8 (6 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
2
7
1
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene
data wydania
ISBN
9788328707641
liczba stron
1000
język
polski
dodała
tree

Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii. Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę...

Legendarne dzieło sławnego gastronoma z Romanii.
Włoska sztuka dobrego gotowania to słynne dzieło Pellegrino Artusiego, niezwykłego smakosza i znawcy potraw, który zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego i okrasił je opowiastkami, interesującymi historiami oraz anegdotami, odsłaniając w ten sposób tajemnice smakowitej kuchni i przybliżając włoską kulturę jedzenia. Książka ukaże się staraniem Włoskiego Instytutu Kultury w Warszawie, Włoskiego Instytutu Kultury w Krakowie oraz wydawnictwa Muza.

Książkę przetłumaczyły: Tessa Capponi-Borawska, znana italianistka i wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego, zajmującą się od lat popularyzacją włoskiej kultury i kuchni, autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazylią i Dziennik Toskański, a także dziennikarka pisząca od lat felietony dla „Twojego Stylu” i „Kuchni” oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta, również italianistka, antropolog kultury, dziennikarka, autorka książki Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, a także wielu interesujących wykładów i felietonów o gastronomii oraz kulturze Włoch w polskiej prasie i radiu.

 

źródło opisu: materiały wydawnictwa

źródło okładki: materiały wydawnictwa

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (60)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1834
Amarisa | 2018-01-31
Przeczytana: 31 stycznia 2018

"Są takie książki, które mimo upływu dziesiątek, ba! nawet setek lat od swej premiery, nadal pozostają bestsellerami w swojej kategorii; po które z niesłabnącym zainteresowaniem sięgają kolejne pokolenia i które stają się inspiracją dla wszystkich tych, którzy się z nimi zetkną.

Jedną z takich pozycji jest m.in dzieło dziewiętnastowiecznego smakosza, gastronoma, krytyka literackiego i pisarza Pellegrino Artusiego"

Więcej na moim blogu, zapraszam:
http://magicznyswiatksiazki.pl/wloska-sztuka-dobrego-gotowania-pellegrino-artusi/

książek: 49
czerwona_kotka | 2018-08-16
Na półkach: Kuchnia, Przeczytane
książek: 3257
książek: 77
Iva | 2018-05-08
Na półkach: Przeczytane
książek: 170
Ka_yak_Kasia | 2018-04-16
Na półkach: Przeczytane
książek: 402
Piszczaca | 2018-01-05
Na półkach: Przeczytane
książek: 29
Walkiria | 2018-08-07
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 98
Kowal04 | 2018-07-31
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 569
Zapominalska | 2018-06-24
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 2300
Ajza | 2018-06-22
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 50 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd