Science in the Kitchen and the Art of Eating Well
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- University of Toronto Press
- Data wydania:
- 2003-12-27
- Data 1. wydania:
- 2003-12-27
- Liczba stron:
- 653
- Czas czytania
- 10 godz. 53 min.
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 9780802086570
First published in 1891, Pellegrino Artusi's La scienza in cucina e l'arte di mangier bene has come to be recognized as the most significant Italian cookbook of modern times. It was reprinted thirteen times and had sold more than 52,000 copies in the years before Artusi's death in 1910, with the number of recipes growing from 475 to 790. And while this figure has not changed, the book has consistently remained in print.
Although Artusi was himself of the upper classes and it was doubtful he had ever touched a kitchen utensil or lit a fire under a pot, he wrote the book not for professional chefs, as was the nineteenth-century custom, but for middle-class family cooks: housewives and their domestic helpers. His tone is that of a friendly advisor - humorous and nonchalant. He indulges in witty anecdotes about many of the recipes, describing his experiences and the historical relevance of particular dishes.
Artusi's masterpiece is not merely a popular cookbook; it is a landmark work in Italian culture. This English edition (first published by Marsilio Publishers in 1997) features a delightful introduction by Luigi Ballerini that traces the fascinating history of the book and explains its importance in the context of Italian history and politics. The illustrations are by the noted Italian artist Giuliano Della Casa.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 5
- 2
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Sporo tradycyjnej kuchni włoskiej z każdego regionu. Dzieło pisane jeszcze przed inwazją pseudokreatywnych blogerów, więc znajdziecie tutaj prawdziwie klasyczne receptury. Szkoda że polska wersja nie zachowała typografii wydania LdP, która jest po prostu obłędna.
Sporo tradycyjnej kuchni włoskiej z każdego regionu. Dzieło pisane jeszcze przed inwazją pseudokreatywnych blogerów, więc znajdziecie tutaj prawdziwie klasyczne receptury. Szkoda że polska wersja nie zachowała typografii wydania LdP, która jest po prostu obłędna.
Pokaż mimo to