Smaki Dwudziestolecia

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
7,07 (56 ocen i 12 opinii) Zobacz oceny
10
7
9
3
8
10
7
15
6
13
5
4
4
4
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-01-16749-3
liczba stron
184
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodała
Gośka

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia. Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu...

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.

Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Naukowe PWN,2011

źródło okładki: księgarnia.pwn.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (12)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 3835
Dominika | 2016-06-07
Przeczytana: 10 maja 2016

http://bookjedenwie.blogspot.com/2016/06/maja-ozinska-smaki-dwudziestolecia.html

książek: 1081
Lenkaite | 2014-10-13
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: październik 2014

PYSZNOŚCI :)))) tym razem Maja Łozińska przedstawia kulinaria XX-lecia, kondensując smak, zapach i aromat epoki :) zdjęcia świetne (choć po raz kolejny można mieć zastrzeżenie co do ich opisów), a źródła dobrane umiejętnie. Prawdziwa uczta dla miłośników tej najbardziej czarującej z epok :)

książek: 4031
Paula | 2014-01-28
Przeczytana: 24 stycznia 2014

http://mojswiat-szelestkart.blogspot.com/2014/01/maja-ozinska-smaki-dwudziestolecia.html

książek: 65
moleslaw | 2013-05-19
Na półkach: Przeczytane

Herbatki, wieczorki brydżowe, spotkania w kawiarniach opisane tak że czujemy nie tylko klimat tamtych czasów ale i smaki, zapachy podawanych potraw, czytanie powoduje zdecydowany wzrost apetytu zatem polecam zdecydowanie czytać z przekąskami pod ręką inaczej co chwila biegac będziemy do lodówki.

Żeby nie było tak całkiem bajkowo ale i nie beznadziejnie autorka przedtsawia i tą mniej bogata część społeczeństwa , poznajemy zarówno kuchnię niezamożnego ziemiaństwa , chaty chłopskie rzec można wędrujemy pod strzechy. Również i miasta miały swoją ciemniejszą stronę biednych urzędników , mogących korzystać z tanich jadłodajni w prywatnych mieszkaniach prowadzonych prze samotne kobiety w trudnej finansowo sytuacji co pozwalało im na podreperowanie budżetu a gościom na najedzenie się " dobrze i tanio" co jak wiemy nie zawsze szło i nie zawsze idzie nadal w parze

książek: 0
| 2013-04-18
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, 2013

Nie wiem skąd wziął się u mnie sentyment do okresu międzywojennego. Może przez przedwojenne filmy, które oglądałam jako dziecko. A może wynika z mojego ogólnego zamiłowania do historii. Po prostu zawsze, gdy widzę książkę, film, program, cokolwiek co jest związane z XX-leciem międzywojennym, mam nieodpartą chęć to przeczytać, obejrzeć, poznać. Nie mogłam więc przejść obojętnie obok serii PWN-u i sięgnęłam po kolejną książkę autorstwa Mai Łozińskiej „Smaki dwudziestolecia”.

Czegóż tam nie znajdziemy?! Od opisów dań codziennych, obiadów, kolacji po poradniki dla młodych gospodyń domowych, które musiały sobie radzić w warunkach drożyzny, hiperinflacji, ciągle wprowadzanych przez nowe władze zmian. Zmieniło się również społeczeństwo i obyczaje. Coraz więcej młodych kobiet, żon i matek pracowało zawodowo, musiały uczyć się godzić karierę z prowadzeniem domu. W obliczu napływu ludności do miast coraz chętniej mieszkano w kawalerkach lub niewielkich mieszkaniach, gdzie bardzo często...

książek: 572
gorzka | 2013-03-26
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: marzec 2013

Książka nie jest może dogłębną bazą wiedzy o zwyczajach kulinarnych Polaków w XX-leciu międzywojennym, jednak dowiadujemy się z niej całkiem sporo. Autorka opisuje kawiarniane życie II RP, bankiety domowe, zmieniające się podejście pań domu do kuchni i posiłków a nawet wspomina o zaopatrzeniu w sklepach i delikatesach. Dodatkowym atutem książki są fotografie, np. na okładce mamy wnętrze "Ziemiańskiej", dzięki czemu dowiedziałam się jak wyglądała kawiarnia, do której chadzał Gombrowicz. Przytaczane często fragmenty wspomnień ludzi tamtego okresu sprawiały mi wiele frajdy, np. dowcip F. Fiszera o niewielkiej postury poecie B. Leśmianie: "przyjeżdża pusta dorożka i wysiada z niej Leśmian".
Jeśli ktoś nie czytał dotąd żadnej książki M.Łozińskiej "Smaki dwudziestolecia" raczej mu się spodobają, jeśli już coś czytał istnieje ryzyko powtórzenia jakiegoś wątku. Mimo wszystko daję tej pozycji opinię pozytywną.

