Moja kuchnia w Paryżu. Przepisy i nowości

Tłumaczenie: Regina Mościcka
Seria: Kuchnia i diety
Wydawnictwo: Pascal
8,1 (10 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
3
9
1
8
3
7
2
6
0
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
My Paris Kitchen: Recipes and Stories
data wydania
ISBN
9788376424002
liczba stron
352
słowa kluczowe
kuchnia francuska, przepisy
język
polski
dodała
Precious

DAVID LEBOVITZ był zawodowym szefem kuchni i cukiernikiem, z czego niemal 13 lat przepracował w słynnej kalifornijskiej restauracji Chez Panisse. W 1999 r. odszedł z branży restauracyjnej, żeby zająć się pisaniem. Od 2004 r. mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi cieszącego się ogromną popularnością bloga davidlebovitz.com. Jest autorem książek kucharskich oraz kulinarno-lifestyle'owego Słodkiego...

DAVID LEBOVITZ był zawodowym szefem kuchni i cukiernikiem, z czego niemal 13 lat przepracował w słynnej kalifornijskiej restauracji Chez Panisse. W 1999 r. odszedł z branży restauracyjnej, żeby zająć się pisaniem. Od 2004 r. mieszka w Paryżu, gdzie prowadzi cieszącego się ogromną popularnością bloga davidlebovitz.com. Jest autorem książek kucharskich oraz kulinarno-lifestyle'owego Słodkiego życia w Paryżu.

Upłynęło już dziesięć lat, odkąd David Lebovitz spakował swoje najcenniejsze książki kucharskie, wysłużoną żeliwną patelnię oraz laptopa i przeprowadził się do Paryża. W tamtym okresie kuchnia francuska zaczęła zmieniać swój wizerunek za sprawą nowego pokolenia szefów kuchni i domowych kucharzy – zwłaszcza paryskich – którzy do przyrządzania klasycznych francuskich potraw wykorzystywali produkty oraz techniki gotowania pochodzące z różnych stron świata.

W Mojej kuchni w Paryżu David prezentuje zarówno klasyczne, jak i mniej znane potrawy, oferując czytelnikom aż 100 przepisów na wytrawne oraz słodkie dania, które są odzwierciedleniem tego, co i jak jada się obecnie w Paryżu. Jest wśród nich nie tylko tradycyjna zupa cebulowa, cassoulet, kurczak w winie czy francuski tost z szynką i serem, ale również wieprzowina w sosie barbecue, tadżin z jagnięciny, pieczony kalafior z dukka, chrupiące kulki z dorsza z sosem tatarskim oraz sałatka z pszenicy z cykorią, warzywami korzeniowymi i granatem. Nie obejdzie się, rzecz jasna, bez deseru – mamy do wyboru czekoladową lawę ze słonym sosem karmelowym, kruche ciasteczka na kaczym smalcu, babkę z listkami laurowymi i pomarańczową glazurą, sernik francuski... i wiele innych. David dzieli się również z czytelnikami swoimi przemyśleniami i anegdotami, opowiadanymi z typowym dla niego dystansem i humorem, a także wspaniałymi fotografiami Paryża oraz potraw, które niezwykle trafnie oddają radości, blaski i cienie życia w kulinarnej stolicy świata.

 

źródło opisu: http://ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=2478_Mo...(?)

źródło okładki: http://ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=2478_Mo...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 88
AnnaM | 2015-07-30
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 30 lipca 2015

Kocham gotować, uwielbiam jeść, a kuchnia francuska jest jedną z tych, które szczególnie lubię. Czego chcieć więcej? Może jeszcze książki jednego z najlepszych kucharzy i znawców smaków Francji? Kiedy trzymam w rękach książkę Davida Lebovitza, zaczynam układać w głowie listę zakupów... Co zrobić... A jeśli zobaczycie zdjęcia, wpadniecie po same uszy i nie wiadomo kiedy piekarnik już będzie włączony na odpowiednią temperaturę.


Kuchnię Davida Lebovitza poznałam przy okazji książki "Słodkie życie w Paryżu", dziś polecam "Moja kuchnia w Paryżu". Znajdziecie w niej wszystko, co konieczne, aby stać się mistrzem kuchni: od porad na temat przypraw, przez zwierzenia o kupowaniu naczyń do tart, aż do gotowych przepisów. Wszystko jasno, prosto i z właściwym autorowi poczuciem humoru. Między przepisami i zdjęciami można znaleźć opowieści z życia w Paryżu, kulinarne ciekawości z przeróżnych warzywnych straganów i porady, jak nie spalić dania, a jedynie smakowicie przypiec.



"Największym wyzwaniem, jakiemu musiałem stawić czoło, gdy urządzałem w Paryżu moją pierwszą kuchnię z prawdziwego zdarzenia, nie było podjęcie decyzji, w jakiej odległości od lodówki zamontować piekarnik albo z czego powinny być zrobione blaty. Nie miałem trudności z wyborem materiału na podłogi ani szafek do przechowywania garnków i patelni. Nie chodziło też o to czy piekarnik ma być gazowy, czy elektryczny. Problemem okazał się zlewozmywak. Po dziesięciu latach mieszkania we Francji w końcu zdecydowałem się kupić własne mieszkanie. Jak dotąd wszyscy byli przekonani, że miałem ogromną designerską i profesjonalną kuchnię, podczas gdy tak naprawdę musiał mi wystarczyć blat wielkości szachownicy. Żonglowałem miskami, garnkami i patelniami, wiecznie zmagając się z brakiem miejsca".


I już za to kocham Davida, mam podobne dylematy w mojej kuchence bez okien... :) Bo kiedy musisz się zastanawiać, co pozmywać, aby było więcej miejsca, a piekąc ciasto otwierasz okno w pokoju bo jest za gorąco, wiesz, ze może cię zrozumieć ktoś, kto zna wyzwania maleńkiej kuchni :) Później otworzyłam książkę akurat na zdjęciu autora wybierającego plats a gratin, czyli naczynia do zapiekanek. Ku mojemu zdziwieniu trzymał w rękach maleńkie ceramiczne naczynie wprost z mojej kuchni :) Przypadek? Nie sądzę, bo już wtedy wiedziałam, że uda mi się coś ugotować z jego książki. Oczywiście marzyła mi się czekoladowa tarta Tarte au chocolat et confiture de lait, ale nie mam w mojej mini-kuchni dobrego piekarnika. Zatem wybór padł na mój ulubiony quiche, czyli słoną tartę. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym odrobinę nie zmodyfikowała przepisu, zamiast proponowanych gruszek dodałam szynkę :) Ale ser pleśniowy pozostał... Pyszne! I jak tu się odchudzać... Dobrze, jutro zrobię sałatkę. A tymczasem wracam do jedzenia i zgłębiania tajników kuchni francuskiej. Mam wrażenie, że dziś wszystko w moim mieszkanku na dwunastym piętrze pachnie Paryżem.



Polecam książkę, ale ostrzegam, nie da się jej "tylko" przeczytać. Z pewnością wyjmiecie garnki i pobiegniecie do najbliższego sklepu. Ja tak zrobiłam!

Anna M.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Miłosne podchody

No proszę a mówią, że to nie suknia zdobi kobietę. Nic bardziej mylnego. Penelopa rzutem na taśmę wychodzi z cienia i szturmem, oczywiście po licznyc...

zgłoś błąd zgłoś błąd