Literatura od kuchni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- W.A.B.
- Data wydania:
- 2013-06-26
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-06-26
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377478103
- Tagi:
- kuchnia literatura
Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu? Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki, Wisławy Szymborskiej? Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza? Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej „magdalenki" spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta?
Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 183
- 64
- 30
- 6
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
Opinia
Przygoda Bogusława Deptuły z literacką kuchnią zaczęła się w 2009 roku, gdy powstawało internetowe pismo www.dwutygodnik.com. Przez cztery lata autor poszukiwał smakowitych kąsków na kartach różnorakich powieści, a efekty swych śledztw wplatał w rzetelne recenzje czytanych książek.
We wstępie do „Literatury od kuchni" kulinarny detektyw wyjaśnia: Najchętniej opisuję książki, które miały i mają dla mnie znaczenie. Czasem, gdy piszę, zwycięża cytat, czasem śledztwo w sprawie jedzenia i przepisu. Nie ma jednej zasady: rozsądek i przypadek, gust i wiedza walczą o swoje. O samym wyborze tytułów do analizowania decydował raczej przypadek. Nigdy nie była to świadoma konstrukcja. Znajdziemy tu zatem omówienia publikacji nieoczywistych, choć pojawiają się również znane nazwiska i tytuły.
Książka została podzielona na rozdziały, które z kolei stanowią recenzenckie menu. Bo trzeba wam wiedzieć, że „Literatura od kuchni" to zbiór tekstów krytycznoliterackich, z których autor tychże próbuje wyłuskać co smakowitsze i intrygujące potrawy. Każdy znajdzie coś dla siebie: są przepisy kryminalne, erotyczne, nowelowe, poetyckie, awangardowe, absurdalne, biograficzne, podróżne, kanoniczne, powieściowe, najmłodsze i amerykańskie- w sam raz na zaplanowanie literackich obiadów na niemalże cały miesiąc.
Deptuła poszukuje najmniejszego nawet wspomnienia o kulinarnych proweniencjach. Każdy bohater przecież też jest człowiekiem, jeść więc musi. Fakt, że w niektórych omawianych książkach są tylko zasygnalizowane kuchenne wątki, ale nasz detektyw jest uparty i drąży temat już poza recenzowanymi powieściami, wyszukując w różnych źródłach (nie zawsze są to książki kucharskie) przepisu na potrawę, która pojawiła się w tekście, ale nie została szczegółowo opisana. Dzięki temu na końcu każdej recenzji dostajemy instrukcje potrzebne nam do upichcenia jakiegoś oryginalnego smakołyku np. grasicy po staropolsku, która jest przysmakiem duszożerców. Jest również przepis na stek z niedźwiedzia oraz na słynną proustowską magdalenkę.
Propozycje kulinarne prezentowane przez Deptułę nie są skomplikowane, a produkty są powszechnie dostępne. Czytając więc rzetelne omówienie „Mapy i tertyorium" M. Houellebecqa, mamy ochotę biec do kuchni, by przygotować seler w sosie remoulade, albo przy okazji interpretacji wiersza Wisławy Szymborskiej pt. „Cebula" połakomić się na przygotowanie konfitury z cebuli.
Mi najbardziej przypadło do gustu menu najmłodsze, w którym Deptuła skupia się na literaturze dla dzieci i młodzieży. Mamy tu zatem propozycję podania zapiekanki ziemniaczanej Filifionki, na obiad możemy zaserwować koguta w winie á la Pan Samochodzik, a na deser papatacze Pchły Szachrajki.
Książce pikanterii i smaku dodają czarno-białe szkice autorstwa Macieja Jędrusika, które połączone z dowcipnymi i dobrze wysmażonymi tekstami Deptuły dają w efekcie książkę z gustownym menu.
Przygoda Bogusława Deptuły z literacką kuchnią zaczęła się w 2009 roku, gdy powstawało internetowe pismo www.dwutygodnik.com. Przez cztery lata autor poszukiwał smakowitych kąsków na kartach różnorakich powieści, a efekty swych śledztw wplatał w rzetelne recenzje czytanych książek.
więcej Pokaż mimo toWe wstępie do „Literatury od kuchni" kulinarny detektyw wyjaśnia: Najchętniej opisuję...