Tasting Rome: Fresh Flavors and Forgotten Recipes from an Ancient City
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Clarkson Potter
- Data wydania:
- 2016-03-29
- Data 1. wydania:
- 2016-03-29
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 9780804187183
A love letter from two Americans to their adopted city, showcasing modern dishes influenced by tradition, as well as the rich culture of their surroundings.
Even 150 years after unification, Italy is still a divided nation where individual regions are defined by their local cuisine– mirrors of their culture, history, and geography. But the cucina romana is the country’s greatest standout. In Tasting Rome, journalist Katie Parla and photographer Kristina Gill capture Rome’s unique character and truly evolved food culture– a culimation of two thousand years of history.
The recipes here, each selected for the story it tells, acknowledge the foundations of the cuisine and demonstrate how it has transitioned to the variations found today: cacio e pepe is not only a peppery condiment for pasta, but also a filling for suppli, fried rice balls; pollo alla romana is served as a summer platter of peppers stewed with chicken, but also deboned and on hearty sandwiches. Parla and Gill focus, too, on cucina ebraica to highlight the role Rome’s Jewish communities have had, bringing dishes such as hraimi con couscous, which incorporates spicy amberjack, and matzoh fritters, pizzarelle, with honey and pine nuts; celebrate the authentic quinto quarto (“the fifth quarter”) offal, and luscious verdure, which grow all over; acknowledge the baked pizzas and breads that anchor everyday eating; and explore the ever-changing culture of sweets and cocktails.
With its forgotten recipes, beloved favorites, and street food innovations, the book transports all the flavors of Rome into your kitchen. Narrative features revealing bits of history and gorgeous photography that highlight both the food and its hidden city will immediately inspire you to start Tasting Rome.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Tasting Rome: Fresh Flavors and Forgotten Recipes from an Ancient City
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Katie Parla jest znana u nas z przewodnika pod tytułem "Spacerem po Rzymie". W najnowszej książce zabierze nas też na spacer, tym razem kulinarny. Znajdziemy w niej przepisy typowe dla Wiecznego Miasta, które nie zmieniły się od wieków jak i nowoczesne wynalazki. Książka jest podzielona rozdziały traktujące o poszczególnych typach dań. Przepisy są przeplatane krótkimi opisami miejsc, zwyczajów i jedzenia jako takiego. Nie zabraknie oczywiście świetnych zdjęć. Momentami zabrakło też konsekwencji i logiki. W przepisach piekarskich Autorka używa systemu metrycznego, tłumacząc że jest dokładniejszy niż imperialny, co jest ważne w wypiekach. Ja rozumiem, że książka jest przeznaczona na rynek amerykański. Ale można byłoby rozciągnąć stosowanie 'naszych' miar na całą książkę, w końcu Rzym leży w Europie i można powiedzieć że historycznie jest centrum wszechświata ;)
Katie Parla jest znana u nas z przewodnika pod tytułem "Spacerem po Rzymie". W najnowszej książce zabierze nas też na spacer, tym razem kulinarny. Znajdziemy w niej przepisy typowe dla Wiecznego Miasta, które nie zmieniły się od wieków jak i nowoczesne wynalazki. Książka jest podzielona rozdziały traktujące o poszczególnych typach dań. Przepisy są przeplatane krótkimi...
więcej Pokaż mimo to