Zupa dobra na wszystko
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Dieta i żywienie
- Wydawnictwo:
- Rebis
- Data wydania:
- 2020-04-14
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-04-14
- Liczba stron:
- 244
- Czas czytania
- 4 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381880077
- Tagi:
- Zupy Kulinaria Przepisy Pytanie na śniadanie Przepisy na zupy
Polacy są prawdziwymi wielbicielami zup. Jemy ich najwięcej na świecie – każdy Polak średnio spożywa ponad 100 litrów zup rocznie! Dla wielu osób zupa jest podstawą obiadu. Niejedna babcia i mama twierdzą, że rosół ma wręcz magiczne właściwości lecznicze, a chłodnik to najlepszy obiad na upalne dni. W książce Zupa dobra na wszystko Jolanta Naklicka-Kleser, znana z kuchni programu „Pytanie na śniadanie”, podaje 100 autorskich przepisów. Znajdziesz tu zupy rozgrzewające i regenerujące, doskonałe na upały, ale też na chłodne jesienne popołudnia. Nie zabraknie przepisów na zupy, które poprawią... nastrój, a także wykwintnych zup idealnych na przyjęcia.
"Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować kuchni Joli, to nawet nie wiesz, ile tracisz! Ta książka pełna jest przepisów sporządzonych od serca, które zadowolą nawet największego łasucha. To doskonała mieszanka kulinarnych propozycji zarówno dla fanów unowocześnionej klasyki, jak i dla tych z Was, którzy w jedzeniu nieustannie szukają nowych smaków."
Tamara Gonzalez Perea
"Od dziecka miałem do zup dość chłodny stosunek. Ale dzięki Joli, którą poznałem w programie Pytanie na Śniadanie, zmieniłem podejście i nie mam pytań. Właściwie mam ich wiele, bo nie mogę się nadziwić, skąd aż taka paleta smaków w niby zwykłej zupie. Na pewno dzięki tej książce znalazłem część odpowiedzi, ale z każdym rozdziałem staje się coraz bardziej głodny ? bynajmniej nie tylko kulinarnej wiedzy."
Robert Sharif El Gendy
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 15
- 13
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Dobra książka o dobrej zupie
„Zupa dobra na wszystko” Jolanty Naklickiej-Kleser to zbiór przepisów na tak ukochane przez Polaków potrawy. Nie dajcie się jednak zmylić, to nie encyklopedia w babcinym stylu, o barszczu i żurku (choć przepisy na nie również się w książce znajdują). To ogrom orientalnych smaków, które autorka przywozi ze swoich licznych podróży.
Kleser nie neguje klasyki. Szanuje i wspiera się nią, przekonując przy okazji, że letnie przetwory, zawekowane odpowiednio, stanowią wspaniałą bazę do zup wykwintnych i wyszukanych, których nie kojarzylibyśmy nigdy z przydomową spiżarką
Autorka jest swoistym autorytetem w dziedzinie kulinariów. Zaszła daleko w drugiej edycji Masterchefa, co pozwoliło jej i zarazem zmotywowało ją do porzucenia dotychczasowej kariery i zajęcia się gotowaniem na poważnie. Aktualnie zobaczyć ją możemy w telewizji, gdzie pichci w programie „Pytanie na śniadanie”, a oprócz tego prowadzi warsztaty kulinarne w swojej autorskiej „Pracowni SMAKU”.
Kolejna już w karierze książka Kleser to nie tylko przepisy. To także praktyczne porady dla domowych kucharzy o tym, jak uczynić nasze zupy jeszcze smaczniejszymi. Autorka poświęca więc uwagę dodatkom, jak makarony czy ryż, technikom krojenia, czy nawet tak niespodziewanym na pierwszy rzut oka i pozornie nieistotnym szczegółom jak wybór zastawy do danego dania. Całości towarzyszy piękna szata graficzna i poetyckie wręcz zdjęcia dań w artystycznym stylu.
Przepisy posortowano na dziewięć obszernych rozdziałów, wśród których znajdziemy receptury podzielone nie według składników, a celu jaki ma nasza potrawa osiągnąć. Są wiec zupy na pluchę za oknem, na wzmocnienie, czy poprawę humoru. Są takie, które przygotujemy na wykwintne przyjęcia i na pustkę w lodówce. Na upalne lato (i wcale niekoniecznie musi to być prosty chłodnik) i rozgrzewające, na zimowe wieczory. Słowem - zupa na każdą okazję.
Autorka odczarowuje niejako tę potrawę zepchniętą trochę na kulinarny margines. Pokutuje trochę przekonanie, że jeśli chcemy ugotować coś wyjątkowego i spektakularnego, musi to być obszerne drugie danie ze sztuką mięsa lub wege minimalistyczna potrawa z chipsem z topinamburu i puree z batata. Niekoniecznie. Możemy gości zachwycić świetną zupą i Kleser nam w tym chętnie pomoże.
Sama przyznaje, że jej smakiem dzieciństwa jest kwaśna ogórkowa, przygotowywana przez tatę. Wśród przepisów autorki kipi aż jednak od kuchni świata, z różnych regionów i kultur, jak choćby mule w zupie kokosowej, czy tajska zupa z krewetkami. Autorka nie boi się odważnych połączeń smakowych, znajdziemy wiec zestawienie truskawek z czarnym pieprzem, czy też gazpacho arbuzowo-pomidorowe.
Bo kuchnią trzeba się bawić i takie właśnie jest przesłanie tej książki. Gotowanie to zajęcie wspaniałe, dające wiele przyjemności i radości, i dla nas, i dla konsumujących. Mnie zauroczył rozdział: zupa dobra na totalny brak czasu, jako że gotuję zazwyczaj szybko. Zaintrygował zaś przepis na kiszony bób, z którym na pewno poeksperymentuję. Wybór dań jest jednak ogromny i czytelnik z powodzeniem dopasuje coś do swoich kubków smakowych. Wszak zupa jest dobra na wszystko!!!
Premiera 2 czerwca!
Dobra książka o dobrej zupie
więcej Pokaż mimo to„Zupa dobra na wszystko” Jolanty Naklickiej-Kleser to zbiór przepisów na tak ukochane przez Polaków potrawy. Nie dajcie się jednak zmylić, to nie encyklopedia w babcinym stylu, o barszczu i żurku (choć przepisy na nie również się w książce znajdują). To ogrom orientalnych smaków, które autorka przywozi ze swoich licznych podróży.
Kleser...