Kuchnia na plebanii
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2016-12-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-12-08
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308062463
- Tagi:
- literatura polska
OPOWIEŚCI OSTATNICH KSIĘŻOWSKICH GOSPODYŃ.
WOKÓŁ JEDZENIA, TRADYCJI I CZASÓW.
Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.
Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.
Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 52
- 19
- 8
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
Opinia
Kupiłam dziś książkę "Kuchnia na plebanii" Łukasza Modelskiego. I jestem nią zauroczona! Nawet ja, wegetarianka, z ciekawością przerzucam kartki książki, w której królują tradycyjne polskie schabowe, tatar i karkówka.
Lubię czytać gawędy o jedzeniu, a ta książka ma właśnie taki charakter. Autor dotarł do prawdziwie utalentowanych kucharek, gospodyń, które prowadzą plebanię i gotują dla duchowieństwa (a jak się okazuje, księża lubią sobie dobrze zjeść! ;) ) Zebrano tu receptury (przeplatane opowieściami o tym, jak jadano dawniej i dzisiaj, o tradycjach wyniesionych z rodzinnego domu, i różnych sprytnych sztuczkach kuchennych) ośmiu księżowskich gospodyń - od Pomorza aż do Tatr. Wszystkie panie gotują tak, jak gotowało się w ich rodzinnych domach, hołdują tradycji. Nie znajdziemy tu kuchni fusion, nietypowych połączeń smaków. Jest jak u mamy- domowo, ciepło, smacznie. W książce znajdziemy 200 receptur na (w większości) tradycyjne polskie dania. Nie zabrakło jednak przepisu na łososia czy de volaille'a, które nasze gospodynie podają na księżowski stół na specjalne okazje. Książeczka ma czytelny spis potraw, według kategorii i alfabetyczny. Mój ulubiony to "Dania mączne i jarskie". Na pewno kiedyś wypróbuję kaszę ze śliwkami, paluchy z makiem, kaszę jaglaną z suszem, a z ciast- ja nie mogę...chyba wszystkie...
ps. czy wiecie co to za potrawa "sójki mazowieckie"? :)
Kupiłam dziś książkę "Kuchnia na plebanii" Łukasza Modelskiego. I jestem nią zauroczona! Nawet ja, wegetarianka, z ciekawością przerzucam kartki książki, w której królują tradycyjne polskie schabowe, tatar i karkówka.
więcej Pokaż mimo toLubię czytać gawędy o jedzeniu, a ta książka ma właśnie taki charakter. Autor dotarł do prawdziwie utalentowanych kucharek, gospodyń, które prowadzą plebanię...