Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy

Średnia ocen

                8,5 8,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,5 / 10
4 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
347
344

Na półkach: ,

Więcej recenzji i ... przepisów znajdziecie na
- http://niestatystycznypolak.blogspot.com
- http://obiadoweinspiracje.blogspot.com

Magiczne Indie, przepełnione feerią barw i intrygującą wonią przypraw. Tajemnicze i kuszące przybyszów nieznanymi smakami.
Dla części z nas pozostaną wakacyjnym wspomnieniem, dla innych marzeniem o dalekich podróżach do świata Orientu. Niezależnie od tego, do której z tych grup się zaliczamy, warto wyjść poza utarte schematy i wprowadzić smaki Indii do naszej kuchni.
Podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów subkontynentu. Moja sąsiadka z compoundu Panchami Bejbarua pochodzi z Assam, Dinesh Soman z Kerali, więc niejednokrotnie to samo danie przygotowywali nieco inaczej. Część przepisów udało mi się spisać, ale niestety nie wszystkie.
Tym bardziej ucieszyłam się na widok książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy". Zwłaszcza, że wśród autorów widniały m.in. nazwiska Mriduli Baljekar i nieżyjącej już Rafi Fenandez - najlepszych moim zdaniem autorek książek poświęconych kuchni Dekanu.
Ponad 300 przepisów i 1800 (sic!) zdjęć wprowadza nas w pełen aromatycznych przypraw świat kuchni indyjskiej. Kuchni niezwykle zróżnicowanej, pełnej wpływów innych kultur, a zarazem bardzo smacznej i nieskomplikowanej, jeśli pamiętamy o kilku podstawowych zasadach, które zostały dokładnie opisane we wstępnych rozdziałach "Kuchni indyjskiej".
Autorzy zadbali też o to, aby mniej wtajemniczonych miłośników orientalnych smaków zaznajomić z doborem i sposobami dodawania poszczególnych przypraw, rodzajami mieszanek przyprawowych (m.in. przepisy na pastę i proszek curry oraz garam masala) gatunkami indyjskiego (ale także pakistańskiego) pieczywa czy zasadami przygotowywania doskonałego curry. Poznamy też różne gatunki ryżu oraz popularnej w kuchni indyjskiej soczewicy i dowiemy się jak zaplanować indyjski posiłek.
325 zaprezentowanych w książce przepisów pozwali nam z łatwością odtworzyć indyjskie smaki i aromaty we własnych domach. Zarówno te tradycyjne, jak i bardziej współczesne. Każdy przepis został wzbogacony o krótki opis, tabelę wartości odżywczych, a niektóre o bardzo przydatne "porady kucharza".
Całość uzupełniają piękne, kolorowe fotografie, nie tylko gotowych posiłków, ale i poszczególnych etapów ich przygotowania. To zdecydowanie ułatwia korzystanie z książki i pozwala uniknąć kulinarnych wpadek.
Podzielone na kategorie tematyczne (zupy i przystawki, ryby i owoce morza, dania z drobiu, dania mięsne, dania balti, wegetariańskie dania główne, ryżowe i wegetariańskie przystawki oraz lekkie sałatki, dodatki przyprawowe i sosy czatni, indyjskie chleby, desery i napoje) receptury prezentują pełne spectrum możliwości, jakie otwiera przed nami wprowadzenie do codziennego jadłospisu potraw rodem z Indii. Jeśli tylko z nich skorzystacie, w Waszej kuchni już nigdy nie powieje nudą.
Przygotowanie zdecydowanej większości z ponad 300 zaprezentowanych w "Kuchni indyjskiej" dań jest niezwykle proste nawet dla początkujących kucharzy, a dodatkowe komentarze i porady jeszcze bardziej ułatwiają nam zadanie.
W moim odczuciu "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" to na chwilę obecną najobszerniejsze dostępne na polskim rynku kompendium wiedzy, które zapewne ucieszy wszystkich sympatyków tego regionu.
Na 500 stronach otrzymujemy nie tylko ogromną ilość informacji, czytając tę książkę mamy pewność, że Autorzy stworzyli ją z prawdziwą pasją.

Na opublikowanych na naszych blogach zdjęciach widzicie samosy przygotowane wg przepisu zawartego w książce. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu kulinarnym http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/09/samosy-warzywne-przepis-z-ksiazki.html
Zdecydowałam się przygotować właśnie samosy, z kilku powodów. Po pierwsze nauczyłam się je przyrządzać w Arabii Saudyjskiej, a krytykami moich kulinarnych poczynań byli wówczas rodowici Hindusi i Pakistańczycy - Panchami, Dinesh, Hafiz, Shehryar Khan i Pranjit Parasar. Chciałam więc w ten sposób sprawdzić czy także zaprezentowana w "Kuchni indyjskiej" wersja będzie tak samo smaczna.
Po drugie, kiedy spodziewamy się gości, Ci z nich, którzy mieli okazję próbować wcześniej "naszych" samosów, zawsze proszą, abyśmy je przygotowali. Tym razem zaserwowaliśmy więc kolejny wariant tych pysznych pierożków i czekaliśmy na ich ocenę :)

PS.
Samosy zniknęły co do ostatniej sztuki i to dla mnie stanowi najlepszą rekomendację książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" wydanej w 2010 roku nakładem Wydawnictwa Publicat

Więcej recenzji i ... przepisów znajdziecie na
- http://niestatystycznypolak.blogspot.com
- http://obiadoweinspiracje.blogspot.com

Magiczne Indie, przepełnione feerią barw i intrygującą wonią przypraw. Tajemnicze i kuszące przybyszów nieznanymi smakami.
Dla części z nas pozostaną wakacyjnym wspomnieniem, dla innych marzeniem o dalekich podróżach do świata Orientu....

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    7
  • Przeczytane
    5
  • Posiadam
    3
  • Źródło - posiadam w formie książi
    1
  • 2009 Nabytki
    1
  • Poradniki - kulinarne, modowe, inne
    1
  • Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI
    1
  • 2017
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • Kuchnia
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy


Podobne książki

Przeczytaj także