Kiszonki i fermentacje

Wydawnictwo: Pascal
5,7 (23 ocen i 6 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
2
7
6
6
5
5
6
4
1
3
3
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788376428390
liczba stron
240
język
polski
dodała
ellatiene

Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie. ...

Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie.


Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia.

 

źródło opisu: http://pascal.pl

źródło okładki: pascal.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (71)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 14
jjlukas | 2016-12-20
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 20 grudnia 2016

Ingrediencje i utensylia bardzo mnie rozbawiły. Straszny grafoman z autora.
Przepisy podane są w sposób jasny i przejrzysty, zdjęcia potraw są w porządku.
Natomiast cały wstęp okraszony zdjęciami autora odstrasza, głównie przez te zdjęcia. W moim odczuciu przetłuszczone włosy niechlujny strój nijak pasuje do książki kulinarnej a wręcz odstrasza. Osobiście nie kupiłbym tej książki, ale została mi podarowana. A darowanemu koniowi...

książek: 407
Azetka | 2017-08-08
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 08 sierpnia 2017

Ta książka jest słaba! Receptury są niedokładnie napisane, wręcz (odniosłam takie wrażenie), że celowo "niedopowiedziane". Tak na zasadzie, macie tutaj książkę z kilkoma moimi "odkryciami", ale o szczegółach zapomnijcie. W zamian dostajecie piękne zdjęcia. OK. rozumiem i daję trzy gwiazdki.

książek: 7
EkoEksperymenty | 2017-01-16
Na półkach: Przeczytane

Wnikliwa lektura "Fermantacji i kiszonek" Aleksandra Barona wywołała u mnie ambiwalentne odczucia. Z jednej strony już mam ochotę kisić kaszę gryczaną i dostałam inspirację oraz motywację do zgłębienia tematu oraz robienia tego typu przetworów w domu. Z drugiej książka ta poważnie mnie rozczarowała.

W książce znajdziemy krótkie wprowadzenie przedstawiające podstawowe informacje o kiszeniu - historię, techniki kiszenia i wiadomości o prozdrowotnych właściwości produktów fermentowanych. Potem pojawiają się przepisy na kiszonkowe przetwory. Po nich natomiast kolejne receptury, tym razem na dania z użyciem wcześniej wykonanych przysmaków.

Autorem jest Aleksander Baron - szef kuchni warszawskiej restauracji Solec 44.

Co mnie urzekło?
Książka jest przepięknie wydana. Zarówno same zdjęcia, jak jej skład edytorski i oprawa graficzna ujmują i sprawiają, że chcemy wejść w jej posiadanie natychmiast. Poruszony temat jest intrygujący i inspirujący. Do tej pory nie byłam świadoma jak wiele...

książek: 71
Angelika | 2017-04-20
Na półkach: Przeczytane, Kulinarne
Przeczytana: 07 marca 2017

Przyznałabym tej książce 8 gwiazdek za to, jak bardzo zainspirowała mnie do rozpoczęcia eksperymentów z kiszonkami, jakie dotychczas nie przyszłyby mi do głowy. Jednak braki edytorskie, trochę literówek i przepisy z użyciem kiszonek, o których nie ma mowy w pierwszej części książki rozczarowują. Po lekturze odniosłam wrażenie, jakby ta książka była pisana "z doskoku" i bez autorskiej pieczy nad całością.

książek: 112
ale_thru | 2018-01-18
Na półkach: Przeczytane

Bardzo dobra książka, można się z niej wiele dowiedzieć, a przede wszystkim zacząć kisić. Do tego oferuje przepisy na dania wykorzystujące kiszonki. Kiszone gruszki z miodem okazały się bardzo dobre. Polecam.

książek: 454
Meluzyna | 2017-05-06
Na półkach: Kuchnia, Przeczytane, 2017

Przydatna wiedza, ciekawe przepisy, trochę pretensjonalna narracja i odrobinę odpychająca (wyraźnie pozowana) sesja zdjęciowa autora - trudno ocenić tę pozycję biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki. Sądzę, że jako pierwsze pisarskie podejście tego kucharza sprawdza się nieźle. Warto przejrzeć chociażby dla estetycznych fotografii gotowych kiszonek, na które głownie składa się ta książka.

książek: 82
martyna | 2018-07-23
Na półkach: Przeczytane
książek: 4152
ryszpak | 2018-05-19
Przeczytana: 22 maja 2018
książek: 331
pikowy | 2018-02-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 28 lutego 2018
książek: 53
Viola | 2018-02-09
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 61 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd