Okupacja od kuchni
- Kategoria:
- literatura piękna
- Seria:
- Ciekawostki historyczne.pl
- Wydawnictwo:
- Znak Horyzont
- Data wydania:
- 2015-09-07
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-09-07
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324034260
- Tagi:
- literatura polska
Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 514
- 407
- 102
- 52
- 18
- 9
- 8
- 6
- 6
- 5
Opinia
Książka jest odzwierciedleniem codziennego życia przedwojennych i wojennych mieszkańców miast na terenie GG, a szczególnie Krakowa i Warszawy.Zmiany ich sposobu myślenia, działania w obliczu nowych okoliczności, a szczególnie stawienia czoła największemu wrogowi człowieka jakim jest głód, który całkowicie dominuje ich procesy myślowe. Relacje świadków oparte na bogatym materiale źródłowym,wzbogacone licznymi zdjęciami z tamtych czasów i autentycznymi wojennymi przepisami kulinarnymi.Wrześniowy obraz stolicy z kolejkami, pustymi lub pozamykanymi sklepami, propagandowe akcje władz okupacyjnych, brutalny reżim ludności cywilnej, głodowe kartki żywnościowe i plan okupanta z głównym celem, złamania polskiego społeczeństwa. Lecz Polacy to naród bardzo zaradny, nie tak łatwo go zniszczyć. "Kto nie kombinuje ten nie je" (str 43). Znajdujemy opisy funkcjonowania czarnego rynku, punktów gastronomicznych, produkcji własnej żywności i przygotowanie jej z nietypowych składników (żołędzi, koniczyny, kory z drzew, perzu), które dopiero wojna uczyniła jadalnymi. Gospodynie musiały wykazywać się niesamowitą kreatywnością i inwencją twórczą, aby przygotować coś z niczego.
Autorka przytacza przykłady codziennego menu, sposoby przechowywania produktów i ich gotowania.Braki mięsne uzupełniała konina, mięso z gołębi, a nawet psów i kotów. Ta sytuacja najbardziej uderzyła w polską inteligencję,nienawykłą do pracy fizycznej, lecz żeby przeżyć musieli się przystosować do panujących warunków imając się zajęć do tej pory im obcych. Bardzo ciekawa i wartościowa pozycja.
Książka jest odzwierciedleniem codziennego życia przedwojennych i wojennych mieszkańców miast na terenie GG, a szczególnie Krakowa i Warszawy.Zmiany ich sposobu myślenia, działania w obliczu nowych okoliczności, a szczególnie stawienia czoła największemu wrogowi człowieka jakim jest głód, który całkowicie dominuje ich procesy myślowe. Relacje świadków oparte na bogatym...
więcej Pokaż mimo to