Kto nam podkłada świnię?

Okładka książki Kto nam podkłada świnię?
Andrea FockJutta Muth Wydawnictwo: Znak Literanova poradniki
288 str. 4 godz. 48 min.
Kategoria:
poradniki
Tytuł oryginału:
Wer hat das Rind zur Sau gemacht? Wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden
Wydawnictwo:
Znak Literanova
Data wydania:
2016-04-18
Data 1. wyd. pol.:
2016-04-18
Liczba stron:
288
Czas czytania
4 godz. 48 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324036219
Tłumacz:
Paulina Filippi-Lechowska
Tagi:
zdrowie dieta żywność
Średnia ocen

                6,3 6,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Smacznego. Chorzy z powodu zdrowego jedzenia Andrea Fock, Ulrike Gonder, Karin Haug, Udo Pollmer
Ocena 6,5
Smacznego. Cho... Andrea Fock, Ulrike...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,3 / 10
81 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
798
267

Na półkach: ,

Udo Pollmer
„Kto nam podkłada świnię?”

Owa książka wprowadziła mnie w totalną konsternację. Z rozmysłem dobieram to co jem, czytam skład produktów i uczę się prawidłowego odżywiania. Jestem uważna, ale jestem również świadoma, iż nie uchronimy się całkowicie od chemii w jedzeniu. Mimo tejże świadomości pozycja „Kto nam podkłada świnię?” całkowicie zburzyła to, co wiedziałam na temat jedzenia.

Podejrzewam, iż książka ma na celu wyrobić u czytelnika właśnie świadomość w jaki sposób się odżywiać, gdzie kupować jedzenie, w jaki sposób hodować zwierzęta i uprawiać rośliny, ale mnie, przywołane sensacje mało przekonują. Owszem jest wiele rzeczy, z którymi się zgodzę i pogłębię swoją wiedzę w danym temacie, ale całość jest dosyć chaotyczna i oparta – jak dla mnie – na sensacjach. Bibliografia wszak jest pokaźna, ale cóż mi po tym, skoro większość tych pozycji jest napisana w języku niemieckim i niedostępna w naszych bibliotekach. Przypisy też są, i owszem, ale zdania są sparafrazowane, czasem podany tylko odnośnik (numerek) do książki i nie wiem za bardzo co z tym począć, jak szukać wiedzy w przepastnych obcojęzycznych książkach.

Cóż, patrząc globalnie, dobrze nie jest w przemyśle żywieniowym i człowiek nie jest w stanie uchronić siebie przed gospodarką żywieniową napędzoną pieniędzmi, niestety korupcja panoszy się wszędzie i nikt nie ma na względzie zdrowia ludzi oraz przyszłości kolejnych pokoleń. Mało to optymistyczne…

Zgodzę się, iż niektóre bio produkty wcale nie są ekologiczne z powodu nieuczciwych producentów i hodowców; zgodzę się, że niewłaściwy ubój zwierząt napędza błędne koło i powoduje jeszcze więcej zakaźnych chorób; zgodzę się, że zamiast zabijać wszystko chemią, należy uczyć i uświadamiać, ale NIE ZGODZĘ SIĘ na to, że: FRYTKI I CHIPSY SĄ ZDROWSZE OD JARZYN I NIE WOLNO JEŚĆ SUROWYCH WARZYW!!!

W pełni natomiast zgadzam się z ostatnim zdaniem książki: „Do życia jest nam potrzebne jedzenie, nie media”. Jestem przerażona tym natłokiem informacji, niewątpliwie media manipulują naszą świadomością. Trzeba słuchać swego organizmu i żyć racjonalnie.

Udo Pollmer
„Kto nam podkłada świnię?”

Owa książka wprowadziła mnie w totalną konsternację. Z rozmysłem dobieram to co jem, czytam skład produktów i uczę się prawidłowego odżywiania. Jestem uważna, ale jestem również świadoma, iż nie uchronimy się całkowicie od chemii w jedzeniu. Mimo tejże świadomości pozycja „Kto nam podkłada świnię?” całkowicie zburzyła to, co...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    142
  • Przeczytane
    97
  • Posiadam
    40
  • E-book
    5
  • Teraz czytam
    5
  • 2018
    3
  • Zdrowie
    3
  • Dietetyka
    2
  • Ebook
    2
  • 2019
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kto nam podkłada świnię?


Podobne książki

Przeczytaj także