Kto nam podkłada świnię?
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Wer hat das Rind zur Sau gemacht? Wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2016-04-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-04-18
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324036219
- Tłumacz:
- Paulina Filippi-Lechowska
- Tagi:
- zdrowie dieta żywność
Pierwsza antydietetyczna książka w Polsce!
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka?
Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu?
Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy?
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie.
Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę.
To, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię – i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe.
Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek. A do tego uświadamia, że czasem lepiej i zdrowiej zjeść frytki z ketchupem, niż liść sałaty z eko upraw.
Bo nie ma nic złego w tym, że czasem zjemy coś, co lubimy!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 142
- 97
- 40
- 5
- 5
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
Opinia
Udo Pollmer
„Kto nam podkłada świnię?”
Owa książka wprowadziła mnie w totalną konsternację. Z rozmysłem dobieram to co jem, czytam skład produktów i uczę się prawidłowego odżywiania. Jestem uważna, ale jestem również świadoma, iż nie uchronimy się całkowicie od chemii w jedzeniu. Mimo tejże świadomości pozycja „Kto nam podkłada świnię?” całkowicie zburzyła to, co wiedziałam na temat jedzenia.
Podejrzewam, iż książka ma na celu wyrobić u czytelnika właśnie świadomość w jaki sposób się odżywiać, gdzie kupować jedzenie, w jaki sposób hodować zwierzęta i uprawiać rośliny, ale mnie, przywołane sensacje mało przekonują. Owszem jest wiele rzeczy, z którymi się zgodzę i pogłębię swoją wiedzę w danym temacie, ale całość jest dosyć chaotyczna i oparta – jak dla mnie – na sensacjach. Bibliografia wszak jest pokaźna, ale cóż mi po tym, skoro większość tych pozycji jest napisana w języku niemieckim i niedostępna w naszych bibliotekach. Przypisy też są, i owszem, ale zdania są sparafrazowane, czasem podany tylko odnośnik (numerek) do książki i nie wiem za bardzo co z tym począć, jak szukać wiedzy w przepastnych obcojęzycznych książkach.
Cóż, patrząc globalnie, dobrze nie jest w przemyśle żywieniowym i człowiek nie jest w stanie uchronić siebie przed gospodarką żywieniową napędzoną pieniędzmi, niestety korupcja panoszy się wszędzie i nikt nie ma na względzie zdrowia ludzi oraz przyszłości kolejnych pokoleń. Mało to optymistyczne…
Zgodzę się, iż niektóre bio produkty wcale nie są ekologiczne z powodu nieuczciwych producentów i hodowców; zgodzę się, że niewłaściwy ubój zwierząt napędza błędne koło i powoduje jeszcze więcej zakaźnych chorób; zgodzę się, że zamiast zabijać wszystko chemią, należy uczyć i uświadamiać, ale NIE ZGODZĘ SIĘ na to, że: FRYTKI I CHIPSY SĄ ZDROWSZE OD JARZYN I NIE WOLNO JEŚĆ SUROWYCH WARZYW!!!
W pełni natomiast zgadzam się z ostatnim zdaniem książki: „Do życia jest nam potrzebne jedzenie, nie media”. Jestem przerażona tym natłokiem informacji, niewątpliwie media manipulują naszą świadomością. Trzeba słuchać swego organizmu i żyć racjonalnie.
Udo Pollmer
więcej Pokaż mimo to„Kto nam podkłada świnię?”
Owa książka wprowadziła mnie w totalną konsternację. Z rozmysłem dobieram to co jem, czytam skład produktów i uczę się prawidłowego odżywiania. Jestem uważna, ale jestem również świadoma, iż nie uchronimy się całkowicie od chemii w jedzeniu. Mimo tejże świadomości pozycja „Kto nam podkłada świnię?” całkowicie zburzyła to, co...