książek: 3253
jjon | 2013-01-10
Na półkach: Przeczytane, Własne, Ulubione, 2013
Przeczytana: 09 stycznia 2013

Ciekawe opracowanie dotyczące obyczajów kulinarnych ówczesnego społeczeństwa, oparte na bogatej bibliografii.

Autorka wskazuje na zmiany, jakie zachodziły nie tylko w samym sposobie żywienia, prowadzenia domu, ale i w podejściu do życia towarzyskiego, które w ówczesnych czasach cechowało się coraz większą otwartością. Jest tu więc mowa zarówno o „przyziemnych” sprawach, jak na przykład robienie zakupów na targu czy bazarze, jak i o eleganckich przyjęciach, klubach brydżowych czy spotkaniach na herbatce. Autorka wskazuje zarówno na coraz większą nowoczesność mieszkańców miast, jak i na pielęgnujących tradycję ziemian.

Jeśli ktoś lubi dwudziestolecie, to na pewno znajdzie wiele przyjemności w przeczytaniu tej pięknej książki. Ci zaś, którzy jeszcze nie znają smaku dwudziestolecia, mają szansę się w nim rozsmakować. Na przykład możecie się dowiedzieć, do czego służyła maszynka karlsbadzka, co to były fajfy, co można było kupić w sodówce i czy pieczony paw w sosie anyżkowym zawsze...

książek: 1073
figlarna24 | 2012-12-10
Na półkach: Przeczytane, Rok 2012
Przeczytana: 08 grudnia 2012

„Co było a nie jest, nie pisze się w rejestr”

To powiedzonko zna każdy i jest ono nadużywane w każdej dziedzinie życia codziennego. W literaturze ono się nie sprawdza. Obecnie wydawnictwa poczuli lukę w zainteresowaniu czytelnika i prześcigają się w proponowaniu ciekawej literatury na temat dawnych czasów, obyczajów , tradycji itp.
Wydawnictwo PWN wydało serię książek-albumów na temat życia Polaka w międzywojennej Polsce. I właśnie ostatnio miałam okazję zapoznać się z pozycją , która nosi tytuł „Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety” autorstwa Mai Łozińskiej.

Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego w dawnej Polsce, szczególnie pasjonuje ją okres XIX wieku. Z wielką pasją oddaje się czytaniu listów, wspomnień, pamiętników, poradników i archiwów prasowych. Swoje książki tworzy sama, ale też zaprasza do wspólnych projektów swojego męża – Jana Łozińskiego. Razem są autorami takich pozycji jak : „Wokół kuchni i stołu”, „Bale i bankiety Drugiej...

książek: 1308
Dociekliwy_Kotek | 2012-09-23
Przeczytana: wrzesień 2012

Ja rozumiem, że czasy są ciężkie, a żyć trzeba. Rozumiem, że czytelnictwo spada, a kryzys się pogłębia (albo cofa, kto go tam zresztą wie, ale na pewno jest). Rozumiem, że wydawca też człowiek, zarabiać musi i trudno mieć pretensje. Ale żeby PWN wydawało coś takiego z pełną świadomością? Jeszcze żeby to była podrzędna oficynka z Pcimia Górnego, ale PWN?
Kto przeczytał książkę Łozińskich "W przedwojennej Polsce" może spokojnie odpuścić sobie "Smaki Dwudziestolecia", a kto nie przeczytał, niech to zrobi i tej pozycji da spokój.
Przede wszystkim "smaki" w tytule i wyliczenie w podtytule naprawdę rozbudzają apetyt. Tymczasem jeśli chodzi o zwyczaje kulinarne dowiadujemy się tylko, że były kultywowane w dworach ziemiańskich. Jakie obyczaje autorka przemyślnie nie wymienia, zapewne po to, żeby wściekły czytelnik musiał kupić książkę tejże samej autorki o tym zagadnieniu (a zaznaczam, że po tej wpadce moja wiara w wartość merytoryczną książek państwa Łozińskich bardzo spadła). O balach...

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd