Seks. Pozycja dla praktykujących
Znamy niezliczone techniki seksualne, przełamaliśmy każde tabu, zaczytujemy się literaturą erotyczną, a „seks” odmieniamy przez wszystkie przypadki. Ale gdy gaśnie światło i zostajemy we dwoje, wciąż jesteśmy dla siebie tajemnicą, a najważniejsze słowa nie przechodzą nam przez gardło.
Jak pokonać lęk i wstyd?
Jak odkryć swoje pragnienia i nauczyć się nimi dzielić?
Jak rozmawiać o tym, co lubimy, a czego nie?
Dlaczego fantazje tak trudno zmienić w rzeczywistość?
Czy warto robić seksualne postanowienia?
Jeśli chcecie każdego dnia cieszyć się z seksu – to książka dla Was.
Joanna Mielewczyk nie boi się otwarcie rozmawiać z Polakami o seksie i skłania ich do intymnych zwierzeń. Wspólnie z ekspertami: seksuologami, psychologami i coachami seksualnymi podpowiada, jak przejść ze sfery wyobraźni do spełnienia, jak najpełniej wyrazić miłość i pożądanie. Odkrywa na nowo i wyjaśnia zawiłości intymnego świata.
Kup Seks. Pozycja dla praktykujących w ulubionej księgarni
Oceny książki Seks. Pozycja dla praktykujących
219 użytkowników ma tytuł Seks. Pozycja dla praktykujących na półkach głównych- Chcę przeczytać 123
- 2018 3
- 2016 2
- 2015 2
- Seksuologia 2
- Psychologia 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Seks. Pozycja dla praktykujących
Kompletnie nie rozumiem dlaczego to jest w formie wywiadu, rozmowy. Fatalnie się to mi osobiście czytało, totalnie znudzony byłem. Mam wrażenie, że odpowiedzi były słabe i banalne, bo pytania były jeszcze gorsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozczarowała mnie ta książka. Spodziewałem się czegoś głębszego, napisanego z wrażliwością i empatią. A przeczytałem, w zasadzie nie wiem jak to określić. Niby wywiady ze specjalistami w tej dziedzinie, ale miałem poczucie, ze są pytani i odpowiadają niejako na siłę, poruszając się w kręgu wciąż tych samych ogólników. Być może dlatego, że książka jest zapisem audycji radiowej, a ta konwencja jest na tyle specyficzna, że nigdy nie jest możliwe proste przełożenie luźnej radiowej rozmowy na tekst pisany. Autorzy poruszają szereg obszarów, ale najwięcej miejsca poświęcają współżyciu po urodzeniu dziecka, sposobach rozmów z dziećmi czy zmianą w życiu intymnym związanym z wejściem w okres senioralny. Książki nie dokończyłem, zmęczył mnie chaos, który w niej panował – zarówno związany z samą edycją tekstu jak i treściami.
Rozczarowała mnie ta książka. Spodziewałem się czegoś głębszego, napisanego z wrażliwością i empatią. A przeczytałem, w zasadzie nie wiem jak to określić. Niby wywiady ze specjalistami w tej dziedzinie, ale miałem poczucie, ze są pytani i odpowiadają niejako na siłę, poruszając się w kręgu wciąż tych samych ogólników. Być może dlatego, że książka jest zapisem audycji...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czy potwierdziłabym, że książka wyczerpująco odpowiada na pytanie z okładki. Jest zapisem rozmów w wielu tematach z różnymi ekspertami, jednak jak dla mnie - nie daje wyczerpującej wiedzy w temacie, jest bardziej ku inspiracji. Być może miałam wobec niej po prostu inne oczekiwania :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś, gdy w końcu drugiej dekady dwudziestego wieku, na horyzoncie pojawia się ryzyko wprowadzenia przez państwo polskie kary za prowadzenie elementarnej edukacji seksualnej, trzeba rozejrzeć się za ścieżkami do edukowania się we własnym zakresie w tym temacie. Pomocą może służyć w tym ta książka, powstała na podstawie szeregu audycji "Seks nasz powszedni" prowadzonych przez Joannę Mielewczyk na antenie Programu Trzeciego Polskiego Radia. Nota bene, autorka prowadziła również audycję "Matka Polka Feministka". Znamiennym jest fakt,że oba te programy zostały zdjęte z anteny w 2016 r., co chyba dosyć wymiernie ukazuję politykę działań, jakie nastały w polskim radiu po 2015 r.
