.
Jedyny minus to wydanie tej książki. Okładka jest przepiękna, bardzo symboliczna, ale zupełnie niepraktyczna. Jej tekstura przypomina w dotyku papier i, niestety, jeśli często się po nią sięga, to okładkła się niszczy, przedziera. Polecam zatem oprawić ją sobie choćby w papier do pieczenia, bo szkoda, żeby takie cudo uległo zniszczeniu kompletnie. A gwarantuję - jak raz się zacznie gotować z Rozkosznym, to później nie sposób przestać.
Polecam serdecznie, to chyba moja ulubiona (do kompletu z blogiem) książka kucharska obecnie.
Jestem bardzo nieobiektywna, bo uwielbiam Michała za jego osobowość i podejście do jedzenia (mnie samej bardzo bliskie).
więcej Pokaż mimo toJego książka mnie oczarowała równie mocno jak jej autor. Mam wrażenie, że ona nie ma wad. Jest wydana przepięknie! Czyta się ją znakomicie, bo autor opatrzył ją osobistym wstępem, a każdy przepis jakaś anegdotką czy kilkoma słowami od siebie. Czuć w tym...
Rewelacyjna. Pięknie wydana, z wstążeczką (dla mnie to ważne). Pełne uroku i ciepła wstępy autora, dokładnie i jasno rozpisane przepisy oraz wykonanie jak i składni (podane w objętościach i wagowo). Dużo klasyków, ale z pazurem. Powszechnie dostępne składniki, dużo nababiału, glutenu i jajek, ale też warzyw, owoców i kasz. Świetna baza przepisów na cały rok bez mięsa.
Rewelacyjna. Pięknie wydana, z wstążeczką (dla mnie to ważne). Pełne uroku i ciepła wstępy autora, dokładnie i jasno rozpisane przepisy oraz wykonanie jak i składni (podane w objętościach i wagowo). Dużo klasyków, ale z pazurem. Powszechnie dostępne składniki, dużo nababiału, glutenu i jajek, ale też warzyw, owoców i kasz. Świetna baza przepisów na cały rok bez mięsa.
Pokaż mimo toKsiążka pięknie wydana, przepisy jasno wytłumaczone. Świetna, polecam!
Książka pięknie wydana, przepisy jasno wytłumaczone. Świetna, polecam!
Pokaż mimo to