Jadalne kwiaty. 178 przepisów na dania z kwiatów

352 str. 5 godz. 52 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2016-03-30
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-03-30
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788376427034
- Tagi:
- kwiaty
Słodkie pierwiosnki, kwaśne begonie, goryczkowe aksamitki, pikantne nasturcje – kwiaty mogą nie tylko przepięknie wyglądać, lecz także doskonale… smakować! Małgorzata Kalemba-Drożdż wprowadza je do swojej kuchni nie w charakterze dekoracji, ale jako danie główne.
Rozsmakuj się w złocistej tarcie z kwiatami cukinii. Oczaruj gości czekoladowym tortem fiołkowym i truflami w hibiskusowym pudrze. Poznaj lecznicze właściwości syropu z podbiału i skosztuj wyśmienitej nalewki pierwiosnkowej.
Jadalne kwiaty to niezwykła książka kucharska. Dowiesz się, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, oraz przede wszystkim – jak przyrządzić z nich pyszne potrawy. 178 przepisów na dania jak z bajki!
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 92
- 36
- 10
- 5
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
"Jadalne kwiaty" Małgorzaty Kalemby-Drożdż to nie tylko kulinarne porady dotyczące kwiatów, których zresztą na próżno byłoby szukać nawet na stronach botanicznych pasjonatów, ale również zdrowotne informacje, porady na temat zbiorów, a czasem i uprawy. Wszystko przeniesione do praktycznych zastosowań w przepisach na wyszukane dania ciekawej i oryginalnej kuchni.
Dodatkową zaletą jest logiczne i bardzo praktyczne przedstawienie informacji - przepisy pojawiają się w kolejności alfabetycznej roślin, z których pochodzą kwiaty, natomiast indeks uwzględnia podział na rodzaje dań, co daje możliwość szybkiego znalezienia danej rośliny, a z drugiej strony możliwość realizacji kulinarnego pomysłu.
Całość podkreślają zdjęcia: piękne, kolorystycznie stonowane i zachęcające do samodzielnych eksperymentów, urzekające kompozycją - wszystkie są dziełem autorki.
Zdecydowanie książka na półkę pod tytułem "Posiadam": do oglądania, przeglądania, przeczytania, przypomnienia, znalezienia szczegółów - czyli do wielokrotnego użytkowania.
Nie tylko dla kuchmistrzów.
Nie tylko dla ziołowych maniaków.
Nie tylko dla amatorów pięknych zdjęć.
Dla wszystkich.
"Jadalne kwiaty" Małgorzaty Kalemby-Drożdż to nie tylko kulinarne porady dotyczące kwiatów, których zresztą na próżno byłoby szukać nawet na stronach botanicznych pasjonatów, ale również zdrowotne informacje, porady na temat zbiorów, a czasem i uprawy. Wszystko przeniesione do praktycznych zastosowań w przepisach na wyszukane dania ciekawej i oryginalnej kuchni.
więcej Pokaż mimo toDodatkową...
Publikacja jest pięknie, starannie wydana. Pobudza wyobraźnię i zachęca do kulinarnych eksperymentów z kwiatami w roli głównej. A do tego: książka dostarcza dawki cennej wiedzy!
Mnóstwo przepisów na dania z kwiatów, liczne ciekawostki, ładna oprawa graficzna… Według mnie to idealna książka dla wielbicieli dobrej kuchni, przyrody oraz odkrywania nowych smaków.
Czytałam wersję rozszerzoną i ją szczerze polecam. Więcej na blogu:
ocznica.pl/recenzja-jadalne-kwiaty-malgorzata-kalemba-drozdz/.
Publikacja jest pięknie, starannie wydana. Pobudza wyobraźnię i zachęca do kulinarnych eksperymentów z kwiatami w roli głównej. A do tego: książka dostarcza dawki cennej wiedzy!
więcej Pokaż mimo toMnóstwo przepisów na dania z kwiatów, liczne ciekawostki, ładna oprawa graficzna… Według mnie to idealna książka dla wielbicieli dobrej kuchni, przyrody oraz odkrywania nowych smaków.
Czytałam...
Niesamowita książka! Piękna, kolorowa i niezmiernie ciekawa. Wydawało się, że w kulinariach widzieliśmy już wszystko, tym czasem autorka "Jadalnych kwiatów" otwiera przed czytelnikami kompletnie nieznane pola do eksploatacji. Ogromnym plusem książki jest systematyka i porządek prezentowanej treści. Bardzo obszerny wstęp dokładnie porusza wszystkie kwestie, które trzeba i warto wiedzieć o kwiatach jadalnych. Następnie jest część kulinarna, gdzie każdy kwiat ma swoją metryczkę zawierającą zdjęcie z natury, opis smaku, propozycje podania, miejsca zbioru. Spod fachowych sentencji przebijają się czasami bardziej osobiste uwagi, które zdradzają, że autorka jest prawdziwą pasjonatką. Kwiatom towarzyszą przepisy pokazujące przykładowe zastosowanie danego kwiatu. Przepisy wydają się raczej proste w wykonaniu, nie są zarezerwowane wyłącznie dla zawodowych kucharzy. Zdjęcia ilustrujące potrawy są piękne i zachęcające. Pomimo iż nie są to fotografie profesjonalne, to nie można im odmówić uroku i apetyczności. Widać, że są to prawdziwe dania przeznaczone do jedzenia, a nie przestylizowane twory wymyślone w studio fotograficznym.
Na wiosnę wypada się zakochać, a ja zakochałam się w tej książce. Są w niej pasja, wiedza i piękno.
Niesamowita książka! Piękna, kolorowa i niezmiernie ciekawa. Wydawało się, że w kulinariach widzieliśmy już wszystko, tym czasem autorka "Jadalnych kwiatów" otwiera przed czytelnikami kompletnie nieznane pola do eksploatacji. Ogromnym plusem książki jest systematyka i porządek prezentowanej treści. Bardzo obszerny wstęp dokładnie porusza wszystkie kwestie, które trzeba i...
więcej Pokaż mimo to