Przy czym, ta pozycja nie ogranicza się li tylko do pokazania, jak rozmawiać z dziećmi i młodzieżą o seksie. To zbiór odpowiedzi na problemy poruszone przez radiosłuchaczy na antenie w różnym wieku. O swoich problemach seksualnych mówili: emeryci, osoby nie potrafiące komunikować partnerom swoich potrzeb, zmagający się z niewiernością, korzystający z cyberseksu, znudzone swoim pożyciem małżeństwa... Wachlarz spraw poruszony w książce jest naprawdę szeroki, nie rodzi to jednak chaosu, gdyż są one pogrupowane w w tematyczne rozdziały. Książka zaskakuje polifonicznością narracji - prowadząca zapraszała do studia zarówno lekarzy opowiadających stricte medycznych zagadnieniach, psychologów zajmujących się terapią związków, ale też znajdziemy wśród interlokutorów małżeństwa zajmujące się katechizacją par, czy instruktorów seksu tantrycznego. Tak więc punkty widzenia są rozmaite i każdy może znaleźć coś dla siebie. A jeśli ktoś chce zgłębić dany temat, to pomóc może dołączona do książki bibliografia.
Ta pozycja uświadamia jedną rzecz - edukacja seksualna to nie jest pojedyncze zagadnienie do zaliczenia w szkole, lecz tematyka, którą trzeba zgłębiać na nowo, na coraz to kolejnych etapach życia, wraz z zmianami, w jakie nas następują.
Dziś, gdy w końcu drugiej dekady dwudziestego wieku, na horyzoncie pojawia się ryzyko wprowadzenia przez państwo polskie kary za prowadzenie elementarnej edukacji seksualnej, trzeba rozejrzeć się za ścieżkami do edukowania się we własnym zakresie w tym temacie. Pomocą może służyć w tym ta książka, powstała na podstawie szeregu audycji "Seks nasz powszedni" prowadzonych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasząca słowem-tabu okładka sprawiała, że współpasażerowie w pociągach patrzyli się na mnie, jakbym co najmniej Playboya czytała. Niesłusznie! Ta książka to przede wszystkim zapis audycji radiowej "Seks nasz powszedni". Ale też - a może najbardziej - książka o miłości. Takiej codziennej, szeroko rozumianej. Poruszającej kwestie zarówno edukacji seksualnej, jak i zdrady, współżycia wg kościoła katolickiego no i seksu seniorów. Lektura dla każdego, nawet jeśli myślisz, ze Ciebie to nie dotyczy.
Strasząca słowem-tabu okładka sprawiała, że współpasażerowie w pociągach patrzyli się na mnie, jakbym co najmniej Playboya czytała. Niesłusznie! Ta książka to przede wszystkim zapis audycji radiowej "Seks nasz powszedni". Ale też - a może najbardziej - książka o miłości. Takiej codziennej, szeroko rozumianej. Poruszającej kwestie zarówno edukacji seksualnej, jak i zdrady,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdstraszył mnie chaos w treści (niby każdy rozdział ma temat przewodni, ale całość bardziej przypomina wyliczankę i burzę mózgu) i formie (kilka różnych czcionek, pogrubienia, przesuwanie akapitów).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe rozmowy, różne punkty widzenia, przedstawiciele różnych światopoglądów.
Ciekawe rozmowy, różne punkty widzenia, przedstawiciele różnych światopoglądów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapis rozmów programu radiowego, w którym autorzy uwzględnili również pytania od słuchaczy. Bardzo dobrze się ten układ sprawdził, bo czyta się szybko i przyjemnie. Osoby, które mają wiele pytań dotyczących sfery życia intymnego będą tą pozycją ukontentowane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej pracy będzie to świetna pozycja, którą będę mogła polecać moim klientom.
Nie było chemii między tą książką i mną. Możliwe, że forma wywiadu sprawdziła się jako audycja radiowa, ale w przypadku książki wprowadziła ogromny chaos (4 różnie czcionki na jednej stronie - o zgrozo! oczopląs). Dodatkowo, niczego odkrywczego tutaj nie znalazłam. Może poza ciekawymi rozmówcami, za co aż 3 gwiazdki. Jeśli ktoś nigdy nie czytał żadnego poradnika o seksie, to ta książka jest dla niego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla tych, którzy potrzebują poczytać o miłości, zaufaniu, bliskości.
Książka dla tych, którzy potrzebują poczytać o miłości, zaufaniu, bliskości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMało ma wspólnego z opisywaniem konkretnych pozycji seksualnych, chyba, że mówimy i pozycji seksu jaki zajmuje w naszym życiu w różnych perspektywach: bliskości, intymności, starości, medycyny czy wychowania dzieci.