O, kuchnia!
- Kategoria:
- reportaż
- Cykl:
- Kill Grill (tom 3)
- Tytuł oryginału:
- Medium Raw. A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook
- Wydawnictwo:
- W.A.B.
- Data wydania:
- 2012-03-21
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-03-21
- Liczba stron:
- 400
- Czas czytania
- 6 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377476635
- Tłumacz:
- Wioletta Lamot
- Tagi:
- kuchnia
Nowy bestseller Anthony'ego Bourdaina! Uczta dla entuzjastów kuchni, dobrego jedzenia i kulinarnych podróży!
Myślicie, że wiecie już wszystko o pieprznych sekretach restauracyjnej elity? Jesteście pewni, że znacie całą listę dań, których nigdy nie wzięlibyście do ust? Anthony Bourdain z właściwym sobie wdziękiem szybko udowodni, jak bardzo się mylicie. Wszystko, o czym przeczytaliście do tej pory, to zaledwie preludium kulinarnego grzechu. Otwierając O, kuchnię!, dowiecie się, dlaczego za ortolana warto zapłacić 250 dolarów, jak osiągnąć erotyczną przyjemność z jedzenia zupy pho i czy prawdą jest, że Ronald McDonald ma wszy.
Bourdain do mistrzostwa opanował sztukę autoironii, a jego dosadne i obcesowe komentarze bezlitośnie obnażają gorzką prawdę o micie sukcesu. Pełen gniewu, bezkompromisowy i impulsywny, a jednocześnie rozbrajająco pokorny, nawet na sobie nie pozostawia suchej nitki. Jego język jest soczysty, dosadny i męski, a zarazem nieco chaotyczny, niczym w relacji na żywo, gdy najważniejsze są emocje komentatora. O, kuchnia! nie jest lekturą lekkostrawną. To książka dla prawdziwych smakoszy życia. Takich jak Bourdain, który wyznaje: „Za każdym razem, gdy jestem ze sobą szczery, mogę spojrzeć wstecz i powiedzieć, że w sumie dokonałbym tych samych wyborów jeszcze raz".
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 117
- 105
- 46
- 8
- 6
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Często mówię o "zasadzie babci" obowiązującej podróżników.Masz prawo nie przepadać za indykiem,którego Twoja babcia podaje na Święto Dziękczynienia.Niech będzie on nawet przypalony i suchy, a farsz staruszki za słony i pełen gumowatych grudek, które stają ci w gardle.Możesz nawet w ogóle nie lubić indyka. Ale to indyk babci. I przebywasz w jej domu. Więc stul pysk i jedz. A pot...
Rozwiń
Opinia
Anthony Bourdain.. jedni o nim słyszeli, inni nie znają w ogóle, jeszcze inni mieli przyjemność, albo nie-przyjemność spotkać się z nim oko w oko na swojej kucharsko-zawodowej drodze. Kucharz, podróżnik, wyśmiewający celebrity-chefs (patrz: Gordon Ramsey). Gospodarz programu „Bez rezerwacji”. Odsłania prawdę o amerykańskich restauracjach „z wyższej półki”.. Ale czy po lekturze nadal będziemy twierdzili, że amerykańska restauracja jest lepsza od „knajpki Pani Krysi w Lądku Zdroju”? Wątpię..:) W końcu restauracje w NY, w LA to:”zbieranina psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”. W programie, co opisuje później w swoich książkach, klnie jak szewc, ciągle mówi o seksie i swoim poprzednim życiu, bo mało kto wie, że z amerykańskich restauracji, z samego szczytu narkotyki pociągnęły go ze sobą na dno.. Facet po przejściach, dlatego bardziej wiarygodny. Bezczelny, pyskaty, ale nikt tak nie serwuje „małego co nieco” jak on. Czym jest to „małe co nieco”? Hmm.. różne rzeczy już miałam okazję próbować, wiele jeszcze przede mną. Dam radę z kawiorem, zjem z apetytem krewetki, ośmiorniczki i takie tam gadziny morskie, ale trującej ryby fugu, którą mogą przygotowywać jedynie kucharze ze specjalną licencją, jeszcze bijącego serca kobry, smażonych na chrupko baranich jąder czy gotowanych embrionów kaczki nie ruszę za żadne pieniądze! Ba! Nawet za darmo..! Nie, dzięki, ja popatrzę!:) Historie o potrawach z różnych zakątków świata okraszone ostrym humorem i pikantnym dowcipem.. Cały Bourdain! Świetna seria książek o kulinarnych podróżach mistrza kuchni. Tak, mistrza, bo po 28 latach porzucił szefowanie w nowojorskich restauracjach, by próbować smaków w bardziej „polowych” warunkach. Bourdain, to taki trochę Clarkson (http://bookscreations.com/beletrystyka/swiat-wedlug-clarksona/) ze świata kuchni i restauracji. W każdym razie polecam do czytania i oglądania („No Reservation”) na TLC oraz kuchnia.tv.
Anthony Bourdain.. jedni o nim słyszeli, inni nie znają w ogóle, jeszcze inni mieli przyjemność, albo nie-przyjemność spotkać się z nim oko w oko na swojej kucharsko-zawodowej drodze. Kucharz, podróżnik, wyśmiewający celebrity-chefs (patrz: Gordon Ramsey). Gospodarz programu „Bez rezerwacji”. Odsłania prawdę o amerykańskich restauracjach „z wyższej półki”.. Ale czy po...
więcej Pokaż mimo to