Dekorowanie potraw

Okładka książki Dekorowanie potraw Joanna Góźdź
Okładka książki Dekorowanie potraw
Joanna Góźdź Wydawnictwo: Świat Książki kulinaria, przepisy kulinarne
108 str. 1 godz. 48 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Świat Książki
Data wydania:
2012-07-21
Data 1. wyd. pol.:
2012-07-21
Liczba stron:
108
Czas czytania
1 godz. 48 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-7799-746-8
Tagi:
dekorowanie potrawy zdobienie
Średnia ocen

6,9 6,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,9 / 10
33 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
688
303

Na półkach: , , , ,

"Dekorowanie potraw" to książka, która może być użyteczna chyba w każdej, nawet najbardziej profesjonalnej kuchni z tego prostego powodu, iż można w niej znaleźć przede wszystkim ciekawe porady i łatwe pomysły na, jak sam tytuł wskazuje, dekorowanie żywności. Joanna Góźdź przekonuje, iż ładnie podane danie smakuje lepiej, ale wiadomo, że nie tylko. Dzięki smakowitym dekoracjom możemy przecież uatrakcyjnić każdy rodzinny obiad, każdą uroczystość czy imprezę, a przy okazji zadziwić gości. Nastały takie czasy, w których nie tylko firmy cateringowe i restauracje zajmują się przepięknie wyglądającymi ekspozycjami z potraw. Teraz każda osoba znająca się choć trochę na gastronomii, wytrawny smakosz albo kucharz z zamiłowania może poświęcić kawałek swojego czasu na coś więcej aniżeli tradycyjne przygotowanie dania. Wystarczą dobre chęci, odrobina kreatywności, a do tego jakiś sympatyczny poradnik.

"Dekorowanie potraw" to niezwykle przejrzysta pod względem treści i bardzo kolorowa, jeśli chodzi o oprawę graficzną, pozycja, w której każdy pomysł na dekorację składa się z instrukcji w kilku podpunktach objaśniającej, co i jak kolejno należy robić, no i oczywiście jest opatrzony fotografiami ukazującymi poszczególne etapy instrukcji i końcowy efekt zdobienia. Należy jednak pamiętać, że nie trzeba ściśle przestrzegać książkowych wskazówek, które tak naprawdę, owszem, mogą nam pomóc, ale też zainspirować i pozwolić na to, by zadziałała nasza wyobraźnia, zapewniając przy tym doskonałą zabawę.

"Przepisy", jakie serwuje nam w swym poradniku Góźdź, nie są trudne. Niektóre wręcz banalne, dosłownie takie, z którymi poradziliby sobie najmłodsi miłośnicy dobrego jedzenia. Przyszło mi nawet na myśl, że ta książka mogłaby być bardzo przydatna nauczycielom wychowania przedszkolnego czy wczesnoszkolnego w celu zorganizowania jakichś ciekawych zajęć manualnych i techniczno-kulinarnych, z których dzieci z całą pewnością czerpałyby satysfakcję i mnóstwo frajdy. "Dekorowanie potraw" dzieli się na trzy główne działy: dekoracje z owoców, dekoracje z warzyw i słodkie dekoracje. Mamy możliwość sporządzania pięknych ozdób przypominających kształtem kwiaty, liście, zwierzęta oraz inne, mniej lub bardziej wymyślne abstrakcyjne figury, korzystając między innymi z jabłek, pomarańczy, cebul, ziemniaków, czekolady i masy cukierniczej.

Ale składniki i wyobraźnia to nie wszystko. Joanna Góźdź zwraca też uwagę na to, by przed przystąpieniem do dekorowania dań zaopatrzyć się w niezbędne, głównie te podstawowe, najczęściej używane narzędzia, takie jak noże kuchenne, nożyczki, foremki do wycinania różnych kształtów i sitka. Jeśli ktoś ma taką możliwość, może skorzystać z innych, bardziej nowoczesnych i zaawansowanych przyrządów, przede wszystkim tych, które przeznaczone są do tak zwanego carvingu.

