Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy
- Kategoria:
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2016-01-11
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-01-11
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324027507
- Tłumacz:
- Aleksandra Kamińska
- Tagi:
- jedzenie dieta
Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a
kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?
Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może
sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?
Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i
odwrotnie?
Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i
psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co
jemy.
Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które
sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie
musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też
wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i
nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 118
- 107
- 48
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
Opinia
"Jedz inaczej" jest praktycznym i zrozumiałym dla laika poradnikiem, z zakresu psychologi jedzenia, którego uwaga skupia się wokół świadomego żywienia. Autorka Leanne Cooper pokazuje jak dostrzec błędy, które popełniamy już pod czas zakupów. Za nim zaczniemy walkę z własnymi nawykami, musimy zrozumieć dlaczego wybieramy to co wybieramy, i jemy, to co jemy.
Cooper tłumaczy nam jak powstają nawyki żywieniowe oraz co dokładnie ma na nie wpływ (m.in. rożne substancje zawarte w artykułach spożywczych, cechy charakteru, środowisko czy same emocje). Nakłania nas do dokładnego odczytywania etykiet na produktach, które na pierwszy rzut oka zalewają ogromem niezrozumiałych informacji. Kieruje naszą uwagę ku aspektom marketingowym świata spożywczego. Wydaje on bowiem miliony na promocję swoich produktów – głównie tych przetworzonych, przy czym posługuje się sloganami ekologicznej żywności.
W książce znajdziemy wiele ciekawych faktów naukowych, dotyczących żywienia dzieci – czyli coś dla mam:
- Dzieci do 10 roku życia maja o wiele więcej kubków smakowych niż dorośli. Zdarza się, że gdy grymaszą w trakcie posiłku, to winowajcą jest zbyt duża wrażliwość na smak (słodki, gorzki…)
- Wrażenia smakowe odkrywamy już w wodach płodowych. Dziecko wypija więcej płynów owodniowych zawierających większą ilość słodkich substancji. Upodobanie do smaku słodkiego jest cechą wrodzona.
- Wraz z wiekiem dziecka co raz trudniej wprowadzić zmiany w nawykach żywieniowych.
- Podobno nie sam cukier pobudza dzieci, tylko dodatki do żywności znajdujące się w słodkich produktach.
- Ciała naszych dzieci do wieku ok. 2 lat, bardzo dobrze radzą sobie z regulowaniem wartości energetycznej przyjmowanego pokarmu. Energia skumulowana w mięśniach i wątrobie pozwala na prawidłowe funkcjonowanie przez 3-4 godziny, dlatego tyle powinny trwać przerwy między posiłkami. Drogie mamy NIE WPYCHAJMY W DZIECI NIC NA SIŁĘ.
"Jedz inaczej" jest praktycznym i zrozumiałym dla laika poradnikiem, z zakresu psychologi jedzenia, którego uwaga skupia się wokół świadomego żywienia. Autorka Leanne Cooper pokazuje jak dostrzec błędy, które popełniamy już pod czas zakupów. Za nim zaczniemy walkę z własnymi nawykami, musimy zrozumieć dlaczego wybieramy to co wybieramy, i jemy, to co jemy.
więcej Pokaż mimo toCooper tłumaczy...