Cały ten cukier
- Kategoria:
- reportaż
- Tytuł oryginału:
- That sugar book
- Wydawnictwo:
- Varsovia
- Data wydania:
- 2016-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-01-01
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788361463160
- Tłumacz:
- Michał Goreń
- Tagi:
- cały ten cukier zdrowe odżywianie kulinaria
TA KSIŻKA TO DZIAŁAJCA NA WYOBRAŹNIĘ OPOWIEŚĆ O TYM, JAK NIEBEZPIECZNY JEST CUKIER. ZAWIERA PONAD 30 PRZEPISÓW NA PYSZNE I ŁATWE W PRZYGOTOWANIU POTRAWY.
Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe.
Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył blisko 9 kilogramów (w ciągu 60 dni). Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca.
Cały ten cukier to relacja z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru.
Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 117
- 79
- 22
- 5
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
Opinia
Ciekawa książka, która nie tylko opisuje negatywne działanie cukru, ale też cala otoczkę polityczną, gospdarczą i hisoryczna, która rozgrywa się wokół cukru.
Pierwsza część to wlasciwie wędrówka od czasów, kiedy człowiek nie znał cukru i nie cierpial na próchnicę i cukrzycę, następnie przechdzimy przez czasy starożytne, średniowiecze, aż dochodzimy do epoki od której zaczęła się ekspansja cukru, czyli odkrycia geograficzne i podbój Nowego Świata, a co za tym idzie również poznanie trzciny cukrowej i rozwinięcie uprawy trzciny cukrowej. Cukier to nie tylko rozwój chorób takich jak miarzdżyca, czy cukrzyca; ale to też wojny, rozwój niewolnictwa, walka o wpływy i pieniądze.
Druga część książki to opis jak pojawiła się cukrzyca, jak ją rozpoznano i jak szukano lekarstwa na nią. Dodatkowo dowiadujemy się też ile tak naprawdę cukru zjadamy codzennie i jak Polska wypada pod wzgledem jedzenia cukru i otyłości na tle innych krajów.
Na pewno jest to pozycja warta przeczytania, żeby uświadomić sobie niektóre rzeczy. Czasami tylko jak dla mnie jest zbyt dużo dygresji historycznych.
Ciekawa książka, która nie tylko opisuje negatywne działanie cukru, ale też cala otoczkę polityczną, gospdarczą i hisoryczna, która rozgrywa się wokół cukru.
więcej Pokaż mimo toPierwsza część to wlasciwie wędrówka od czasów, kiedy człowiek nie znał cukru i nie cierpial na próchnicę i cukrzycę, następnie przechdzimy przez czasy starożytne, średniowiecze, aż dochodzimy do epoki od której...