Na potrzeby recenzji "Dekorowania potraw" postanowiłam skorzystać z poradnika nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie, wypróbowując i inspirując się kilkoma przykładami zaproponowanymi przez autorkę. Jedno jest pewne - owo przedsięwzięcie zapewniło mi przefantastyczną rozrywkę i mnóstwo śmiechu w rodzinie. Używałam następujących narzędzi: większe i mniejsze ostre noże kuchenne, nożyce kuchenne, temperówka do warzyw, nóż spiralny, przyrząd do wykrawania gwiazdek i tak zwany nóż do carvingu "cztery w jednym". Wykorzystane produkty spożywcze to: gotowane ziemniaki, gotowana marchew, kiszony ogórek, rzodkiewki, nać pietruszki, groszek z puszki, gotowane jajko, ziarna czarnego pieprzu, por i surowy ziemniak. Fotorelację pracy mojej i mojej mamy można znaleźć tutaj - http://tajusczyta.blogspot.com/2012/11/fotorecenzja-dekorowanie-potraw-joanna.html

Recenzja pochodzi z tajusczyta.blogspot.com.

"Dekorowanie potraw" to książka, która może być użyteczna chyba w każdej, nawet najbardziej profesjonalnej kuchni z tego prostego powodu, iż można w niej znaleźć przede wszystkim ciekawe porady i łatwe pomysły na, jak sam tytuł wskazuje, dekorowanie żywności. Joanna Góźdź przekonuje, iż ładnie podane danie smakuje lepiej, ale wiadomo, że nie tylko. Dzięki smakowitym...

więcej Pokaż mimo to

avatar
710
304

Na półkach: , , , , ,

Kto z nas nie chciałby zaskoczyć swoich gości? Chyba nie ma na świecie takiej osoby, która nie miałaby ochoty zaimponować znajomym, przyjaciołom, czy nawet rodzinie. Dlaczego więc nie zrobić tego kulinarnymi przysmakami? Albo raczej – ich wykonaniem i podaniem? Ależ można! „Dekorowanie potraw” pokazuje, jakie to proste, przyjemne, a co najważniejsze miłe dla oka i przede wszystkim smaczne! Dzięki tej książce nawet największy amator zamieni się w wielkiego szefa kuchni. Może nie tyle w gotowaniu, co właśnie zdobnictwie i dekorowaniu potraw wychodzących spod jego ręki.

Jeśli chodzi o treść książki, to na samym początku kryje się krótki wstęp, dzięki któremu możemy dowiedzieć się, jakie kuchenne przyrządy przydadzą się w naszej kuchni, by moc dokonywać kulinarnych dzieł sztuki. Koniec końców przechodzimy do owych „dzieł”, czy też, jak kto woli nazywać „perełek”. Każda instrukcja zawiera w sobie zarówno opis wykonania, potrzebne materiały, jak i fotografie, dzięki którym łatwiej i szybciej opanować tę magiczną sztukę tworzenia arcydzieł z jedzenia. Wiadomo – jest to wielki plus dla wzrokowców, do którego grona również się zaliczam, – dlatego tez popieram taki zabieg, jak jest tutaj uwidoczniony (mam na myśli tutaj krótkie opisy i masę zdjęć).

Szczerze powiedziawszy w kuchni do tej pory próbowałam zbytnio nie szaleć – zwyczajnie bałam się efektów swojej pracy. Nie, żebym była taką okropną kucharką, ale swoją drogą chyba wolę piec słodkości – przynajmniej idzie mi to sprawniej, jak zauważyłam na imprezach u znajomych. Mimo to rzuciwszy się w wir gotowania postanowiłam sprawdzić, co poniektóre „przepisy” w praktyce. Swoją drogą niektóre z pokazanych w książce zdobień bardzo przypadły mi do gustu – mam tutaj na myśli nici z cukru, czy też pomidorową różę. Zaciekawiły mnie też ozdoby na ciasta i torty, jednak do dziś nie wiem, gdzie mogłabym kupić tak po prostu masę cukierniczą, – dlatego też nie miałam możliwości ich przetestowania. Możecie być jednak pewni, że przy moim oślim uporze, gdy tylko uda mi się ją zdobyć, od razu ruszę do kuchni, by w niej szaleć i tworzyć coraz to nowe dekoracje do różnorakich potraw.

