Smakowite drzewa
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2017-09-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-09-01
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381030441
Od lat suszę kwiaty lipy na ziołowy napar, zbieram kwiaty bzu na syrop i nalewkę, chętnie kulinarnie wykorzystuję młode pędy sosny. Mimo to po lekturze Smakowitych drzew czuję, że jak dotąd ominęło mnie najlepsze! Mam ochotę z miejsca spakować koszyk oraz nożyce i ruszyć do lasu w poszukiwaniu smakołyków! Czekam na klonowe noski i pąki lipy, by zakisić je i podawać do ulubionych dań, wypatruję listków klonu na domową fermentowaną herbatkę i już nie mogę się doczekać wiosny. Młode listki lipy i brzozy będę dodawać do sałatek codziennie!
Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych (Sezonowe warzywo, Ziarno).
Autorka Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew.
Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu.
Otwórz się na nowe doznania i sprawdź, jak smakowite mogą być drzewa.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 82
- 18
- 12
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Świeże podejście do tematu. Mimo, że część przepisów jest nieco trudna to samo kartkowanie jest przyjemne i inspirujące. Inne książki autorki równie wartościowe.
Świeże podejście do tematu. Mimo, że część przepisów jest nieco trudna to samo kartkowanie jest przyjemne i inspirujące. Inne książki autorki równie wartościowe.
Pokaż mimo toKolejna pozycja autorki, która potrafi wywrócić nasze pojęcie o gotowaniu do góry nogami. A może powinnam powiedzieć, że to współczesne spojrzenie na kuchnie naszych pradziadów, którzy z konieczności sięgali po dary natury i wkładali je do swoich garnków. Dla mnie może nie tak odkrywcza, jak dla większości społeczeństwa, ale zawsze inspirujące. Ja już od dawna biegam po łąkach i lasach i staram się z nich wynieść tak dużo jak się da, by urozmaicić dania serwowane rodzinie. Drzewa to trochę inna bajka, ja na przykład czasem mam respekt do tych władców lasu i nie zawsze mam czelność sięgać po dary szczególnie w postaci młodych liści. Dlatego trochę mniej entuzjastycznie podeszłam do części przepisów. Nie mniej autorka w pierwszej części książki dość przystępnie opisuje co i jak możemy pozyskać z drzew, nie tylko tych znanych z lasów. I choć niektóre przepisy jeszcze nie zyskały mojej akceptacji to polecam lekturę tej książki wszystkim,którzy chcą spróbować czegoś nowego, a nie koniecznie egzotycznego w swojej kuchni. U mnie już kilka pomysłów trafiło do etapu realizacji. Myślę, ze w następnych latach moja kuchnię wzbogaci kilka kolejnych przepisów z tej książki.
Kolejna pozycja autorki, która potrafi wywrócić nasze pojęcie o gotowaniu do góry nogami. A może powinnam powiedzieć, że to współczesne spojrzenie na kuchnie naszych pradziadów, którzy z konieczności sięgali po dary natury i wkładali je do swoich garnków. Dla mnie może nie tak odkrywcza, jak dla większości społeczeństwa, ale zawsze inspirujące. Ja już od dawna biegam po...
więcej Pokaż mimo toMyślałam że w kuchni już nic mnie nie zaskoczy. Jak bardzo się myliłam. Małgorzata Kalemba-Drożdż odkryła dla mnie kompletnie nowe horyzonty kulinarne. Nie sądziłam, że TAKIE rzeczy można jeść. Piękna szata graficzna, solidna oprawa i niesamowite pomysły na dania sprawiają, że to prawdziwa perełka wśród książek kucharskich. POLECAM!
Myślałam że w kuchni już nic mnie nie zaskoczy. Jak bardzo się myliłam. Małgorzata Kalemba-Drożdż odkryła dla mnie kompletnie nowe horyzonty kulinarne. Nie sądziłam, że TAKIE rzeczy można jeść. Piękna szata graficzna, solidna oprawa i niesamowite pomysły na dania sprawiają, że to prawdziwa perełka wśród książek kucharskich. POLECAM!
Pokaż mimo to