Zupa dobra na wszystko

Okładka książki Zupa dobra na wszystko
Jolanta Naklicka-Kleser Wydawnictwo: Rebis Seria: Dieta i żywienie kulinaria, przepisy kulinarne
244 str. 4 godz. 4 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Seria:
Dieta i żywienie
Wydawnictwo:
Rebis
Data wydania:
2020-04-14
Data 1. wyd. pol.:
2020-04-14
Liczba stron:
244
Czas czytania
4 godz. 4 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381880077
Tagi:
Zupy Kulinaria Przepisy Pytanie na śniadanie Przepisy na zupy
Średnia ocen

                8,3 8,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,3 / 10
8 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
315
94

Na półkach:

Dobra książka o dobrej zupie

„Zupa dobra na wszystko” Jolanty Naklickiej-Kleser to zbiór przepisów na tak ukochane przez Polaków potrawy. Nie dajcie się jednak zmylić, to nie encyklopedia w babcinym stylu, o barszczu i żurku (choć przepisy na nie również się w książce znajdują). To ogrom orientalnych smaków, które autorka przywozi ze swoich licznych podróży.



Kleser nie neguje klasyki. Szanuje i wspiera się nią, przekonując przy okazji, że letnie przetwory, zawekowane odpowiednio, stanowią wspaniałą bazę do zup wykwintnych i wyszukanych, których nie kojarzylibyśmy nigdy z przydomową spiżarką



Autorka jest swoistym autorytetem w dziedzinie kulinariów. Zaszła daleko w drugiej edycji Masterchefa, co pozwoliło jej i zarazem zmotywowało ją do porzucenia dotychczasowej kariery i zajęcia się gotowaniem na poważnie. Aktualnie zobaczyć ją możemy w telewizji, gdzie pichci w programie „Pytanie na śniadanie”, a oprócz tego prowadzi warsztaty kulinarne w swojej autorskiej „Pracowni SMAKU”.



Kolejna już w karierze książka Kleser to nie tylko przepisy. To także praktyczne porady dla domowych kucharzy o tym, jak uczynić nasze zupy jeszcze smaczniejszymi. Autorka poświęca więc uwagę dodatkom, jak makarony czy ryż, technikom krojenia, czy nawet tak niespodziewanym na pierwszy rzut oka i pozornie nieistotnym szczegółom jak wybór zastawy do danego dania. Całości towarzyszy piękna szata graficzna i poetyckie wręcz zdjęcia dań w artystycznym stylu.



Przepisy posortowano na dziewięć obszernych rozdziałów, wśród których znajdziemy receptury podzielone nie według składników, a celu jaki ma nasza potrawa osiągnąć. Są wiec zupy na pluchę za oknem, na wzmocnienie, czy poprawę humoru. Są takie, które przygotujemy na wykwintne przyjęcia i na pustkę w lodówce. Na upalne lato (i wcale niekoniecznie musi to być prosty chłodnik) i rozgrzewające, na zimowe wieczory. Słowem - zupa na każdą okazję.



Autorka odczarowuje niejako tę potrawę zepchniętą trochę na kulinarny margines. Pokutuje trochę przekonanie, że jeśli chcemy ugotować coś wyjątkowego i spektakularnego, musi to być obszerne drugie danie ze sztuką mięsa lub wege minimalistyczna potrawa z chipsem z topinamburu i puree z batata. Niekoniecznie. Możemy gości zachwycić świetną zupą i Kleser nam w tym chętnie pomoże.



Sama przyznaje, że jej smakiem dzieciństwa jest kwaśna ogórkowa, przygotowywana przez tatę. Wśród przepisów autorki kipi aż jednak od kuchni świata, z różnych regionów i kultur, jak choćby mule w zupie kokosowej, czy tajska zupa z krewetkami. Autorka nie boi się odważnych połączeń smakowych, znajdziemy wiec zestawienie truskawek z czarnym pieprzem, czy też gazpacho arbuzowo-pomidorowe.



Bo kuchnią trzeba się bawić i takie właśnie jest przesłanie tej książki. Gotowanie to zajęcie wspaniałe, dające wiele przyjemności i radości, i dla nas, i dla konsumujących. Mnie zauroczył rozdział: zupa dobra na totalny brak czasu, jako że gotuję zazwyczaj szybko. Zaintrygował zaś przepis na kiszony bób, z którym na pewno poeksperymentuję. Wybór dań jest jednak ogromny i czytelnik z powodzeniem dopasuje coś do swoich kubków smakowych. Wszak zupa jest dobra na wszystko!!!

Premiera 2 czerwca!

Dobra książka o dobrej zupie

„Zupa dobra na wszystko” Jolanty Naklickiej-Kleser to zbiór przepisów na tak ukochane przez Polaków potrawy. Nie dajcie się jednak zmylić, to nie encyklopedia w babcinym stylu, o barszczu i żurku (choć przepisy na nie również się w książce znajdują). To ogrom orientalnych smaków, które autorka przywozi ze swoich licznych podróży.



Kleser...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    15
  • Przeczytane
    13
  • Posiadam
    2
  • Ulubione
    1
  • Kulinarne przygody...🍕🍉🍟🍤🥝🍖🍩🍰😋
    1
  • Egzemplarz recenzencki :-) Wydawnictwo Rebis
    1
  • Kulinarne
    1
  • 52 książki - 2023
    1
  • Wydawnictwo Rebis
    1
  • Niewymienialne
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Zupa dobra na wszystko


Podobne książki

Przeczytaj także