Książka i zawarte w niej w niej przepisy na pewno sprawdzą się na niejednym domowym przyjęciu, zachwycając gości zarówno swoją prostotą, jak i oryginalnym wykonaniem. Minusem jest jednak fakt, że według mnie większość z tych dekoracji jest powszechnie znana i nie wszystko mnie zaskoczyło tak pozytywnie, jak myślałam. Ogólnie miałam nadzieję, że owe przepisy będą bardziej wyrafinowane i gustowne, tak więc tutaj się odrobinę zawiodłam. Kolejnym faktem, a raczej minusem jest to, że większość z nich ugruntowana jest głównie na warzywa i to w dodatku na takie, których nie każdy toleruje.

Wiem jednak, że każdy, kto lubi eksperymentować i podawać potrawy oryginalnie wyglądające, z pewnością polubi ową pozycję i będzie mu służyła przez długie lata, a znajomi na pewno będą zachwyceni oryginalnym wyglądem potraw, które już samym wzrokiem nasycą niejedną osobę.

Kto z nas nie chciałby zaskoczyć swoich gości? Chyba nie ma na świecie takiej osoby, która nie miałaby ochoty zaimponować znajomym, przyjaciołom, czy nawet rodzinie. Dlaczego więc nie zrobić tego kulinarnymi przysmakami? Albo raczej – ich wykonaniem i podaniem? Ależ można! „Dekorowanie potraw” pokazuje, jakie to proste, przyjemne, a co najważniejsze miłe dla oka i przede...

więcej Pokaż mimo to

avatar
333
233

Na półkach: ,

Czy nie mieliście kiedyś ochoty olśnić swoich gości? Czy zastanawialiście się czym jeszcze możecie ich zaskoczyć? Pyszne i oryginalne potrawy to nie wszystko. Czas na zmiany! Ładnie udekorowane potrawy będę robić furorę na każdym Waszym przyjęciu. Wakacje są czasem sprzyjającym spotkaniom towarzyskim - kawka dla znajomych, grill dla przyjaciół, wystawny obiad dla rodziny. Nie od dziś wiadomo, że ładnie podane dania smakują lepiej. Okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne.
Joanna Góźdź w swojej książce "Dekorowanie potraw" prezentuje ciekawe i proste (zazwyczaj) sposoby przygotowania oryginalnych dekoracji. Książka zawiera rozdział dotyczący narzędzi, w które należy się zaopatrzyć przed przystąpieniem do dekorowania - są to narzędzia powszechnie znane i łatwe do zdobycia. Pozostałe trzy rozdziały to już instrukcje wykonania dekoracji pogrupowane na te wykonane z: owoców, warzyw i słodkie dekoracje. Instrukcje opisane są bardzo dokładnie, każda z nas nie będzie miała problemu z ich interpretacją. Różnorodność ozdób sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mnie najbardziej przypadły do gustu dekoracje z owoców i warzyw (no, nici z cukru też są rewelacyjne!). Pomysły na dekoracje z warzyw są najprostsze - i pewnie dlatego najbardziej do mnie przemawiają. Najlepsza wydaje mi się kokarda z pora (zdjęcie poniżej) - prosta, a niesamowicie efektywna.

Recenzja pochodzi z mojego bloga: www.biblioteczkamagdalenardo.blogspot.com

Czy nie mieliście kiedyś ochoty olśnić swoich gości? Czy zastanawialiście się czym jeszcze możecie ich zaskoczyć? Pyszne i oryginalne potrawy to nie wszystko. Czas na zmiany! Ładnie udekorowane potrawy będę robić furorę na każdym Waszym przyjęciu. Wakacje są czasem sprzyjającym spotkaniom towarzyskim - kawka dla znajomych, grill dla przyjaciół, wystawny obiad dla rodziny....

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    34
  • Chcę przeczytać
    24
  • Posiadam
    6
  • Kulinaria
    4
  • Chcę w prezencie
    2
  • Domowa cela
    1
  • Kuchnia
    1
  • Wymienię/sprzedam
    1
  • Moje 52 książki 2012
    1
  • Poszukiwane tak po prostu
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Dekorowanie potraw


Podobne książki

Przeczytaj także