Czekolada. Łatwe i pyszne przepisy krok po kroku
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Parragon
- Data wydania:
- 2005-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2005-01-01
- Liczba stron:
- 255
- Czas czytania
- 4 godz. 15 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9781445436432
- Tłumacz:
- Danuta Dowjat
- Tagi:
- czekolada cukiernictwo przepisy wypieki
"Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasnuwa mgiełka rozkoszy.Kakaowiec, Theobroma cacao, pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany poprzez Majów, którzy z powodzeniem handlowali jego owocami i choćby wykorzystywali jako środek płatniczy. (...)W XVII wieku kakao podbiło całą Europę. Jego czarowi pierwsza uległa Francja, potem Holandia, kiedy w Amsterdamie rozwinął się handel kakao, którym do tej pory zajmowały się wyłącznie porty hiszpańskie. Wkrótce kakao zawędrowało do Niemiec, na północ do Skandynawii, lecz także na południe, do Włoch. W połowie XVII w kakao trafiło do Anglii, gdzie pijalnie czekolady szybko zaczęły rywalizować z właśnie otwartymi kawiarniami.Na początku XIX w. Holenderski chemik Coeraad van Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki czemu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki, które następnie mielono,otrzymać kakao w proszku, dodawane do potraw.W roku 1847 w sporej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry'a, a w Szwajcarii powstały znane firmy produkujące czekoladę. W roku 1875 po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna. W tym samym czasie Lindt opracował technikę produkcji rozpuszczalnej czekolady, do dziś kojarzonej z tą marką."
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książka bardzo dobra z uwagi na prostotę większości przepisów. Dla fanów czekolady jak najbardziej może się przydać. Ponadto jest ładnie wydana wiec sprawdzi się jako prezent. Zdjęcia są ładne i apetyczne.
Smakołyki z Wypróbowanych przepisów wyszły bardzo smaczne.
Na minus przemawia to ze niektóre przepisy są do siebie bardzo podobne (różnią się pojedynczymi elementami) i odnosi się wrażenie, że trochę na siłę dorzucane.
Książka bardzo dobra z uwagi na prostotę większości przepisów. Dla fanów czekolady jak najbardziej może się przydać. Ponadto jest ładnie wydana wiec sprawdzi się jako prezent. Zdjęcia są ładne i apetyczne.
więcej Pokaż mimo toSmakołyki z Wypróbowanych przepisów wyszły bardzo smaczne.
Na minus przemawia to ze niektóre przepisy są do siebie bardzo podobne (różnią się pojedynczymi elementami) i...