Okupacja od kuchni

Okładka książki Okupacja od kuchni
Aleksandra Zaprutko-Janicka Wydawnictwo: Znak Horyzont Seria: Ciekawostki historyczne.pl literatura piękna
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
literatura piękna
Seria:
Ciekawostki historyczne.pl
Wydawnictwo:
Znak Horyzont
Data wydania:
2015-09-07
Data 1. wyd. pol.:
2015-09-07
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324034260
Tagi:
literatura polska
Średnia ocen

                6,9 6,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,9 / 10
316 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1340
803

Na półkach:

Książka jest odzwierciedleniem codziennego życia przedwojennych i wojennych mieszkańców miast na terenie GG, a szczególnie Krakowa i Warszawy.Zmiany ich sposobu myślenia, działania w obliczu nowych okoliczności, a szczególnie stawienia czoła największemu wrogowi człowieka jakim jest głód, który całkowicie dominuje ich procesy myślowe. Relacje świadków oparte na bogatym materiale źródłowym,wzbogacone licznymi zdjęciami z tamtych czasów i autentycznymi wojennymi przepisami kulinarnymi.Wrześniowy obraz stolicy z kolejkami, pustymi lub pozamykanymi sklepami, propagandowe akcje władz okupacyjnych, brutalny reżim ludności cywilnej, głodowe kartki żywnościowe i plan okupanta z głównym celem, złamania polskiego społeczeństwa. Lecz Polacy to naród bardzo zaradny, nie tak łatwo go zniszczyć. "Kto nie kombinuje ten nie je" (str 43). Znajdujemy opisy funkcjonowania czarnego rynku, punktów gastronomicznych, produkcji własnej żywności i przygotowanie jej z nietypowych składników (żołędzi, koniczyny, kory z drzew, perzu), które dopiero wojna uczyniła jadalnymi. Gospodynie musiały wykazywać się niesamowitą kreatywnością i inwencją twórczą, aby przygotować coś z niczego.
Autorka przytacza przykłady codziennego menu, sposoby przechowywania produktów i ich gotowania.Braki mięsne uzupełniała konina, mięso z gołębi, a nawet psów i kotów. Ta sytuacja najbardziej uderzyła w polską inteligencję,nienawykłą do pracy fizycznej, lecz żeby przeżyć musieli się przystosować do panujących warunków imając się zajęć do tej pory im obcych. Bardzo ciekawa i wartościowa pozycja.

Książka jest odzwierciedleniem codziennego życia przedwojennych i wojennych mieszkańców miast na terenie GG, a szczególnie Krakowa i Warszawy.Zmiany ich sposobu myślenia, działania w obliczu nowych okoliczności, a szczególnie stawienia czoła największemu wrogowi człowieka jakim jest głód, który całkowicie dominuje ich procesy myślowe. Relacje świadków oparte na bogatym...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    514
  • Przeczytane
    407
  • Posiadam
    102
  • Chcę w prezencie
    52
  • Historia
    18
  • Teraz czytam
    9
  • II wojna światowa
    8
  • 2018
    6
  • Ulubione
    6
  • Literatura faktu
    5

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Okupacja od kuchni


Video

Video

Podobne książki

Przeczytaj także