Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…
Fascynująca i nowatorska opowieść o kulturze kulinarnej Słowian,omawiająca wszelkie aspekty związane z kuchnią naszych przodków- naczynia, potrawy, zioła, zachowanie przy stole i inne.
W książce znajduje się również kilkadziesiąt stron receptur kulinarnych wprost znad wczesnośredniowiecznego paleniska!
Autorzy wiedzę zdobytą przez studiowanie źródeł i fachowej literatury poparli badaniami, głównie z zakresu archeologii eksperymentalnej.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 113
- 34
- 9
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Niezwykle szczegółowo opisana, właściwie historia kuchni u wczesnośredniowiecznych Słowian. Autorzy zaczynają od tego skąd wzięli źródła, czym się kierowali gdyż wiadomo, że wiele zapożyczeń trzeba było zrobić, oczywiście wszystko uzasadnili. Następnie surowce do gotowania, surowce do wytwarzania narzędzi, wytwarzanie narzędzi ze szczególnym uwzględnieniem pieców i wypalania , co na pewno jest konikiem Twórców, o czym niejednokrotnie wspominają. W końcu wytwarzanie, cel, zastosowanie i warunki ...... no generalnie na prawdę wszystko, Kończy się chyba na zastosowaniu potraw w życiu duchowym. A nie, kończy się jednak na zestawieniu przepisów, które chyba w większości zostały wykonane przez Autorów. Całość okraszona sporą ilością fotografii, niestety czarno-białych. Nie zmienia to faktu, że niezwykle przyjemnie się całość odbiera.
Niezwykle szczegółowo opisana, właściwie historia kuchni u wczesnośredniowiecznych Słowian. Autorzy zaczynają od tego skąd wzięli źródła, czym się kierowali gdyż wiadomo, że wiele zapożyczeń trzeba było zrobić, oczywiście wszystko uzasadnili. Następnie surowce do gotowania, surowce do wytwarzania narzędzi, wytwarzanie narzędzi ze szczególnym uwzględnieniem pieców i...
więcej Pokaż mimo toOpinia w całości do przeczytania na: http://kaginbooks.blogspot.com/2017/06/109-kuchnia-sowian-o-zywnosci-potrawach.html
Kuchnia Słowian - naszych przodków - od dawna była obiektem zainteresowania nie tylko archeologów, ale i wszelkiej maści rekonstruktorów historii naszej przeszłości. Ale i nie tylko - poszukujący prostej, zdrowej kuchni "z naszego podwórka" ludzie też byli zainteresowani taką pozycją. I nagle, zupełnie nieoczekiwanie, na pomoc przybyła "Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…" - absolutnie genialnie napisana książka zaspokajająca podstawowe zainteresowania.
[...]
Opinia w całości do przeczytania tutaj: http://kaginbooks.blogspot.com/2017/06/109-kuchnia-sowian-o-zywnosci-potrawach.html
Opinia w całości do przeczytania na: http://kaginbooks.blogspot.com/2017/06/109-kuchnia-sowian-o-zywnosci-potrawach.html
więcej Pokaż mimo toKuchnia Słowian - naszych przodków - od dawna była obiektem zainteresowania nie tylko archeologów, ale i wszelkiej maści rekonstruktorów historii naszej przeszłości. Ale i nie tylko - poszukujący prostej, zdrowej kuchni "z naszego podwórka" ludzie też...
Ciekawe połączenie archeologii doświadczalej i zamiłowania do gotowania. Jednak - potencjalny czytelniku - nie spodziewaj się tutaj spektakularnych przepisów na eliksir dający siłę bądź wykwintnych dań na świąteczny stół. Sztuka kulinarna Słowian jest prosta, wręcz siermiężna.
Ciekawe połączenie archeologii doświadczalej i zamiłowania do gotowania. Jednak - potencjalny czytelniku - nie spodziewaj się tutaj spektakularnych przepisów na eliksir dający siłę bądź wykwintnych dań na świąteczny stół. Sztuka kulinarna Słowian jest prosta, wręcz siermiężna.
Pokaż mimo to